Bromell ja Gatlin eivät kumartele karibialaishaastajiaan (videoita)

Bromell hurjasteli 9

Amerikkalainen miespikajuoksu elää ja voi hyvin, ja valmistautuu haastamaan Usain Boltin johtaman karibialaisrintaman elokuisissa MM-kisoissa. Näin ainakin, jos kysytään lajin amerikkalaiselta superlahjakkuudelta Trayvon Bromellilta tai konkari Justin Gatliniltä.

– Se on tavoitteena. Kisapäivänä sitten tapahtuu mitä tapahtuu, Bromell tuumi amerikkalaisen uutistoimisto AP:n haastattelussa

Bromellin, 19, tavoite on näyttää lajin nykyisille huippunimille, että häntä ei parane aliarvioida. Boltin rinnalla 175-senttinen floridalaisjuoksija näyttää pikkupojalta, mutta ulkonäkö pettää.

Vuosi sitten Bromell sipaisi 100 metrillä junioreiden maailmanennätyksen 9,97. Hallikaudella 60 metrin ennätys putosi lukemiin 6,54, mutta paras jäi ehkä tulematta, kun taistelu Yhdysvaltain yliopistomestaruudesta päättyi vilppilähtöön.

Michael Johnsonin ex-opinahjossa Baylorin yliopistossa opiskelevan juoksijan ulkoratakausi alkoi livakasti. Austinissa hän pinkoi Texas Relays -kilpailussa ennätyskelpoisessa myötätuulessa 10,02 (vrt. oheinen video) ja reilu kolme metriä sekunnissa hönkineessä myötäisessä 9,90.

– Yritän hoitaa hommani ja saada sanan kiertämään, Bromell sanoo.

Junioreiden 100 metrin MM-kakkonen ei enää tarvitse tekemisilleen isommin mainosta. Sen tekevät tulokset ja Gatlin, joka on nuorukaisen mentori.

– Taivas on rajana, Gatlin arvioi nuoren lahjakkuuden näkymiä.

Gatlinin mukaan joidenkin silmissä Bromellin pieni koko kyseenalaistaa hänen mahdollisuuksiaan, mutta kokenut arvokisamenestyjä on itse eri mieltä.

– Hän osaa käyttää kroppaansa edukseen, Gatlin sanoo ja muistuttaa, että lyhyellä askeleella on pärjätty aiemminkin.

Gatlin: Minä olen se, joka muiden pitää voittaa

Gatlin, 33, päätti viime kauden 100 metrin maailmantilaston kärkimiehenä loistoajalla 9,77, ja yrittää pystyä samaan MM-kesän päätteeksi. Vaikka tulosta enemmän hän janoaa MM-menestystä Pekingissä.

– Mitalit ovat tämän vuoden juttu. Haluan voittaa silloin, kun sillä on merkitystä. Minä olen nyt se, joka muiden pitäisi voittaa, Gatlin linjaa.

Kesä näyttää millaisissa asemissa Gatlin ja hänen haastajansa MM-kisoihin tulevat. Toistaiseksi Bolt ei ole esittänyt muuta kuin pientä vahvistusta sille, että harjoiteltu on. Viime kesänä hänen parhaakseen jäi 100 metrillä 9,98, mutta eipä moninkertaiselle MM- ja olympiavoittajalle ollut kesässä paljon haasteitakaan.

Viime kesänä Bolt oli kuitenkin sitä mieltä, että hän olisi voinut voittaa Gatlinin, jos he olisivat kohdanneet toisensa. Bolt kuuluu myös siihen urheilijajoukkoon, joka kannattaa kovia dopingrangaistuksia. Noissa piireissä Gatlinin hiljattain saama varustesopimus suuren amerikkalaisen urheiluvälinevalmistajan kanssa herätti keskustelua. Neljän vuoden dopingpannan kärsineelle Gatlinille siinä oli synninpäästön makua.

– Onhan se kiva olla taas radalla ja osa tätä isoa perhettä, Gatlin tuumi AP:lle.

Gatlin ei ole vielä kilpaillut henkilökohtaisilla matkoilla, muitta juoksi 4 x 100 metrin viestissä Texas Relays –kilpailussa Austinissa.

,