Carter murskasi Adamsin unelman, Fraser-Pryce ja James loistovedossa alkuerissä

Carter murskasi Adamsin unelman

Yhdysvaltain Michelle Carter murskasi Rion finaalin viimeisellä työnnöllään Uuden-Seelannin Valeri Adamsin toiveet kolmannesta kuulantyönnön olympiavoitosta. Carter nousi voittoon ennätyksellään 20,63.

Carterista, 30, tuli samalla toisen polven olympiamitalisti. Hänen isänsä Mke Carter oli Los Angelesin olympialaisissa 1984 kuulantyönnön hopeamitalisti.

– Olen työntänyt viime kisat sen verran tasaisen varmasti, että USA:n ennätys saattoi tulla milloin vain. Olen iloinen, että se tuli täällä. Yritin kaikkeni, enkä hermoillut, Carter kertasi tuntojaan.

Viimeiseen työntöön oli Carterin mukaan helppoa lähteä, kun mitali oli jo varma.

–  Se vei vähän painetta pois, mutta tiesin yhtä lailla, että haluan voittaa, Carter sanoi.

Loukkaantumisten jälkeen kuluvalle kaudelle huippukuntoon palannut Adams otti olympiahopeaa tuloksella 20,42. Unkarin Anita Marton vei pronssin (19,87).

Carterin voittotyöntö on kauden kärkitulos maailmassa. Se oli myös melkoinen kohennus hänen ennätykseensä, joka ennen Rion finaalia oli kolme vuotta sitten työnnetty 20,24.

Carterille arvokisavoitto oli kauden toinen. Hän voitti maaliskuussa MM-hallit Yhdysvalloissa.

Kisojen avauspäivän ainoassa miesten lajien loppukilpailussa kiinalaiset Zhen Wang ja Zelin Cai ottivat kaksoisvoiton 20 kilometrin kävelyssä ajoin 1.19.15 ja 1.19.26. Australian Dane Bird-Smith oli kolmas ennätyksellään 1.19.37.

James nopein varttimailin erissä

Pekingin MM-kisoissa miesten 400 metriä kärkikolmikko tykitti alle 44 sekunnin. Rion alkuerissä samainen trio liikkui niin sulavasti, että loppukilpailulta ja miksei jo välieriltä voi odottaa paljon.

Olympiavoittoa puolustava, viime kesän MM-kolmonen Grenadan Kirani James oli alkuerin nopein ajalla 44,93, joka syntyi vaivatta, hyvin rullanneelle juoksulla.

Yhdysvaltain LaShawn Merritt voitti olympiakultaa 2008 ja on voittanut kahdesti MM-tittelin. Riossa hän juoksee myös 200 metriä. Ratakierroksen urakan hän aloitti voittamalla alkueränsä helposti ajalla 45,28

– Aika hienosti tuo 45,28 ensimmäisellä kierroksella. En hukannut liikoja energiaa, juoksin maltilla. Hyvä näin, Merritt sanoi.

Kutakuinkin samaa vauhtia juoksi kisan kolmesta supersuosikista Etelä-Afrikan Wayne Van Niekerk. Hän voitti alkueränsä ajalla 45,26.

Erien toiseksi nopeimman ajan 45,12 pinkoi Bahrainin Ali Khamis, joka juoksi aiemmin tänä kesänä ennätyksekseen 44,55.

Torneus putosi jatkosta, 785 riitti finaaliin

Kiinan Jianan Wang on onnistunut kunnonajoituksessaan. Hän voitti pituushypyn karsinnan kauden parhaallaan 824, joka jää sentin hänen viime vuonna hypätystä ennätyksestä.
Viime kesän MM-kisojen pronssimitalisti oli karsinnassa ainoa, joka ylitti karsintarajan 815.

Kahdentoista parhaan joukkoon pääsi yllättäen tuloksella 785, jonka tällä kaudella on tehnyt myös neljä suomalaista.

Viileässä ja tuulettomassa säässä käydyssä karsinnassa toiseksi ponkaisi Yhdysvaltain Jeff Henderson tuloksella 820 ja kolmas Uruguayn Emiliano Lasa tuloksella 814.

Olympiavoittoa puolustava britti Greg Rutherford eteni finaaliin karsinnan kymmenentenä. Hänen paras hyppynsä kantoi 790.

Hiljattain Ruotsin ennätyksen 844 ponkaissut Ruotsin Michel Torneus ei saanut hyppyään jengoilleen ja putosi jatkosta tuloksella 765.

Fraser-Pryce haluaa kolmannen

Naisten 100 metrin alkuerät juostiin viileissä, koko lailla tuulettomissa oloissa ja kello 23 jälkeen Rion aikaa. Se ei lajien kärkinimien vauhtia häirinnyt.

Kolmatta 100 metrin olympiavoittoaan jahtaava Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce tykitti erien parhaan ajan 10,96 ja viesti olevansa valmis mestaruustaistoon.

Muista kärkinimistä kauden kärkitulostaan 10,70 halussaan pitävä Jamaikan Elaine Thompson voitti eränsä ajalla 11,21. Tuo erä juostiin vastatuuleen (-1,0 m/s). Hollannin Dafne Schippers juoksi kaikkeaan yrittämättä erävoiton ajalla 11,16 ja Trinidadin Michelle-Lee Ahye vei oman eränsä ylivoimaisesti ajalla 11,00.

Yhdysvaltain kolmikosta, maan mestari English Gardner jyräsi erässään täysin ylivoimaisen voiton ajalla 11,09. Maan mestaruuskisojen hopea- ja pronssimitalistit Tianna Bartoletta ja Tori Bowie olivat erissään ykkösiä ajoin 11,32 ja 11,13

Suosikit Dibaban johdolla jatkoon

Naisten 1500 metrin hallitseva maailmanmestari ja viime vuonna huikeita aikoja takonut Etiopian Genezebe Dibaba on tänä vuonna kilpaillut vähän. Hän on kärsinyt varvasvaivasta ja oli julkisuudessa myös, kun hänen valmentajansa Jama Aden joutui Espanjan poliisin käsiin liittyen hotellihuoneesta löytyneisiin dopingaineisiin.

Nuo ongelmat eivät Rion 1500 metrin alkuerissä näkyneet. Dibaba viiletti helpohkon erävoiton ajalla 4.10,61.

Hollannin Sifan Hassan jäi Amsterdamin EM-kisojen taktiikkajuoksussa hopealle, mutta nyt voitti kakkoserän ajalla 4.06,64. Hassan jätti juoksussa ratkaisut viime hetken kirin varaan, joka oli erinomaisessa rasvassa.

Toiseksi erässä juoksi Pekingin MM-kisojen kakkonen, Kenian Faith Kipyegon ajalla 4.06,65. Kipyegon on juossut kuluvan tappioitta ja rikkonut kahdesti Kenian ennätyksen viimeksi ajalla 3.56,41.

Alkuerien nopein oli Dibaban 20-vuotias maajoukkuetoveri Dawit Seyauma. Hän nousi pitkällä kirillä erävoittoon ajalla 4.05,33.

Lajin eurooppalaisista kärkinimistä jatkoon menivät Hassanin ohella myös Britannian ennätyksen 3.57,49 tänä vuonna juossut Laura Muir eränsä kolmantena (4.06,53), Euroopan mestari, Puolan Angelika Cichocka eränsä viidentenä (4.11,76) ja Ruotsin Meraf Bahta eränsä viidentenä (4.06,82).