Clement sai viimein omansa, USA:n viestijoukkueelle uusintajuoksu

Clement sai viimein omansa

Aituri Kerron Clement kasvoi 2000-luvun puolivälin superlahjakkaasta juniorista olympiavoittajaksi vasta 30-vuotiaana Rion 400 metrin aitojen finaalissa.

Yhdysvaltoja edustava trinidadilaistaustainen juoksija oli toinen vuoden 2008 olympiakisoissa ja voitti maailmanmestaruudet 2007 ja 2009. Rion finaalissa irtosi sitten viimein se mitä Clement on jahdannut. Hän juoksi olympiakultaa kauden kärkiajalla 47,73.

– Nyt oli todella kova halu voittaa. Tämä oli jotakin mitä halusin koko sydämestäni, Clement hehkutti.

Boniface Tumuti kirkasti viime vuoden MM-kisojen viidennen sijan olympiahopeaksi Kenian ennätyksellä 47,78. Hallitseva Euroopan mestari, Turkin Yasmani Copello oli kolmas maansa ennätyksellään 47,92. Neljänneksi juossut Irlannin Thomas Barr teki välierissä Irlannin ennätyksen 48,39 ja pudotti sen finaalissa lukemiin 47,97.

Jamaikan Annsert Whyte juoksi jo kolmannen ennätyksensä Rion kisoissa ajalla 48,07. Hän kuitenkin tupelsi kuudennella aidalla mahdollisuudet taistella mitaleista ja oli viides.

Aitajuoksu oli yksi Rion aikaan aamupäivällä käydyistä olympiafinaaleista. Niistä on arvosteltu, mutta ainakaan 400 metrin aitojen tapauksessa se ei tulostasossa näkynyt, tunnelmassa ehkä.

USA juoksee viestin uudelleen

Naisten 4 x 100 metrin viestien alkuerissä oli draamaa, kun Yhdysvaltain kakkosvaihto Allyson Felixin ja English Gardnerin välillä epäonnistui. Kapula putosi Felixin kädestä, kun hän kurotti sitä Gardnerille.

Kapula juostiin kuitenkin maalin ja Yhdysvaltain joukkue teki tapahtuneesta protestin. Brasilian kolmannen osuuden juoksijan Kauiza Venancion todettiin törmänneen Felixiin, kun tämä oli ojentamassa kapulaa. Se johti Brasilian hylkäykseen ja Yhdysvallat saa juosta viesti uudelleen, ja yrittää rikkoa aika 42,70, jolla Kiina oli alkuerien jälkeen kiinni jatkopaikassa.

Yhdysvaltain erän voitti Saksan ajalla 42,18. Alkuerien nopein oli odotetusti Jamaika ajalla 41,79 ennen brittejä, jotka juoksivat ajan 41,93.

Jamaika juoksi ”konkareiden” Veronica Campbell-Brownin ja Shelly-Ann Fraser-Pryce ryydittämällä joukkueella, mutta saa finaaliin vauhdittajaksi 100 ja 200 metrin mestarin Elaine Thompsonin.

Miesten 4 x 100 metrillä suursuosikit Yhdysvallat ja Jamaika menivät vaivatta jatkoon. Yhdysvallat vei erävoitolla ajalla (37,65) ja ilman Usain Boltia juossut Jamaikan eränsä toisena ajalla 37,94.  Tuon erän voitti Japani Aasian ennätysajalla 37,68.

Alle aiemman Aasian ennätyksen juoksi alkuerissä myös Yhdysvaltain voittamassa erässä toiseksi ajalla 37,82 juossut Kiina.

Romani lämmitti brasilialaisyleisöä

Kuulantyönnön karsinnassa brasilialaisfanit saivat hurrata, kun Darlan Romani työnsi kolmanneksi maansa ennätyksellä 20,94. Yhdysvaltain Ryan Crouser (21,59) ja Uuden-Seelannin Tomas Walsh (21,03) olivat karsinnan kärkipari.

Hallitseva maailmanmestari Yhdysvaltain Joe Kovacs oli viides työnnettyään 20,73. Kovatasoisessa karsinnassa finaaliin vaadittiin 20,43.