Crouser työnsi 22,11, Ruppille kahdeksas mestaruus

Crouser työnsi 22

Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa käytiin tasokas kuulantyöntäkilpailu, jonka voitti 22,11 työntänyt Ryan Crouser. Oregonilaisena hän kilpaili kotiyleisön edessä ja tukemana.

Hallitseva maailmanmestari Joe Kovacs oli toinen työnnettyään parhaallaan 21,95. Crouserin ohella toisena olympiakisojen ensikertalaisena Yhdysvaltan olympiajoukkueeseen nousi Darrell Hill, joka oli kilpailussa kolmas ennätyksellään 21,63. Karsinnoissa kolme parasta varmistaa paikan Riossa kilpailevassa joukkueessa.

Lajin amerikkalaisista menestyjäkonkareista Reese Hoffa oli viides (20,61) ja paluun rinkiin tehnyt moninkertainen MM-voittaja Adam Nelson seitsemäs (20,17). Hän sai tuloksen vain avaustyönnöllään.

– Oli tosi upea tunnelma nuorten ja vanhempien työntäjien kesken. Tässä on menossa koko lailla kitkaton vahdinvaihto meidän nuorten sekä Adamin ja Reesen välillä. Sanoin isälle aamulla, että haluan finaaliin, että pääsen kerrankin työntämään Adamin kanssa samaan kisaan. Oltiin karsinnassa eri ryhmissä, Crouser tuumi.

Sentin yli kaksimetrinen Crouser, 23, on urallaan voittanut Yhdysvaltain yliopistomestaruuksia ja oli toinen aikanaan alle 17-vuotiaiden MM-kisoissa. Hänen edellinen ennätyksensä oli kesäkuun puolivälissä syntynyt 21,85.

Ruppilla on mistä valita

Kestävyysjuoksija Galen Ruppilla on mistä valita olympiamatka. Hän avasi Yhdysvaltain olympiakarsinnat 10 000 metrin voitolla. Helmikuussa hän voitti maan maratonin olympiakarsinnat ja Eugenessa hän juoksee vielä 5000 metriä

– Pidän kaikki mahdollisuudet vielä avoinna, mutta ilman muuta juoksen 10 000 metriä, Rupp linjasi Rion valintojaan.

Eugenen 10 000 metriä hän voitti ajalla 27.55,04 ja reilun kuuden sekunnin erolla Shadrack Kipchirchiriin.

– Oli aika rankkaa, tein pari rytminvaihdosta matkalla. Vähän testasin Kipchirchiriä, mutta hän pysyi kyydissä, Rupp kertaili kilpailua.

Kipchirchir säntäsi kärkeen viimeisen kierroksen alussa, mutta Rupp nousi voittoon. Kipchirchirin aika oli 28.01,52.

Lontoon olympialaisissa neljä vuotta sitten Rupp oli 10 000 metrilä hopealla. Yhdysvaltain 10 000 metrin mestaruus oli hänelle jo kahdeksas perättäinen.

Naisten pituushypyn karsinnassa Brittney Reese ponnisti myötätuulessa (+2,7 m/s) 701.