Daniel Ståhl haluaa loistaa Paavo Nurmi Gamesissa

​Paavo Nurmi Gamesin superbonus laajeni: Saari tarjolla kahdessa lajissa

Helsinki ja Tampere ovat Daniel Ståhlille tuttuja kilpailupaikkoja Suomessa. Äitinsä kotikunnailla Turussa kiekonheiton ruotsalainen EM- ja MM-hopeamitalisti ei sen sijaan ole kilpaillut. Se korjaantuu 11. kesäkuuta. Ståhl on yksi Turun Paavo Nurmi Gamesin huippunimistä.

– Elämäni ensimmäinen kilpailu Turussa. Odotan hienoa kisaa. Täydet katsomot ja säpinää kiekkoringissä, Turussa lauantaina suomalaismediaa tavannut Ståhl sanoo.

Paavo Nurmen stadionilla Ståhl, 26, on käynyt, vaikkei ole siellä kilpaillut.

– Stadion on hienolla paikalla keskellä kaupunkia. Olen siellä yläkentällä joskus  pienenä heittänyt kiekkoa, Ståhl muistelee.

Ståhlin kaksimetrinen, väkivahva ja sanavalmis hahmo on viime vuosina tullut tutuksi yleisurheilun ystäville. Hän heitti Sollentunassa toissa kesänä 71,29 ja nousi Ruotsin ennätysmieheksi ohi edesmenneen kiekonheiton ruotsalaislegenda Ricky Bruchin. Samalla Ståhl kipusi kaikkien aikojen maailmantilastossa yhdeksänneksi.

MM-kisoissa Lontoossa toissa vuonna ja EM-kisoissa Berliinissä viime kesänä Ståhl löi alkutahdit yleisöönmeneville mitalitaistoille Liettuan Andrius Gudžiusia vastaan. Gudžius kukisti Ståhlin Lontoossa kahdella ja Berliinissä 23 sentillä.

–  Hyvä taistelu. Pistin kaikki peliin viimeisellä, Ståhl muisteli Berliinin EM-finaalia. Hän oli kilpailun viimeinen heittäjä, muttei onnistunut kukistamaan liettualaista, joka nousi viimeisellä heitollaan kilpailuun johtoon  ja ohitti Ståhlin.


daniel_stahl_999_4042.jpg

Vésteinn Hafsteinsson on valmentanut Daniel Ståhlin kiekonheiton kansainväliselle huipulle.

,

Kahman 43-vuotias kenttäennätys uhattuna

Viime kesän Ståhl päätti maailmantilaston ykkösenä. Hän sivalsi Eskilstunassa Ruotsin mestariksi uransa toiseksi parhaalla tuloksella 69,72.

–  Ei mikään nappiheitto, Ståhl kertaili.

Paavo Nurmen kisoissa saksalaiset keihäänheiton supertähdet Thomas Röhler ja Johannes Vetter ovat yleisön kestosuosikkina. Tänä vuonna yleisön lemmikki voi olla turkulaislähtöisen Taina Ståhlin (o.s. Laakso) poika, jolla riittää muistoja Turun reissulta, joita hän tekee 4-5 kertaa vuodessa.

–  Mummi ja lapsuuden aikaiset muistot, Samppalinnan maauimala,  Urheilupuisto, Seikkailupuisto, Ruissalo ja ostoskäynnit ”Cittareissa”, Ståhl listaa mieleenpainuvimpia Turku-muistojaan.

Makoisaa muistoa hän hakee myös ensimmäisestä kilpailustaan Turussa. Se tarkoittanee, että Pentti Kahman heittämän Paavo Nurmen stadionin kenttäennätyksen 66,14 elinpäivät ovat käymässä vähiin. Ennätys on vuodelta 1976.

–  Kyllä minä paremmin yritän heittää. Talven harjoituskausi on mennyt hyvin. Hyviä harjoituksia on tullut tehtyä. Heittoja on kertynyt paljon ja tekniikkaa on hiottu, Ståhl kertoo.

–  Kesän tavoite on parantaa omaa ennätystä ja voittaa mitali MM-kisoista.

Yleisurheilukesä huipentuu MM-kisoihin Qatarin Dohassa syys-lokakuun taitteessa

,


daniel_stahl_999_4033.jpg

Voimaa on: maastavedossa Daniel Ståhl nostaa 3 x 340 kiloa ja takakyykyssä ennätys on 320 kiloa.