Brittien pituushyppy -ja kolmiloikkaguru Kristian Bäckin valmentajaksi

Brittien pituushyppy -ja kolmiloikkaguru Kristian Bäckin valmentajaksi

Pituushyppääjä Kristian Bäck siirtyy englantilaisen huippuvalmentajan Frank Attohin valmennukseen. Lontoossa työskentelevä Attoh on valmentanut useita pituushypyn ja kolmiloikan kansainvälisiä huippunimiä.

Britannian pituushyppytähti, EM-, MM- ja olympiavoittaja Greg Rutherford harjoitteli vuosia Attohin, 62, opeilla. Samoin teki EM-mitalisti, britti Chris Tomlinson sekä naisten kolmiloikan MM-voittaja Jamaikan Trecia Smith ja moninkertainen arvokisamitalisti, kuubalaistaustainen Yamilé Aldama.

– Halusin kokeilla jotakin uutta. Uusien asioiden oppiminen kehittää minua, Bäck perustelee ratkaisua.

Bäck otti itse yhteyttä Attohiin keskusteltuaan sitä ennen kahden muun ulkomaisen valmentajaehdokkaan kanssa. Yhteistyöstä sovittiin viikonvaihteessa Lontoossa, jossa Bäck kävi harjoittelemassa Attohin johdolla

– Attohin suhteen minulla oli korkeat odotukset. Kun kävin Lontoossa, hän vaikutti juuri sellaiselta fiksulta, rauhalliselta valmentajalta, jota hain, Bäck sanoo.

Bäck, 22, on harjoitellut tähän asti isänsä Mikael Bäckin johdolla. Oma ennätys on 795. Kahden vuoden takaisista Amsterdamin EM-kisoista on plakkarissa viides sija.

– Isä ymmärsi ratkaisun hyvin. Nyt takana on kaksi vuotta, joiden aikana ominaisuudet ovat kehittyneet, mutta tulos ei. Nuorena kannattaa kokeilla, Bäck sanoo.

Ghazaryan katsoo harjoitukset Helsingissä

Bäck ei muuta Lontooseen. Hän on muuttamassa Vaasasta Helsinkiin, jossa hän on sopinut harjoittelevansa Attohin ohjelmilla, joita valvoo Suomen Urheiluliiton pituushyppyvalmentaja Suren Ghazaryan.

– Menen kerran kuussa 5-7 päivän ajaksi Lontooseen harjoittelemaan Attohin ryhmän kanssa. Sen lisäksi hän on mukana minun ulkomaan leireillä. Attoh on kiinnostunut tulemaan myös kotimaan leireille, Bäck kertoo.

– Ghazaryan on hyvä tekninen valmentaja. Hän voi olla mukana liki kaikissa minun harjoituksissani Helsingissä, ja se on sitä, mitä minä tarvitsen, Bäck sanoo.

Bäck muistuttaa, että valmentajan vaihto ei välttämättä tuo heti niitä tuloksia, joita urheilija toivoo. Lontoon visiitin aikana selvisi heti Attohin olevan samoilla linjoilla Bäckin kanssa nuoren hyppääjän keskeisistä kehityskohteista.

– Hän totesi treeniä katsellessa, että olen juossut liian vähän, enkä oikeastaan ”osaa” juosta, eli juoksu ei tule sillä tavalla kuin pitäisi. Sen tiedän itsekin ja siihen tullaan panostamaan, Bäck sanoo.

Bäckin mukaan yhteistyö Attohin kanssa alkaa tänä syksynä ja tähtäimenä ovat Tokion olympialaiset 2020.