Coleman ja Bowie iskussa, Ruppin mestaruusputki poikki

Coleman ja Bowie iskussa

Christian Coleman juoksi Rion olympialaisissa Yhdysvaltain 4 x 100 metrin joukkueessa. Elokuisissa Lontoon MM-kisoissa hän on kisojen kärkinimiä, jos Sacramentossa paahtavassa helteessä alkaneet Yhdysvaltain mestaruuskilpailut ja MM-karsinnat sujuvat kuten alkoivat.

Coleman oli 100 metrin alkuerien nopein ajalla 9,93 (+0,2 m/s) ennen Isiah Youngia ja vammojen kanssa kamppailevaa Justin Gatlinia. Young ja Gatlin voittivat eränsä ajoin 9,97 ja 10,00.

– Tuntui ihan hyvältä. Ajatuksena oli vain selvitä jatkoon, Coleman totesi erävoitostaan.

Coleman, 21, voitti talvella maansa 60 ja 200 metrin hallimestaruudet huippuajoin 6,45 ja 20,11. Kevään yliopistomestaruuskilpailuissa Eugenessa syntyi 100 metrin kauden kärkiaika 9,85 ja 200 metriäkin on kulkenut hulppeasti 19,85.

– On siellä vielä mistä ottaa. Nyt, kun yliopistokausi on ohi, ei tarvitse murehtia mistään. Voi keskittyy yhteen kisaan kerrallaan, juoksi totesi.

Pikamatkan ex-maailmanmestari Tyson Gay jäi alkueriin. Hän oli Colemanin voittaman erän kolmas ajalla 10,17 ja putosi jatkosta. Välieriin vaadittiin sadasosan parempi aika.

Gay, 34, juoksee kauden tyttärensä muistolle. Gayn teini-ikäinen tytär kuoli ampumisvälikohtauksessa kahdeksan kuukautta sitten.

Bowie nopein, Kerleylle helppo erävoitto

Naisten 100 metrin alkuerien nopein oli Tori Bowie ajalla 10,90 (+1,6 m/s). Myös Morolake Akinosun ja Barbara Pierre alittivat 11 sekuntia ajoin 10,98 ja 10,99. Jatkoon etenivät myös moninkertainen arvokisavoittaja Allyson Felix, 31, (11,03) ja pituushypyn olympiavoittaja Tianna Bartoletta (11,07).

Felixillä on paikka USA:n 400 metrin MM-joukkueessa hallitsevan mestarina, joten hän juoksee Sacramentossa 100 ja 200 metriä.

Miesten 400 metrin suosikki Fred Kerley aloitti urakkansa varman päälle -juoksulla. Hän voitti eränsä ajalla 45,13. Hän pinkoi keväällä kauden kärkiajan 43,70 ja voitti sittemmin matkan Yhdysvaltain yliopistotittelin ajalla 44,10.

– Nyt piti vain päästä jatkoon. Se sujuikin aika helposti, Kerley sanoi.

Alkuerien nopein oli Gil Roberts kauden parhaallaan 44,63. Jatkoon vaadittiin 45,52.

Naisten 400 metrin alkuerien nopein oli Kendalla Ellis, 21, ajalla 50,81. Vuoden takainen Yhdysvaltain yliopistomestari ja Riossa 4 x 400 metrin viestikultaa juossut Courtney Okolo oli toinen 51 sekunnin alittaja ajalla 50,97.

Ruppin voittosarja katkesi

Miesten 10 000 metrillä oli hieman jäähyväisten makua. Galen Rupp on ilmoittanut keskittyvänsä tämän kauden jälkeen maantiekisoihin. Nyt hän johti kilpailua vielä kolme kierrosta ennen maalia, mutta hiipui viidenneksi, eikä siten juokse tuota matkaa Lontoon MM-kisoissa.

Mestariksi viiletti Hassan Mead ajalla 29.01,44. Hän pinkaisi viimeistä edellisen kierroksen 55,22:een ja piti pintansa päätöskierroksen taistossa Shadrack Kipchirchiriä vastaan, joka oli toinen ajalla 29,01,68. Ruppin, 31, kahdeksan USA:n mestaruuden ketju katkesi ajalla 29.04,61.

Naisten 10 000 metrillä voitti Molly Huddle ajalla 3.19,86. Huddle, 32, on matkan Yhdysvaltain ennätyksen haltija ja voitti kolmannen perättäisen mestaruuden. Hän oli toissa vuoden MM-kisoissa neljäs ja Rion olympialaisissa kuudes.

Montanon raskaus vei huomion, Centrowitz helposti jatkoon

Naisten 800 metrin alkuerissä mediahuomion keräsi Alysia Montano, 31, joka juoksi erässään seitsemänneksi ajalla 2.21,40. Montano on raskaana viidettä kuukautta, mutta kilpaili ongelmitta ankarassa helteessä.  Alkuerien nopein oli Brenda Martinez ajalla 2.02,31. Aikavertailusta välieriin vaadittiin 2.04,20.

Miesten 1500 metrin alkuerin nopein oli Samuel Prakel ajalla 3.40,67. Olympiavoittaja Matthew Centrowitz oli Prakelin voittaman erän kolmas ajalla 3.40,79 ja meni vaivatta jatkoon. Aikavertailusta finaaliin vaadittiin 3.41,24.

Emma Coburn oli naisten 3000 metrin esteiden alkuerien nopein ajalla 9.38,68. Jatkoon riitti 9.57,08.

Rion olympiakisojen nelonen Keturah Orji voitti naisten kolmiloikan tuloksella 14,26. Muita 14 metrin ylittäjiä ei kilpailussa ollut.

Wingerille seitsemäs mestaruus

Kara Winger voitti seitsemännen Yhdysvaltain mestaruuden naisten keihäänheitossa tuloksella 62,80. Hän heitti parhaansa avauskierroksella. Muita 60 metrin ylittäjiä ei ollut.

– Kun ei heitetä päästadionilla, on vähän vaikea löytää kunnon tunnelmaa, Winger nurisi.

Naisten kiekonheitossa 38-vuotias Gia Lewis-Smallwood voitti neljännen mestaruutensa heitettyään 62,65. Hän on kauden mittaan heittänyt 65,81, mutta Sacramenton ankara hellesää näkyi nyt tuloksissa. Whitney Ashley oli toinen tuloksella 62,20.

Alex Young, 22, voitti miesten moukarinheiton ennätyksellään 73,75. Aiempi ennätys oli USA:n yliopistomestaruuskisoissa hopeaa tuonut 73,66.