Da Silva hurmasi brassit, Rudisha karkasi, Miller syöksyi

Da Silva hurmasi brassit

Seiväshyppääjä Thiago Braz Da Silva teki Rion olympialaisissa sen mitä sateella alkaneen pitkän illan istunut brasilialaisyleisö toivoi. Hän vei voiton olympiaennätyksellä 603 ja voitti yleisurheilussa olympiakultaa ensimmäisenä brasilialaismiehenä 32 vuoteen. 

Päivän muut sankarit olivat pesäpallosyöksyllä 400 metrin voiton varmistanut Bahaman Shaunae Miller ja 800 metrin voiton uusinut David Rudisha.

Riolaisyleisön sankari oli Da Silva. Hän kukisti seiväshypyn ME-miehen Renaud Lavillenien rajussa kaksintaistelussa ja kilpailussa joka venyi pitkäksi.

Taisto oli heti alussa pysähdyksissä sateen takia. Sitten petti rimannostolaitteesta moottori. Kilpailu alkoi huipentua, kun Lavillenie ylitti 598 ensimmäisellään ja voitto näytti ratkenneen. Näin ei kuitenkaan käynyt. Da Silva nosti riman 603:een ja meni sen toisellaan.

Lavillenie taisteli ja teki tuosta korkeudesta kaksi erittäin hyvää yritystä ja siirsi sitten viimeisen yrityksen 608:een. Siihen hän lähti yleisön rajusti buuatessa ja epäonnistui.

– Aivan uskomatonta. Ylitin kuusi metriä ensi kerta elämässäni. Kotikaupunkini halusi minun voittavan, ennätystään 11 senttiä parantanut Da Silva sanoi.

– Yleisö kannusti minua jopa liikaa. Piti unohtaa ihmiset ja keskittyä ajattelemaan tekniikkaa.

Lavillenie pettyi vain yleisön noloon käytökseen.

– Thiago oli vahva. Hän osaa voittaa kaikilla kentillä yleisön puolelleen. Olen sikäli vähän pettynyt, että yleisö ei ollut reilua, Lavillenie totesi buuauksista viimeisen yrityksensä aikana.

– Tuollaista näkee jalkapallossa, mutta tapasin sen nyt ensi kertaa yleisurheilussa.

Olympiapronssia vei Yhdysvaltain Sam Kendrics, joka ylitti 585.

Miller ei antanut periksi

Naisten 400 metrillä Miller ei antanut periksi haaveilleen voittaa olympiakultaa, vaikka kangistui rajusti loppumetreillä. Yhdysvaltain Allyson Felix kiri rinnalle, mutta Miller ponnisti,  syöksyi maaliin ja voitti olympiakultaa ennätyksellään 49,44. 

Samalla Miller vei Felixiltä mahdollisuuden juosta uransa viides olympiavoitto. Felix oli kilpailussa toinen kauden parhaallaan 49,51 ja voitti uransa seitsemännen olympiamitalin. Se on naisten ennätys amerikkalaisessa yleisurheilussa.

Miller, 22, tulee todellisesta yleisurheiluperheestä. Hänen äitinsä työskentelee Bahamasin yleisurheiluliitossa ja isä on valmentaja. Miller itse siirtyi vuosi sitten syksyllä harjoittelemaan Lance Braumanin ryhmään Floridassa, johon nykyisin kuuluu myös Hanna-Maari Latvala.

Rudishalle riittää yksi taktiikka

David Rudishalle riittää olympiafinaalissa yksi taktiikka pienin muutoksin. Kenialainen 800 metrin supernimi juoksi Riossa toisen perättäisen olympiavoiton samalla taktiikalla, eli kärjessä juosten kuin Lontoossa neljä vuotta sitten.

Erona noilla juoksuilla oli se, että Lontoossa Rudisha johti kilpailua koko matkan ja päätti sen maailmanennätykseen. Nyt kisa alkoi Kenian Alfred Kipketerin johdolla. Hän veti ensimmäiset vajaat 300 metriä, jonka jälkeen Rudisha kiri kärkeen ja ohitti 400 metriä ME-vauhdissa 49,23. Maaliin hän tuli ylivoimaisena voittajana huippuajalla 1.42,16.

– Oli aivan mahtava juosta tuollainen 1.42-alkuinen aika. Itselläni ei ollut ennen kilpailua pienintäkään epäröinnin tunnetta. Kroppa tuntui hyvältä, Rudisha sanoi.

Lontoon olympialaisissa Rudisha juoksi ME:n 1.40,91. Sittemmin hänellä on ollut monenlaisia vaivoja ja 1.43:n alittaminen on onnistunut sittemmin vain vuonna 2014.

– On ollut todella vaikeaa, mutta olen jaksanut keskittyä ja pysyä positiivisena, Rudisha sanoo.

Rudishasta tuli Riossa ensimmäinen mies sitten Uuden-Seelannin Peter Snellin, joka on pystynyt puolustamaan 800 metrin olympiakultaa. Snell onnistui siinä 1964.

Lontoon olympialaisissa 1500 metriä voittanut Algerian Taoufik Makhloufi oli 800 metrillä toinen maansa ennätyksellä 1.42,61.

– Minulle tämä juoksu toi hyvää potkua 1500 metriä ajatellen. Tämä oli minulle kuin bonus. Juoksen nyt ensi kertaa 800 ja 1500 metriä arvokisoissa, Makhloufi totesi.

Yhdysvaltain Clayton Murphy kiri pronssille ennätyksellään 1.42,93.

Sade sotki pika-aitojen kilpailua

Rion 110 metrin aitojen alkuerissä suosikit etenivät jatkoon, vaikka raju sade sekoitti kilpailua niin paljon, että kahdessa ensimmäisessä erässä, jotka juostiin kaatosateessa, ne jotka eivät menneet suoraan jatkoon pääsivät juoksemaan myöhemmin illalla uudelleen reilun pelin hengessä.

Lajin kuluvan kauden ykkösnimi jamaikalainen Omar McLeod voitti eränsä vaivatta ajalla 13,26. McLeod oli viime vuonna Pekingin MM-kisoissa kuudes, mutta on tällä kaudella harpannut kehityksessä kukonaskeleen eteenpäin. Keväällä Shnaghaissa Timanttiliigan kilpailussa hän pudotti ennätyksensä lukemiin 12,98.

Yhtä vaivatta alkueränsä voitti kuubalaistaustainen, Espanjaa edustava Orlando Ortega ajalla 13,32. Hän on tällä kaudella juossut maansa ennätyksen 13,04. Muista kilpailun kärkinimistä myös amerikkalaisen jalkapallon parissa viihtyvä Yhdysvaltain Devon Allen meni jatkoon aitoja kolhien eränsä kakkosena samalla ajalla 13,41 Kreikan Konstadinos Douvalidisin kanssa.

Erävoiton pinkoi myös Ranskan kokenut Dimitri Bascou (13,31).

Naisten kiekonheitossa Kroatian Sandra Perkovic sai sateen liukastamassa ringissä tuloksen vasta kolmannella heitolla, joka kantoi 64,81, ja vei hänet finaalin karsinnan kolmanneksi parhaana.

Perkovic puolustaa olympiavoittoa ja on kahdesti rikkonut kuluvan kauden mittaan 70 metriä. Myös hallitseva maailmanmestari Kuuban Denia Caballero sai tuloksen ja varmisti jatkopaikan vasta kolmannellaan. Karsinnan pisimmän heiton 65,38 kiskaisi Kuuban Yaime Perez. Finaaliin vaadittiin 60,23.


rudisha_david_1_of_1.jpg

David Rudishan ei tarvitse vaihdella taktiikkaa. Vauhti riittää voittamaan keulassa juosten.