De Grasse 9,69: Olin shokissa, Warholm voitti, Bengtsson ja Manyonga vaikeuksissa

De Grasse 9

Kanadalaisesta Andre De Grassesta on jo tovin ennusteltu uutta pikajuoksun megatähteä, kun Usain Bolt lopettaa uraansa. Timanttiliigan Tukholman kilpailussa hän pääsi kokeilemaan 4,8 metriä sekunnissa työntäneessä myötätuulessa boltmaista vauhtia. Hän voitti 100 metriä superajalla 9,69.

– Olin shokissa, kun näin ajan. Halusin vain juosta alle 10 sekunnin, enkä tuntenut, että olisin kunnossa juoksemaan noin lujaa, De Grasse tunnusti.

– Kaikkiaan hyvä startti kaudelle. Toivon mukaan on mahdollista juosta tuollainen aika joskus myös ennätyskelpoisessa tuulessa.

Viime kesän 100 ja 200 metrin olympiamitalistin 100 metrin ennätys on 9,91.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Norsunluurannikon Ben Youssef Meite ajalla 9,84 ja kolmas oli Jamaikan Ryan Shields (9,89).

Norjalainen Karsten Warholm voitti torstaina Oslossa 400 metrin aidat ennätyksellään 48,25. Sunnuntaina Tukholmassa hän uusi voiton ajalla 48,82.

– Oli se hankalaa yrittää palautua Oslon juoksusta. Otin pari kaveria ja valmentajan mukaan (Tukholmaan). Oltiin rennosti ja yritin olla ajattelematta kisaa, ja juoksinkin sitten aika hyvin, Warholm tuumi.

Warholm, 21, on nyt alittanut 49 sekuntia urallaan viidesti. Aika näyttää, onko matkan Pohjoismaiden ennätys vielä syksyllä Ruotsin Sven Nylanderin 1996 juoksema 47,98. Toiseksi Tukholmassa juoksi Viron Rasmus Mägi ajalla 49,16.

Sileällä 400 metrillä bahamalainen Steven Gardiner juoksi mainion voittoajan 44,58. Viime kesän olympiakisojen viestimitalisti pudotti aiemmin tällä kaudella oman ennätyksensä lukemiin 44,26.

– Vähän oli tuulta takasuoralla, mutta kaikkiaan hyvä juoksu minulta, Gardiner sanoi.

Ortega tuli lopussa ohi

Kuubalaistaustainen Orlando Ortega kuittasi 110 metrin aitojen voiton kilpailun lopussa. Venäläinen Sergei Shubenkov tuli johdossa reilusti kisan puoliväliin, mutta hävisi juoksun ajoin 13,10-13,09.

Kilpailu juostiin ennätyskelvottomassa, 3,5 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötäisessä. Liikeelle päästiin vasta kahden vilppilähdön jälkeen. Radan sivuun vilppilähdön takia siirtyi mm. EM-hallien 60 metrin aitojen mestari ja 110 metrin aidat tänä kesänä 13,19 juossut britti Andy Pozzi.

– Huomasin valotaululta, että toisessa vilppilähdössä minun reaktioaikani oli 0,110. Mietin, että veivät minulta täydellisen startin, Shubenkov veisteli.

Cheruiyot tykitti kärkiajan

Miesten 1500 metrillä kenialainen Timothy Cheruiyot pinkoi ennätyksensä ja kauden kärkiajan 3.30,77. Hän ohitti 1200 metriä ajassa 2.40,90 ja päätti kisan 54,39 sekunnin 400-metriseen.

– Juoksu meni ihan suunnitelmien mukaan. Tavoite oli vaihtaa rytmiä tuossa 300 metriä ennen maalia, Cheruiyot sanoi.

Cheruiyotin, 21, seuraava haaste on selvitä Kenian karsinnoista maan MM-joukkueeseen. Kaksi vuotta sitten hän oli MM-kisoissa seitsemäs.

Marokon Soufiane el-Bakkali juoksi liki soolona rutiinivoiton 3000 metrin esteissä ajalla 8.15,01. Viime kesän olympianelonen on kuluvan kauden tilastokakkonen, Roomassa Conseslus Kipruton perässä juostulla huippuajalla 8.05,17.

– Olihan se pikkuisen raskasta juosta noin pitkään yksin, el-Bakkali kuvasi Tukholman kisaa.

Manyonga voitti ja teloi jalkaansa

Kahdesti tällä kaudella 860 ylittänyt Etelä-Afrikan Luvo Manyonga piti Tukholman pituushyppykisan päätöshypyn jälkeen vasenta säärtään. Aika näyttää tuliko hypyssä vain kova tälli vai vakavampi vamma. Tuo hyppy kantoi vastatuuleen 828. Kilpailun Voitto varmistui jo aiemmin 836 kantaneella hypyllä, joka syntyi reippaassa myötäisessä (+3,3 m/s).

Pyörivä tuuli teki kilpailusta hankalan, mutta taso pysyi lujana: Manyongan tapaan paikan Etelä-Afrikan MM-joukkueessa varmistanut Ruswal Samaai oli toinen ponnistettuaan 829. Tshekki Radek Juska oli kolmas (809) ja Ruotsin Michel Torneus neljäs (806).

Ståhl viidettä kertaa yli 68 metriä

Ruotsin kiekkojätti Daniel Ståhl ei aivan pystynyt uusimaan Oslossa heittämäänsä kiekkokisan voittoa Tukholmassa. Hän survaisi viimeisellään 68,13, mutta kauden tilastokärki, Jamaikan Fedrick Dacres vei voiton 23 sentin erolla tuloksella 68,36.

Ståhl lähestyy MM-kisoja varmassa iskussa. Kauden aikana hän on rikkonut 68 metriä jo viidessä kilpailussa.

– Olen aika tyytyväinen omaan suoritukseeni. Heitin koko ajan sinne 66-67 metrin välimaastoon. Sarjassa oli vain yksi yliastuttu, ja se 68-metrinen kyllä tyydytti, Ståhl tunnusti.

Konkari-Ahoure vertyy 

Norsunluurannikon kokenut huippusprintteri Murielle Ahoure kiihdytti naisten 200 metrin voittoon kauden parhaallaan 22,68. Kanadan Crystal Emmanuel oli toinen ennätyksellään 22,69. Tukholmassa juostiin 1,1 metriä sekunnissa hönkineessä myötätuulessa.

Ahoure juoksi kauden ensimmäisen 200 metrin starttinsa hiljattain Oslossa, jossa hän oli toinen ajalla 22,74.

– Vähän slon juoksu vielä ;painoi, mutta voitto tuntui hyvältä, Ahoure tuumi.

Lindh vireessä, Bahta sai yleisön tuekseen

Ruotsin Lovisa Lindh pinkoi naisten 800 metrillä toiseksi kauden toisella kahden minuutin alituksellaan. Hän ehti Francine Niyonsaban perässä maaliin ajassa 1.59,41, kun olympiakakkonen vei voiton ajalla 1.59,11. Lindhin ennätys on torstaina Oslossa juostu 1.59,23.

Meraf Bahta innosti tukholmalaisyleisön kannustumaan kukistamalla 3000 metrin loppukiritaistossa etiopialaisen Azemra Gebrun. Vuoden 2014 EM-kisojen 5000 metrin mestari voitti Tukholman kilpailun alla 8.46,07. Gebru oli toinen ajalla 8.47,26. Ruotsin Sarah Lahti juoksi neljänneksi (8.54,95).

Skoog ylitti 194, Lasitskene 200

Naisten korkeushypyssä Ruotsin Sofie Skoogin silmäkulmat kostuivat, kun kotiyleisön edessä ylittyi omaa ennätystä sivua 194. Sitä tuuletti villisti myös valmentaja Stefan Holm.

Ennätyksensä Skoog hyppäsi viime kesän olympiakarsinnassa. Tukholmassa sama tulos riitti kolmanteen sijaan kilpailussa, jonka voitti venäläinen Marija Lasitskene kahden metrin ylityksellä.

Bengtsson loukkaantui

Naisten seiväshypyssä Ruotsin Angelica Bengtsson ylitti komealla hypyllä kauden parhaansa 465, joka riitti toiseen sijaan. Ensimmäisessä yrityksessä Ruotsin ja Pohjoismaisen ennätyskorkeudesta 475 hän venäytti oikeaa nilkkaansa, jonka on nyrjäyttänyt ennenkin. Myös toinen jalka sai kıpeää.

Bengtsson arvioi, että juhannuksen EM-joukkuekilpailu jäänee väliin, mutta muuten MM-kisoihin valmistautumien jatkuu suunnitelmien mukaan.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun minulta nyrjähtää nilkka. Uskon, että olen kunnossa MM-kisoihin mennessä, Bengtsson sanoi.

Sveitsin Nicole Büchler taivutti voiton 465:n ylityksellä. Saman korkeuden ylitti myös viime kesän junioreiden MM-hopeamitalisti, 19-vuotias Venezuelan Rosbeilys Peinado. Tulos on Venezuelan ennätys.

Perez yllätti Perkovicin

Naisten kiekonheitossa kuubalainen Yaime Perez otti makoisan voiton lajin viime vuosien valtiaasta Kroatian Sandra Perkovicistä tuloksin 67,92-67,75.

– Se oli toinen kerta, kun pystyin Perkovicin voittamaan. MM-kisoja ajatellen tällä iso merkitys, Perez tuumi.

Edellisen kerran Perez voitti kiekonheiton kroattitähden kaksi vuotta sitten Lausannessa.

tuloksia


warholm_karsten_4451.jpg

Karsten Warholm hyvä vire jatkuu. Hän voitti Timanttiliigan Oslon kilpailun jatkoksi Tukholman 400 metrin aidat ja jälleen 49 sekunnin alituksella.