Chydenius ratakympillä 32.48,20 – EM-raja rikki

Nina Chydenius onnistui mainiosti Budapestissa 10000 metrin ratakilpailussa. Tulos 32.48,20 on hänen ennätyksensä ja alittaa Rooman EM-kisojen (7.–12.6.) tulosrajan, joka on tasan 33 minuuttia.

Chydeniuksen aika syntyi Unkarin mestaruuskilpailussa, johon hän osallistui ulkopuolisena kilpailijana. Chydenius tuli maaliin kakkosena, kun voittaja Viktoria Agner-Gyürkes juoksi ajan 32.45,88.

– Tulin hakemaan EM-rajaa, ja siinä onnistuin. Oli vaikea löytää rankingiin kelpaavaa kilpailua, mutta onneksi Unkarin yleisurheiluliitto hyväksyi minut tänne mukaan, kommentoi Chydenius iloisesti kilpailuaan.

Chydeniuksen aikaisempi 10000 metrin ennätys oli viime kesän Kalevan kisoissa juostu 33.23,17.

Unkarilaisjuoksija lähti alussa kovempaan, 32 minuuttia lähentelevään vauhtiin.

– Minulla oli tavoitteena erään toisen juoksijan kanssa pitää yllä 79 sekunnin kierroksia, mutta hän väsähti ja vauhti meni aikamoiseksi jojoiluksi. Noin kahdeksan kilometrin kohdalla sain Agner-Gyürkesin kiinni ja vedin loppumatkan, mutta mailerina hän oli kirissä nopeampi.

Kokkolassa asuva ja Gamlakarleby IF:ää edustava Chydenius, 34, on keskittynyt viimeiset vuodet maratonille, mutta talvella hän teki päätöksen satsata ratamatkoille.

– Monet puhuivat, että matkojen lyhentäminen ei ole mahdollista, mutta kyllä se näkyy olevan, uudesta vauhdistaan tyytyväinen Chydenius kertoi.

Olympialaiset kiehtovat

Toukokuun puolessa välissä Chydenius juoksee 5000 metriä PM-kisoissa Ruotsin Malmössä. Sitä ennen tai sen jälkeen tähtäimessä on toinenkin ratavitonen, jonka jälkeen hänelle jää aikaa keskittyä EM-kympille.

Vitosten juokseminen on tärkeää myös rankingin takia, johon vaaditaan kolme juoksua, sillä Chydenius havittelee tosissaan olympiapaikkaa myös tällä matkalla. Yksi hyvä rankingpisteitä tuova kilpailu Chydeniuksella on jo parin viikon takaa, kun hän voitti Lontoossa 5 km:n maantiekisan mainiolla ajalla 15.34.

– Uskon, että kunnon vauhtikisassa pystyn parantamaan kympin tulostani vielä selvästi.

Unkarin miesten kympin mestariksi juoksi Ádám Lomb ajalla 29.49,64.

Tulokset:

https://atletika.hu/live-results/1192