Clearmontissa kärkituloksia, Samaai 838 Stellenboschissa

Schippers avasi kauden kärkiajalla: Tästä on varaa parantaa

Carvin Nkanata pinkaisi Clearmontissa Floridassa 200 metrillä Kenian ennätyksen 20,14, joka on myös kauden kärkiaika. Tulos syntyi samoissa kisoissa, joissa Nooralotta Neziri hurjasteli myötätuulessa 100 metrin aidat 12,69.

Viime vuonna Afrikan mestaruuskisoissa kolmanneksi sijoittunut Nkanata on alkujaan amerikkalainen, mutta vaihtoi viime vuonna kansalaisuutta. Myötätuulta Nkanatan juoksussa oli 1,9 metriä sekunnissa.

Loisto-oloissa kauden kärkiaikaan pystyi Floridassa myös naisten 200 metrillä 21-vuotias Bahaman Shaunae Miller. Hän pinkaisi ajan 22,50. Myötätuulta oli 1,6 metriä sekunnissa.

Naisten pituushypyssä Shara Proctor ponkaisi maailmantilaston kärkeen hypättyään 677. MM-hallimitalistin tulos syntyi 1,8 metriä sekunnissa hönkineessä myötätuulessa. Kilpailu oli britille kauden ensimmäinen.

Schippers 10,90 myötätuulessa

Naisten 100 metrin finaalissa tuore EM-hallien 60 metrin mestari Hollannin Dafne Schippers pinkoi voittoon ajalla 10,90, joka syntyi reippaassa myötätuulessa. Tuulimittarin mukaan juoksijan tukena oli 3,9 metriä sekunnissa puhkunut myötäinen, joten tulos ei ole ennätyskelpoinen.

Alkuerässä Schippers juoksi 2,2 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötäisessä 11,03. Hän oli erän toinen. Erän voitti 10,94 juossut Yhdysvaltain Tori Bowie. Schippers valmistautuu parasta aikaa toukokuiseen Götzisin seitsenottelukilpailuun.

Miesten pituushypyssä britti Dan Bramble ponkaisi voiton ennätyksellään 821. Oma ennätys koheni kunnolla. Edellinen oli 791 ja hypätty toissa kesänä.

Samaai Stellenboschissa 838

Rushwal Samaai venytti pituushypyn kauden kärkituloksen 838 Etelä-Afrikan mestaruuskisoissa Stellenboschissa. Tulos oli 23-vuotiaan hyppääjän ennätys. Aiempi oli 813.

Voittohypyn lisäksi Samaai ponnisti kaksi yliastuttua, mutta jätti siten loput kolme yritystä käyttämättä.

– Uskomatonta. Ei ole sanoja kuvailla omia tunnelmia. Tavoite oli 820, hyppääjä hämmästeli IAAF:lle.

Samaai nousi kotimaansa kaikkien aikojen tilastossa toiseksi maan pituushyppyikonin Godfrey Mokoena jälkeen. Mokoena, jonka ennätys on 850, voitti kolmiloikan hypättyään 16,63.

Stephen Mokoka juoksi Stellenboschissa ensin 10000 metrin voiton ajalla 28.15,56 ja vuorokausi myöhemmin 5000 metrin voittoon maansa ennätyksellä 13.11,44.

Wayde van Niekerk vei 400 metriä mainiolla ajalla 44,91, Sunette Viljoen heitti naisten keihäässä 10. Etelä-Afrikan mestaruuden (64,15) ja Anaso Jobodwana voitti 200 metriä (20,23).

Uuden valmentajan Jean Versterin johdolla harjoitteleva Caster Semenya voitti naisten 800 metriä, mutta aika 2.05,05 jäi vielä nelisen sekuntia MM-kisarajasta.

– MM-kisat ovat tavoite, mutta tärkeintä on pysyä terveenä, Semenya totesi.