Crouser hätyytteli ME:tä ja Pichardo olympiaennätystä – Holloway: ”Arvokisojen paineet saivat otteen minusta” – Stano käveli kirivoiton

”Me tehtiin se isoisä”, luki Ryan Crouserin kädessään pitämässä paperissa, jota hän näytti tv-kameralle työnnettyään Tokiossa kuulantyönnön olympiavoiton kisaennätyksellä. Tulos syntyi kuudennella työnnöllä, kun voitto oli jo ratkennut. Lapulla Crouser muisti hiljattain edesmennyttä isoisäänsä.

Olympiaringissä ME:n haltija oli juuri niin murskaavan ylivoimainen kuin odotettiin. Uran toisen olympiavoiton hän vei työntämällä viisi kertaa pidemmälle kuin kukaan muu. Crouserin sarja oli 22,83, 22,93, 22,86, 22,74, 22,54 ja 23,30.

– Kun voitto oli varmistunut, yritin vähän aggressiivisemmin ja sain sen sitten toimimaan, Crouser totesi viimeisestä työnnöstään.

Crouser, 28, työnsi aiemmin tänä vuonna ME:n 23,37 Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa. Kahden peräkkäisen olympiavoiton lisäksi hänellä on hopea toissavuoden MM-kilpailuista, muttei vielä maailmanmestaruutta. Se on tavoitteena ensi vuonna, kun MM-kilpailut ovat Crouserin kotiosavaltiossa Oregonissa.

Toissa vuoden Dohan MM-kilpailujen voittaja Joe Kovács sinetöi Yhdysvaltain kaksoisvoiton tuloksella 22,65. Uuden-Seelannin Tom Walsh oli kolmas työnnettyään 22,47. Kumpikin työnsi parhaan tuloksensa viimeisellä yrityksellään.

– Totta kai olisin halunnut erivärisen mitalin, mutta tein nyt yhden urani kaikkien aikojen parhaista työnnöstä, Kovács viittasi viimeiseen työntöönsä.

Brasilian Darlan Romani oli neljäs avaustyönnöllään 21,88. Hän oli neljäs myös Dohan MM-kilpailuissa toissavuonna.

Pichardo otti omansa ja hätyytteli olympiaennätystä

Kolmiloikassa Portugalin kuubalaistaustainen Pedro Pablo Pichardo sai hyvityksen sille, että Rio de Janeiron olympiakisat jäivät häneltä väliin loukkaantumisen takia. Pichardo loikki voiton tuloksella 17,98, joka on olympiakisojen historian toiseksi paras. Hän sai tuloksen vain kolmella ensimmäiselle kierroksella, joilla hänen hyppynsä kantoivat 17,61, 17,67 ja 17,98.

Kiinan Zhu Yaming loikki yllätyshopean. Hän kohensi toissa vuonna syntynyttä ennätystään 17 sentillä lukemiin 17,57. Tulos jäi vain kaksi senttiä Kiinan ennätyksestä. Hugues Fabrice Zango loikki Dohan MM-kilpailuissa 2019 pronssia ja sama oli mitalin väri myös Tokiossa. Mitali oli Burkina Fason ensimmäinen olympiakisojen yleisurheilussa.

Zango ei saanut hyppyään toimimaan kahdella ensimmäisellä kierroksella, mutta kolmas kantoi 17.47 ja riitti lopulta mitaliin. Hänen toiseksi pisin hyppynsä kantoi 17,43.

Kaksi olympiahopeaa ja yhden olympiapronssin sekä tukun MM-mitaleia voittanut Yhdysvaltain Will Claye oli neljäs ponkaistuaan viimeisellä yrityksellään 17,44. Hypyn mitta olisi riittänyt kirkkaasti mitaleille, jos Clayen ponnistus olisi osunut kunnolla lankulle.

Algerian Yasser Mohamed Triki hyppäsi kilpailun toiseksi pisimmät hypyt Pichardon jälkeen, mutta Algerian ennätyshyppy 17,42 lähti 19 sentin päästä lankun etureunasta ja toinen 17,30 kantanut hyppy 32 senttiä lankun etureunasta ja Triki jäi viidenneksi.

Mestaruus karkasi, Hollowayn meno sakkasi viimeisille aidoilla

Pika-aitojen amerikkalaisen suosikin Grant Hollowayn rakettimainen lähtö vei hänet kärkeen 110 metrin aitajuoksussa, mutta kahdella viimeisellä aidalla Holloway ajautui vaikeuksiin. Aitojen ylitys sakkasi, hidasti vauhtia ja Jamaikan Hansle Parchment korjasi olympiavoiton ajoin 13,04 – 13,09. Alkuerissä Holloway oli juossut 13,02.

– Luulen, että hermot ja arvokisan paineet saivat minusta otteen, Holloway tunnusti.

– Tämä ei ollut tulos, jota halusin. Mutta nyt voin kuitenkin sanoa olevani olympiamitalisti. Rakastan haasteita. En malta odottaa ensi vuoteen, kun kotikaupungissani Eugenessa on MM-kilpailut.

Parchment, 31, oli pronssimitalisti jo Lontoon olympiakisoissa 2012 ja MM-mitalisti Pekingissä 2015. Tokioon hän tuli Jamaikan karsintojen kolmosena eikä ollut kauden parhaalla ajallaan 13,19 mestarisuosikki.

Jamaikan juhlat täydensi olympiapronssin ajalla 13,10 vienyt Ronald Levy.

Finaali juostiin 0,5 sekuntimetrin vastatuuleen. Parchment saapui viimeiselle aidalle vielä toisena, mutta ohitti tasapainonsa menettäneen Hollowayn viimeisten metrien aikana.

Massimo Stano käveli kirivoiton helteisellä 20 kilometrillä

Italian Massimo Stanon ME-vauhtinen loppukiri ratkaisi miesten 20 kilometrin olympiakävelyn hänen edukseen. Hitaan alkuvauhdin vuoksi voittoaika oli vain 1.21.05.

Kilpailun alkaessa lämpötila Sapporossa oli 31 astetta. Stano käveli ensimmäisen puolikkaan maltillisesti 41.05, mutta toisen yli minuutin nopeammin tasan 40 minuuttiin.

Toiseksi ja kolmanneksi kävelivät japanilaiset Koki Ikeda ja Toshikazu Yamanishi, jotka karkasivat Stanon kanssa muulta joukolta kolme kilometriä ennen maalia. Ikeda hävisi Stanolle loppukirissä yhdeksän sekuntia ja vuoden 2019 maailmanmestari Yamanishi 23 sekuntia.

Keväällä kotimaassaan kaikkien aikojen kolmanneksi parhaan ajan 1.16.54 kävellyt Kiinan Wang Kaihua yritti alkumatkasta irtiottoa, mutta hänet ajettiin kiinni 12½ kilometrin paikkeilla ja Wang sijoittui lopulta seitsemänneksi.

Vuoden 2019 Dohan MM-kilpailuiden hopeamitalisti Vasili Mizinov hylättiin epäpuhtaan kävelyn vuoksi. Dohan pronssimitalisti Ruotsin Perséus Karlström oli yhdeksäs ajalla 1.22.29. Vuoden 2015 maailmanmestari Espanjan Miguel Ángel López uupui helteessä 31:nneksi.

Kilpailu käytiin kahden kilometrin mittaisella radalla, jolla oli myös viilennyspiste. Viisi viimeistä kilometriä Stano taittoi 19.36 ja kolme viimeistä kilometriä upeasti 11.31. Stanon loppukiri oli todella raju, sillä kolme viimeistä kierrosaikaa olivat: 8.18 – 7.53 – 7.32.

29-vuotias Stano on kuulunut Italian maajoukkueeseen jo vuodesta 2009 saakka, mutta saavutti vasta nyt ensimmäisen aikuisten arvokilpailuiden mitalinsa. Tätä ennen hän oli parhaimmillaan sijoittunut neljänneksi vuoden 2018 Berliinin EM-kilpailuissa.

– ”Juuri nyt tämä tuntuu kuin unelta – enkä halua herätä siitä”, Stano kuvasi tunteitaan olympiavoittajana.

Lewis kritisoi USA:n pikaviestijoukkuetta 

Fred Kerleyn ja Ronnie Bakerin toisen ja kolmannen osuuden välinen vaihto meni pahasti päälle ja pudotti Yhdysvaltain 4×100 metrin joukkueen finaalista. Kerley tuli käytännössä Bakerin rinnalle ja antoi kaksin käsin kapulan hänelle. USA:n nelikko Trayvon Bromell, Kerley, Baker ja Cravon Gillespie oli alkueränsä kuudes ajalla 38,10, joka jäi kaksi sekunnin sadasosaa finaalipaikasta.

– USA:n viestinelikko teki kaiken väärin. Kapulan vaihdot, urheilijat väärillä osuuksilla ja oli selvää, että johtajuus oli kateissa, entinen huippusprintteri Carl Lewis ärisi Twitterissä.

Yhdysvaltain miesten pikaviestijoukkueen olympiakisat jäivät kesken jo neljännen kerran peräkkäin: Vuonna 2008 sen aiheutti viestikapulan putoaminen, 2012 dopingista johtunut suorituksen hylkääminen ja 2016 väärästä vaihdosta johtunut hylkääminen.

Pikaviestin alkuerät voittivat Jamaika ja Kiina ajoin 37,82 ja 37,92. Tanskan viestikvartetti väläytti skandinaavista osaamista maansa ennätysajalla 38,16, joka oli erittäin tasaisten alkuerien 10. nopein.

Naisten 4×100 metrin alkuerissä Briannian joukkue Asha Philip, Imani Lansiquot, Dina Asher-Smith ja Daryll Neita oli nopein maansa ennätyksellä 41,55. Heinäkuussa takareisivamman kärsinyt Asher-Smith jätti Tokiossa 200 metriä väliin eikä päässyt 100 metrillä finaaliin.

Britannian joukkueen tulos on maajoukkueiden kaikkien aikojen maailmantilaston viidenneksi paras. Erinomaiset ajat juoksivat myös Yhdysvallat 41,90 ja Saksa 42,00. Jamaikan kvartetti oli naisten alkuerien neljänneksi nopein ajalla 42,15, vaikka joukkueesta puuttuivat sekä Elaine Thompson-Herah että Shelly-Ann Fraser-Pryce.