Bolt todisti kykenevänsä mestaruusjahtiin Pekingissä

Usain Bolt pinkoi 100 metriä reilun tunnin sisään kaksi kertaa loistoaikaan 9,87 Lontoossa Timanttiliigan kilpailussa. Bolt voitti ensin alkuerän ja sen jälkeen finaalin, jossa jamaikalaisen pikajuoksusankari lähtö jäi erittäin vaisuksi.

– Olin tyytyväinen starttiin ja viimeiset 50 metriä kulkivat hyvin alkuerässä. Finaalissa startti oli todella huono ja tavallaan menetin siinä fokuksen toviksi, mutta sai sitten taas hommasta kiinni, Bolt kertaili.

Juoksut olivat Boltille kauden toinen ja kolmas 100 metrin startti ja samalla ensimmäiset kilpailut kuuteen viikkoon. Tuon ajan hän kuntoutti lonkanseudun vaivaa.

Kummassakin juoksussa Bolt puski vastatuuleen. Alkuerässä vastaista oli 1,2 metriä sekunnissa ja finaalissa 0,8 metriä sekunnissa.

Boltin mukaan kintereissä on eväitä juosta lujempaa.

– En hakenut mitään erikoista aikaa, mutta tiedän, että olisin voinut juosta kovempaa, jos finaalissa startti olisi ollut sitä mitä halusin. Tässä kilpailussa tärkeintä oli vain tehdä asiat radalla oikein.

Pekingin MM-kisojen suosikiksi noussut Justin Gatlin on kesän kisoissaan paukutellut useita alle 9,80:n aikoja. MM-kisojen suhteen Bolt ei silti ole huolissaan.

– Pekingissä kaikki on mahdollista. Kyse on siitä mitä saat itsestäsi irti, Bolt tuumi ja vakuutti, että kaikki vaivat on voitettu.

– Voi olla, että käyn lääkärissä vielä varmistamassa, että kaikki on kunnossa, mutta kaikki on hyvin.

Toiseksi Lontoossa kiihdytti Yhdysvaltain Mike Rodgers ajalla 9,90. Hän juoksi alkuerissä 9,92 ja pisti finaalissa Boltin ahtaalle.

– Olen hyvässä kunnossa. Se oli hieno kilpailu. Pääsin jo aika lähelle, mutta hän meni aivan lopussa ohi, Rodgers kertaili taistoa Boltia vastaan.

Maailmantilastossa 9,87 vei Boltin jaetulle kuudennelle sijalle.

Farah ennätysvauhdissa

Olympia- ja MM-voittaja Mo Farah huudatti Lontoossa kotiyleisöään ja kohensi 3000 metrin ennätystään reilulla kahdella sekunnilla lukemiin 7.34,66. Hän voitti kilpailun, muttei kyennyt uhkaamaan Dave Moorcroftin 33 vuotta vanhaa Britannian ennätystä 7.32,79.

Farah nousi 3000 metrin juoksun kärkeen parille viimeiselle kierrokselle, pinkoi viimeiset 400 metriä 55,34 ja karkasi ylivoimaiseen voittoon. Marokon Othmane el-Goumri oli toinen ennätyksellään 7,36,71.

Zharnel Hughes jatkoi Lontoossa kesän huippujuoksujaan. Vasta 20-vuotias sprintterilahjakkuus on kotoisin Karibialta Anguillasta, mutta edustaa Britannia.

Näyttävästi, rennolla askeleella liikkuva juoksija voitti Lontoossa 200 metriä ennätyksellään 20,05, joka syntyi vastatuuleen (-1,4 m/s). Edellinen ennätys oli hiljattain Lausannessa juostu 20,13.

Hughesin kehitys on ollut ripeää. Ennätys ennen kuluvaa kesää oli 20,32.

Richardson ja Stowers voittoihin

110 metrin aidoissa Jason Richardson nousi voittoon ajalla 13,19. Toiseksi kilpailussa sijoittui ranskalainen Pascal Martinot-Lagarde ajalla 13,22. Hän menetti voiton aivan kilpailun viime metreillä.

Juoksun tilastosuosikki, kolme viikkoa sitten matkan 12,94 juossut kuubalainen Orlando Ortega kolhi puolivälissä aitaan, menetti rytmiään ja hiipui viidenneksi ajalla 13,22 Kisa juostiin napakkaan vastatuuleen (-1,5 m/s).

Naisten 100 metrin aidoissa Jasmin Stowers ei antanut kylmän sään hidastaa vauhtiaan. Kevätkesällä Dohassa pika-aidat 12,35 juossut amerikkalainen sai Lontoossa juoksun lopun lentämään ja voitti kilpailun ajalla 12,47.

– Startti oli hyvä kuten kisa muutenkin, Stowers tuumi kilpailusta, joka juostiin vastatuuleen (-1,2 m/s).

Amerikkalainen olympiavoittaja Dawn Harper-Nelson oli toinen ajalla 12,64.

Hastings kelpo vauhdissa varttimaiilla

Natasha Hastings ei antanut 14-asteisen kolean sään kiusata Lontoossa. Hän voitti naisten 400 metriä kesän parhaallaan 50,24. Tulos vie Pekingin MM-kisoihin valmistautuvan juoksijan maailmantilastossa kuudenneksi.

Yhdysvaltain MM-joukkueesta pudonnut Francena McCorory oli toinen ajalla 50,67.

Tshekki Zuzana Hejnova oli nopein naisten 400 metrin aidoissa tuloksella 53,99, joka jää 0,23 sekuntia matkan hallitsevan maailmanmestarin kesän parhaasta.

Fassinotti yllätti Barshimin

Korkeushypyssä Italian Marco Fassinotti jäi kaksi senttiä Oslossa hyppäämästään Italian ennätyksestä 233. Oslossa Italian ennätys riitti toiseen sijaan, Lontoossa 231 toi voiton ja taakse jäi muuan muassa Qatarin Mutaz Essa Barshim, joka oli kolmas ylitettyään 228. Italian Gianmarco Tamberi oli toinen niinikään 228:n ylityksellä.

Tällä kaudella 241 ylittäneelle Barshimille Lontoon koleassa säässä 231 oli liikaa.

–  Olen mennossa hyvässä kunnossa MM-kisoihin, Barshim vakuutti.

Belgialainen kiekonheittäjä Philip Milanov, 24, on kesän mittaan parantanut ennätystään 41 senttiä lukemiin 66,43, joka on Belgian ennätys. Lontoossa hän nappasi Timanttiliigan osakilpailuvoiton 65,14 kantaneella heitolla. Hiljattain hän lisäsi meriittilistalleen myös Universiadien voiton.

Miesten seiväshyppy siirrettiin vaikeiden sääolojen takia lauantaille. Naisten kolmiloikan voitti Kazakstanin Olga Rypakova, joka loikki viimeisellään 14,33 (+0,9 m/s).