Boltin vauhti kasvaa, kauden kärkiajat nurin Monacossa, Röhler vireessä

Boltin vauhti kasvaa

Usain Bolt kiihdytti 100 metrillä kauden parhaansa 9,95 Timanttiliigan Monacon kilpailussa.

– Se oli hyvä juoksu. Kunto on menossa oikeaan suuntaan, mutta töitä riittää vielä, Bolt kuvasi juoksua, joka ei häikäissyt, mutta osoitti, että vauhti paranee MM-kisojen lähestyessä. Toiseksi kiihdytti Yhdysvaltain Isiah Young ajalla 9,98.

Thomas Röhler voitti Monacossa keihäänheiton 89,17 kantaneella heitolla, Etelä-Afrikan Caster Semenya vei naisten tasokkaan 800 metrin mittelön ajalla 1.55,27 ja Kenian Hellen Obiri voitti naisten 3000 metriä kauden kärkiajalla 8.23,14.

Lujaa mentiin miestenkin juoksumatkoilla: Yhdysvaltain Evan Jager voitti 3000 metrin esteet kauden kärkiajalla 8.01,29, Kenian MM-karsinnat voittanut Emmanuel Korir vei 800 metriä kauden kärkiajalla 1.43,10. Kenian Elijah Managoi pinkoi 1500 metrin kauden kärkilukemiksi 3.28,80.

Röhler: Tasaisuus tyydytti

Röhler heitti Monacossa hyvän sarjan. Sen toiseksi pisin heitto kantoi 88,91. Hän otti myös revanssin hiljattain Saksan ennätyksen häneltä riistäneestä Johannes Vetteristä, joka jäi nyt kolmanneksi tuloksella 85,14. Tshekki Jakub Vadlejch oli toinen (85,43).

– Tasaisuus tyydytti. Minun heikoin heittoni kantoi 86,80. Pitkät heitot vaativat korkeutta, mutta tuossa vastatuulessa piti mennä matalampiin heittoihin, Röhler totesi.

Naisten 800 metrillä avauskierros mentiin 55,31:een. Sen jälkeen Semenyan ja toiseksi juosseen Burundin Francine Niyonsaban taistelu kiritti Semenyan Etelä-Afrikan ennätykseen 1.55,27. Aiempi ennätys oli Semenyan nimissä Rion olympialaisista. Se koheni nyt sadasosalla.

– Se oli minulle sopivaa vauhtia. Halusin juosta noin 1.56:een, Semenya sanoi.

Niyonsaba oli kilpailussa toinen ennätyksellään 1.55,47. Kolmanneksi juossut Ajee Wilson kohensi juoksussa Yhdysvaltain ennätyksen lukemiin 1.55,61.

Huippuvauhtinen juoksu ei helpottanut Semeyan lajivalintaa Lontoon MM-kisoihin. Hän juoksee 800 metriä, mutta mahdolliset muut matkat mietityttävät vielä.

– Nyt täytyy päättää, juoksenko Lontoossa vain 800 metriä vai juoksenko sen lisäksi myös 400 tai 1500 metriä, Semenya sanoi.

Jager: Vain kulta kelpaa Lontoosta

Rion olympiakisoissa 3000 metrin esteissä hopealle juossut Evan Jager juoksi Monacossa vasta kauden kolmannen estekilpailunsa. Kaksi edellistä olivat Yhdysvaltain mestaruuskisojen alkuerä ja finaali, jonka hän voitti vaivatta.

Monacossa oli huippuajan vuoro. Se oli samalla Jagerille kauden ensimmäinen vierailu Timanttiliigassa.

– Tässä on ollut suunnitelmana, että juoksen Timanttiliigassa vasta nyt, koska aiemmin kisat eivät sopineet meidän suunnitelmiin. Oli vuoristoleiriä ja muuta, Jager tuumi

Innokkaana vauhdinpitäjänä tunnettu amerikkalainen sanoo, että Lontoon MM-kisoja varten on varastossa muitakin taktiikoita.

– Varmaa on vain se, että yritän voittaa siellä, Jager sanoo.

Van Niekerk kiri takaa voittoon

Varttimailin ME-mies Wayde van Niekerk jatkaa väkevässä vireessä kohti Lontoon MM-kisoja. Hän juoksi heinäkuun alussa 400 metrin kauden kärkituloseksi 43,62 ja voitti matkan Monacossa ajalla 43,73, vaikka joutui lopussa puristamaan ohi Botswanan Isaac Makwalan, joka oli toinen loistoajalla 43,84.

– Kroppa tuntuisi olevan loistoiskussa ja tällainen voitto, jossa tullaan vähän takaa, antaa itseluottamusta. En ole vielä missään aivan terävimmässä vireessä. Treenasin vielä viime viikon kovaa, Van Niekerk sanoi.

Naisten 100 metrin aitojen suvereeni MM-suosikki Keni Harrison tikkasi jälleen yhden 12,5-alkuisen ajan. Hän voitti 100 metrin aidat ajalla 12,51. Aika syntyi käytännössä tuulettomaan säähän. Yhdysvaltain Sharika Nelvis oli toinen (12,52).

– Valmentaja oli sitä mieltä, että piti saada kilpailu ennen MM-kisoja. Treenailen nyt Monacossa MM-kisoihin asti, Harrison sanoi.

Filip Ingebrigtsen 3.32,48

Miesten 1500 metriä voittanut Elijah Managoi nousi kauden kärkiajalla Lontoon MM-kisojen suosikkien joukkoon. Juoksijalle kelpaa MM-kisoista vain voitto.

– Kun juoksin tässä kilpailussa ennätykseni 2015, voitin hopeaa Pekingin MM-kisoissa. Nyt voitin tämän kilpailun, joten Lontoon MM-kisoissa ainoa tavoite on mestaruus. Se on tavoite, olivat juoksut hitaita tai nopeita, Kenian MM-karsinnoissa kolmanneksi juossut Managoi hehkutti.

Toiseksi Monacon 1500 metrillä viiletti Kenian Timothy Cheruiyot ennätyksellään 3.29,10. Norjan Filip Ingebrigtsen oli neljäs mainiolla ajalla 3.32,48. Yhdysvaltain joukkueessa MM-kisoihin tuleva Kori Carter pinkoi naisten 400 metrin aitojen voittoon hyvällä ajalla 53,36.

Naisten 3000 metriä voittanut Hellen Obiri kiritti myös monet kilpakumppaninsa loistovauhtiin Monacossa: Kenian Beatrice Chepkoech oli toinen ennätyksellään 8,28,66 ja britit Laura Muir ja Eilish McColgan kolmas ja neljäs niin ikään ennätyksillään 8.30,64 ja 8.31,39.

Lasitskene 205, Lavillienie: Ei huolta

Venäjän Marija Lasitskene ylitti naisten korkeushypyssä kisaennätyksen 205 toisellaan, muttei onnistunut kolme senttiä korkeammalla olleen riman ylityksessä. Monacosta heltisi kuitenkin ylivoimainen voitto.

– En mieti Lontoon MM-kisoja. Yritän vain hypätä paremmin kisa kisalta, Lasitskene sanoi.

Seiväshypyssä Puolan Piotr Lisek kohensi ennätystään sentillä lukemiin 582. Yritykset korkeudesta 587 eivät tuottaneet tulosta. Lajin ME-mies Renaud Lavillenie ylitti 572 toisellaan, mutta ei aivan onnistunut ylittämään korkeutta 582, ja oli viides.

– Aloitin kilpailun ensi kertaa tällä kaudella korkeudesta 572. Oli aika mielenkiintoista huomata, että seuraavassa korkeudessa 582 oli jo mehut pois. Tämä ei ole MM-kisoja ajatellen mitenkään hälyttävää. Olen usein onnistunut todella hyvin heti seuraavassa kilpailussa huonon kilpailun jälkeen, Lavillenie sanoi.

Kolumbian Caterine Ibarguen oli kolmiloikan ykkönen kauden parhaallaan 14,86. Hänen kovin kilpakumppaninsa, Venezuelan Yulimar Rojas oli toinen kolme senttiä heikommalla tuloksella.

tuloksia