Bowie: Kropassa ei tunnu kivalta, Walsh: Hitonmoinen kisa, Stefanidi: yksi ennätys riitti

Bowie: Kropassa ei tunnu kivalta

Lontoon MM-kisojen naisten 100 metrin finaalissa oli samoja piirteitä kuin miesten kilpailussa. Juoksun jamaikalaisen suosikin Elaine Thompsonin lähtö ja kiihdytyksen loppu tökkivät, ja hän vaipui viidenneksi ajalla 10,98. Mestaruuteen kiiti Yhdysvaltain Tori Bowie kauden parhaallaan 10,85.

– En osaa oikein sanoa mitä siinä tapahtui. Yritin vain keskittyä hyvään starttiin, Thompson sanoi.

Rion olympialaisissa 100 metrin hopeaa ja 200 metrin pronssia juosseen Bowien, 26, riemulla ei ollut rajoja, kun tulostaulu kertoi, että hän onnistui heittäytymään mestariksi.

– Eihän tuo heittäytyminen nyt tunnu kropassa kivalta, mutta sillä on voitettu mestaruuksia ennenkin, enkä minä anna koskaan periksi ennen kuin ollaan maalissa. Nytkin Ta Lou aloitti lujaa kuten aina. En antanut sen häiritä. Pumppasin vain menemään loppuun asti, Bowie kertaili.

Juoksua pääosan matkasta johtanut Norsunluurannikon Marie-Josee Ta Lou ei malttanut kurottaa lopussa Bowien tapaan ja oli toinen ajalla 10,86.

– Heittäytymisestä jäi muutama mustelma, mutta olen valmis, kun 200 metriä alkaa, Bowie sanoi.

Edellisten MM-kisojen 100 metrin hopeamitalisti, Hollannin Dafne Schippers oli nyt kolmas ajalla 10,96. 

– Olin ulkoradalla ja kaukana muista. Oli hienoa juosta silti mitaleille, Schippers sanoi

Ta Lou juoksi välierissä ajan 10,87, Thompson 10,84 ja Bowie USA 10,91.

Walsh kirkasti mitalin väriä

Tom Walsh kirkasti Rion olympiakisojen pronssin mestaruudeksi Lontoon MM-kisojen tasaisessa ja yllätyksellisessä kuulafinaalissa.

Walsh voitti karsinnan kaikkien aikojen kovimmalla arvokisojen karsintakilpailun tuloksella 20,14, vaikka kärsi päivä aiemmin tulleesta nivusvaivasta. Finaalissa hän työnsi vaikuttava sarja: 21,38-21,64-21,75-21,70-21,63 ja 22,03, joka riitti mestaruuteen, kun kisan suosikit eivät onnistuneet.

– Olihan hitonmoinen kilpailu. Tästä olen aina unelmoinut, Walsh maisteli mestaruutta.

Kesän tilastoykkösen Ryan Crouserin tekniikka petti yliastumisten jälkeen ja työnnöistä katosi terävyys ja rytmi. Hän oli kuudes työnnettyään 21,20.

– Kolmannella kierroksella tuntu, että pääsin käyntiin. Se oli pitk työntö, 22,32, mutta tuomittiin yliastutuksi. Protestoin sitä, mutta oli se lopulta oikin, että työntö tuomittiin yliastutuksi. Sen jlkeen yritin päästä vauhtiin, mutten tänään onnistunut, Crouser sanoi.

Couserin maajoukkuetoveri Joe Kovacks ei hänkään päässyt parhaalle tasolleen, mutta 21,66 riitti hopeaan.

Kovacks työnsi viimeisellään 22,08 metriä, mutta työntö katsottiin yliastutuksi.Mestaruutta puolustanut amerikkalainen oli eri mieltä, hän purki tulisena kiukkuaan ja suunnitteli protestia.

Kroatian Stipe Zunic oli kolmas. Hän työnsi 21,46, eli kahden sentin päähän omasta ja maansa ennätyksestä.

Yksi kisojen yllätyksistä oli kaksinkertaisen maailmanmestarin Saksan David Storlin jääminen 10:nneksi. Hän astui kaksi ensimmäistä työntöään yli, murjaisi kolmannellaan 20,80, mutta putosi täpärästi jatkokierroksilta.

Stefanidi täydensi mestaruussarjansa

Kreikan Ekaterini Stefanidi täydensi Lontoossa ulkoratojen mestaruussarjaansa maailmanmestaruuden Euroopan mestaruuden ja olympiavoiton jatkeeksi.

Varmasti hypännyt kreikkalainen kuorrutti voiton maansa ennätyksellä ja kauden kärkituloksella 491. Stefanidin aiempi ennätys oli hallissa hypätty 490, ja paras ulkoratatulos 486. Lontoossa hän päätti kilpailuun kolmeen yritykseen MM-kisojen ennätyskorkeudesta 502.

– Kisan vaikein hetki oli odottelu 465:n ja 475:n ylitysten välissä. Kilpailun lopputulos kertoo valmentajani taidosta. Hän osaa virittää minut kilpailuun niin henkisesti kuin fyysisesti, Stefanidi hehkutti.

– Tavoite oli voittaa ja rikkoa MM-kisaennätys, mutta oman ennätyksen tekeminen oli jo iso juttu. Kahden ennätyksen rikkominen oli nyt liikaa. Sitä paitsi en yleensä enää pysty menemään korkeammalta silloin kun olen jo varmistanut kilpailun voiton, hyppääjä kertaili 502:n yrityksiään.

Stefanidi, 27, ratkaisi mestaruuden ylittämällä 482 ensimmäisellään. Toiseksi sijoittunut Yhdysvaltain Sandi Morris ylitti 475, pudotti kerran 482:sta ja kahdesti korkeudesta 489.

– Tekniikka on takunnut läpi kauden ja tässä on taisteltu pienten vammojen kanssa, joten en ollut ihan parhaimmillani, Morris tuumi.

Kolmanneksi Lontoossa sijoittui Wilma Murron kilpakumppani, 19-vuotias Venezuelan Robeilys Peinado, joka ylitti maansa ennätyksen 465.

Thiam otti omansa

Naisten seitsenottelussa belgialainen olympiavoittaja Nafissatou Thiam voitti kolme lajia ja nousi mestariksi 6784 pisteellä.

Thiamin tulossarja oli tasainen: 100 metrin aidat 13,54, korkeus 195, kuula 15,17, 200 metriä 24,57, pituus 657, keihäs 53,93, 800 metriä 2.21,42. Lajeista Thiam voitti korkeuden, kuulan ja pituushypyn.

– Aivan uskomatonta, Todella hieno voitto, Thiam tuumi, kun mestaruus viimein varmistui kankealla 800 metrin juoksulla.

Saksan Carolin Schäfer oli toinen 6696 pisteellä. Hän kokosi tulossarjan 13,09-186-14,84, 23,58, 620, 49,99 ja 2.15,54. Hollannin Anouk Vetter oli kolmas maansa ennätyksellä 6636. 

Kirui: Pelkäsin etiopialaisjuoksijaa

Geoffrey Kirui juoksi Lontoossa maratonin maailmanmestariksi ajalla 2.08.27. Hän pitäytyi suunnitelmassaan odottaa 35 kilometriin ja yrittää sitten ratkaisua. Taktiikka toi mestaruuden juoksijan  yllätykseksi.

– En odottanut pystyväni olympiavoittoon. Pelkäsin Etiopian juoksijaa, jolla oli kova tilastoaika, Kirui viittasi toiseksi juosseeseen Tamirat Tolaan.

Tola pinkoi 10 000 metrillä pronssille Riossa viime kesänä. Alkuvuodesta hän juoksi Dubaissa maratonennätyksekseen 2.04.11. Lontoossa hän ehti maaliin ajassa 2.09.49 ja vietti tovin lääkintähenkilöstön suojissa ennen kuin tokeni.

Tolan voimat hupenivat irtiottoyritykseen, johon Kirui ei lähtenyt mukaan, vaan ajoi Tolan pikkuhiljaa kiinni ja karkasi 35 kilometrin jälkeen mestaruuteen.

– Olin fiksu, kun en lähtenyt etiopialaisen matkaan, vaan pysyin omassa suunnitemassani ja kiristin 35 kilometrin jälkeen, Kirui sanoi.

Tower Bridgeltä alkanut ja sinne päättyneellä maratonilla kolmanneksi juoksi Tansanian Alphonce Felix Simbu ajalla 2.09.51

 


walsh_tom_lontoo.jpg

Tom Walsh vei mestaruuden Lontoon MM-kisoissa ja jatkoi mestaruusputkeaan Kansainyhteisön kisoissa Gold Costilla.

,

Kolakin heitto takkusi

Kiinan Lu Huihui voi sanoa kunnonajoituksen onnistuneen. Kuluvan kauden paras ennen Lontoon MM-karsintaa oli 62,07. Naisten keihäänheiton karsinnan hän voitti Aasian ennätystuloksella 67,59. Aiempi ennätys oli Lun nimissä ollut 66,13.

Slovenian Martina Ratej oli karsinnassa toinen (65,64) ja hallitseva maailmanmestari Saksan Kathrina Molirot kolmas (65,37).

Rion olympiakisojen kroatialainen olympiavoittaja Sarah Kolak ei rikkonut karsintarajaa 63,50, mutta eteni finaaliin tuloksella 63,24. Se toi karsinnassa kahdeksannen sijan. Kolak on kesän tilastoykkönen ennätyksellään 68,43.

– En oikein tiedä mitä tapahtui. Kaikki on kunnossa, Kolak ihmetteli vaisuja heittojaan.

Kaksinkertainen olympiavoittaja Barbora Spotakova oli karsinnassa viides tuloksella 64,32, joka syntyi toisella yrityksellä.

Van Niekerk: Koko ajan saa panna parastaan

Varttimailin ME-mies Wayde van Niekerk juoksi vakuuttavan helposti 400 metrin välieristä finaaliin ajalla 44,22. Tällä kaudella 44,02 matkan viilettänyt Botswanan 20-vuotias Baboloki Thebe tuli johdossa etusuoralla, mutta oli maalissa toinen ajalla 44,33.

Välierien perusteella van Niekerkin vahvin haastaja tiistain finaalissa on Steven Gardiner, 21. Bahaman 188-sentinen varttimaileri juoksi kevyen näköisesti erävoiton maansa ennätyksellä 43,90. Aika näyttää, jäivätkö parhaat paukut välieriin.

Botswanan Isaac Makwala pinkoi Timanttiliigan Monacon kilpailussa 43,84. Välierissä hän otti helpon erävoiton ajalla 44,30 ja taistelee ainakin mitaleista, kuten maanmiehensä Thebe.

Keväällä 44 sekuntia alittanut Yhdysvaltain Fred Kerley sen sijaan oli vaisu. Hän eteni loppukilpailuun Gardinerin voittaman erän kolmantena aikavertailusta ajalla 44,51.

– Hieno kilpailu. Näyttää siltä, että aina kun ollaan radalla, ollaan menossa alle 44 sekunnin. Koko ajan pitää panna parastaan, Van Niekerk arvioi varttimailin maailmanmestaruustaistelua.

Rion olympialaissa Van Niekerk rikkoi Michael Johnsonin 17-vuotta kestäneen 400 metrin ME:n ajalla 43,03. Lontoossa hänen tavoitteena on voittaa 400 ja 200 metrin tuplamestaruus. 

McLeod: Itseluottamus on kohdallaan 

Miesten pika-aitojen välierin perusteella Jamaikan Omar McLeod juossee MM-tittelin Rion olympiakullan jatkeeksi. Hän oli välierien nopein ajalla 13,10.

– Olen tehnyt töitä startin kanssa. Nyt tiedän, että minun on paras vain luottaa omaan tyyliini. Itseluottamus on kova, McLeod sanoi.

McLeodin takana on tasaista: Barbadosin Shane Brathwaite (13,26) ja Unkarin Balázs Baji (13,23) juoksivat välierinsä voitot. Heidän ohellaan ainakin viisi vuotta sitten Lontoossa olympiakultaa juossut pika-aitojen ME-mies Aries Merritt on yksi kisan useista mitalikellokkaista.

Merritt on kuntoutunut pari vuotta sitten tehdyn munuaissiirron jälkeen hyvään iskuun. Nyt hän oli Bajin voittamassa erässä toinen ajalla 13,25.

– Verryttelyssä oli takareidessä pientä kireyttä. Lämmittelin ja venyttelin sen huolella ja se on nyt ihan kunnossa. Veikkaan, että finaalista tulee aika mielenkiintoinen, Merritt sanoi.

,


stefanidi_ekaterini_lontoo.jpg

Se on siinä. Ekaterini Stefanidi on nyt MM, -EM ja olympiavoittaja.