Bussilastillinen pohjoiskarjalaisia junioreiden hallikauden päätapahtumaan

Tampere Junior Indoor Games on nuorten yleisurheilijoiden hallikauden päätapahtuma. Tänä vuonna rikottiin jälleen ennätys, kun kisoihin ilmoittautui lähes 1800 kilpailijaa.

Pohjois-Karjalan suunnilta tultiin Tampereelle bussilla. Joensuun Katajan, Liperin Taimen ja Polvijärven Urheilijoiden joukko koostui noin 40 urheilijasta ja huoltojoukoista.

Liperin Taimen puheenjohtaja ja Pohjois-Karjalan Yleisurheilun varapuheenjohtaja Janne Kivelä kertoo, että joukko lähti kisoihin innolla, vaikka töitä täyden bussilastillisen kerääminen teettikin.

– Oikeastaan kaikki, ketkä olivat viime vuonna, olivat nytkin. TJIG ja YAG kesällä ovat muodostuneet kauden kohokohdiksi. Yhteisreissut on se juttu ja kilpaileminen on kuitenkin vähän toissijainen asia, Kivelä painottaa.

Kivelän mukaan kisat on myös hyvä mittari monelle, missä Suomen kärki menee.

– Antaahan se sitten motivaatiota treeneihin.

Hauskaa, vaikkei onnistumisia aina tulisikaan

Liperin Taimea edustava Sonja Purmonen oli mukana myös viime vuoden yhteisreissulla. Nelosluokkalaisen kilpailemisen yleisurheilun parissa aloittanut T13-sarjalainen korostaa yhteishengen merkitystä TJIG:n tyylisissä kisoissa.

– Vaikkei onnistuisikaan, niin silti kivassa porukassa on hauskaa.

P12-sarjassa kisaileva ja lauantaina korkeuden voittanut Polvijärven Urheilijoiden Niilo Pelli tykkää, että kisoihin lähdetään porukassa yli seurarajojen.

– Varsinkin Taimen porukan kanssa meillä on paljon yhteisiä juttuja ja hyvä yhteishenki. Onhan tämä iso kisa, Pelli tuumaa TJIG:stä.

Pohjoiskarjalaiset tekevät yhteistyötä myös harjoituksissa, kun maanantai-iltana Joensuu Areenalle kerääntyy viikoittain 40-50 urheilijaa yhteistreeneihin.

– Maanantai on meidän junnuille juhlapäivä. Olosuhteet ja valmennus on hyvää ja yhteishenki lisääntyy, Kivelä iloitsee.

Tyhjästä nuorisotoimintakilpailun kymppisakkiin

Vielä viitisen vuotta sitten ei Liperin Taimella ollut juuri minkäänlaista junioritoimintaa.

Janne Kivelän muutettua neljä vuotta sitten perheineen Liperiin kysyi Kivelä, saisivatko he yleisurheiluvuoron kerran viikkoon Jyrin liikuntasalista.

– Ensimmäisissä treeneissä oli viisi junnua, joista kaksi meidän lapsia. Nyt heitä käy viikoittain noin 80, Kivelä laskee.

Taimella oli kahden vuoden ajan palkattu nuorisopäällikkö opetus- ja kulttuuriministeriön seuratuen turvin.

– Peltosen Jukka teki hyvän pohjan ja Mikkosen Merin aikana sitten toiminta kasvoi entisestään. Enää ei Meri ole meillä palkattuna, mutta käy kerran viikossa pitämässä harjoituksia Polvijärvellä ja Liperissä.

Taimen nuorisotoiminnan nousun kuvaavana mittarina voidaan käyttää valtakunnallista nuorisotoimintakilpailua, jossa Taimi oli viime kesänä peräti yhdeksänneksi paras seura.

– Tärkeintä on ollut yhteistyö koulumaailman ja seurojen välillä. Olemme tarjonneet liikuntakerhoja kouluilla ja yleisurheilua kakkoslajiksi monelle, jolla päälaji on toinen, Kivelä kertoo.

Teksti: Joni Jäntti