Bolt: Tämä oli hyvä alku, Niekerk: Tästä on unelmoitu pitkään

Bolt: Tämä oli hyvä alku

Vaikka Wayde Van Niekerk teki ratakierroksella huikean ME:n 43,03, olympiakisojen yleisurheilun kolmas ilta oli paikalla olleen riolaisyleisön silmissä Usain Boltin.

Jamaikalainen täytti Rion olympiastadionin katsomot, keräsi raivoisat kannustukset ja kiitti fanejaan voittamalla 100 metriä ajalla 9,81. Olympiakulta oli hänen uransa seitsemäs.

– Se oli hyvä alku, Bolt tuumi voitostaan.

Boltin tavoite on voittaa Riossa kolmatta kertaa peräkkäin olympiakisojen 100 ja 200 metriä sekä 4 x 100 metrin viesti. Tuohon näyttäisi olevan hyvät mahdollisuudet.

Yhdysvaltain Justin Gatlin kiihdytti 100 metrin finaalin kärjessä vielä 60 metrin jälkeen, mutta Bolt kun saavutti maksimivauhdin, hän pyyhälsi ohi ja jätti Gatlinin hopealle ajalla 9,89.  Kanadan Andre De Grasse oli kolmas ennätyksellään 9,91.

Bolt esiintyi ennen finaalia tutun itsevarmasti, yleisölle pelleillen, ja mikä ettei olisi leikitellyn niin yleisön kuin vastustajien hermojen kanssa. Hän on hyvässä kunnossa ja lienee ylivoimaisempi 200 metrillä kuin mitä oli 100 metrillä.

 ”Ainahan epäilijöitä riittää”

Boltilla on takanaan vaikea kausi. Takareisivaiva pakotti hänet jättämään maan olympiakarsinnat kesken, mutta hän ehti silti kuntoon olympialaisiin mennessä. Moni sitä ehti epäillä.

– Ainahan niitä epäilijöitä riittää, mutta olen nyt paremmassa kunnossa kuin vuosi sitten, Bolt totesi.

Gatlin, 34, kuittasi tappion nurisematta.

– Tässä painetaan töitä 365 päivää vuodessa, että voidaan esiintyä tuon yhdeksän sekunnin ajan. Kun on 34-vuotias ja juoksee näitä nuoria vastaan ja on mitaleilla, se tuntuu hyvältä, Gatlin tuumi.

Johnson: Se oli verilöyly

Michael Johnson seurasi BBC:n analyytikkona, kun Etelä-Afrikan Wayde Van Niekerk teki hakkelusta hänen 400 metrin ennätyksestään.

Hallitseva ratakierroksen maailmanmestari juoksi Rion olympiavoittajaksi huikealla ajassa 43,03, joka lyö 0,15 sekunnilla ME:n, jonka Johson juoksi Sevillassa 1999.

– Uskoin, että pystyn juoksemaan ME:n. Se on pyörinyt unelmissani jo pitkään, Van Niekerk tuumi.

– Se oli verilöyly, Johnson kuvasi juoksua.

Van Niekerk pinkoi kahdeksatta rataa ja piti juoksun kaksi muuta suosikkia takanaan läpi matkan. Olympiavoittoa puolustanut Granadan Kirani James oli toinen ajalla 43,76 ja vuoden 2008 olympiavoittaja Yhdysvaltain Lashawn Merritt kolmas (43,85).

– Olihan se hienoa olla mukana tällaisessa juoksussa, James tunnusti ja onnitteli Van Niekerkiä voitosta.

– Yleensä 400 metrillä juoksijan vauhti hidastuu lopussa, mutta jos jaksaa tuollaista kyytiä loppuun asti, se tuo ME:n.

Merritt ei voinut ihastella Van Niekerkin häikäisevää menoa.

– Paras mies voitti. Itse en saanut juoksun alkua kulkemaan, Merritt sanoi.

Kilpailu oli kaikkiaankin huikean tasokas. Kahdeksantena maaliin tulleen britti Matthew Hudson-Smithin aika oli 44,61.

Felix ja Dibaba vireessä

Uransa viidettä olympiakultaa jahtaava Yhdysvaltain Allyson Felix ei antanut haastajilleen mahdollisuutta voittaa häntä naisten 400 metrin välierissä. Felix viiletti kisan toisen suursuosikin, kesän tappioitta juosseen Bahaman Shaunae Millerin kanssa samassa erässä ja vei voiton kauden kärkiajalla 49,67. Miller oli toinen ajalla 49,91.

Vakuuttavan näytteen kunnostaan jätti myös Jamaikan Shericka Jackson. Hän voitti toisen erän ennätyksellään 49,83. Aika näytti olevan juoksijalle yllätys.

Korkeuskarsinnassa 11 ylitti 229

Naisten 1500 metrin välierissä kisan mestarikellokas Etiopian Genzebe Dibaba otti vakuuttavan erävoiton välierien nopeimmalla ajalla 4.03,06. Hollannin Sifan Hassa meni jatkoon erän kakkosena ajalla 4.03,62. Vakuuttavan erävoiton juoksi myös viime kesän MM-kakkonen Kenian Faith Kipyegon ajalla 4.03,95

Miesten korkeushypyn karsinnassa peräti yksitoista miestä ylitti 229. Karsinnan voiton jakoivat Qatarin Mutaz Essa Barshim, Ukrainan Bohdan Bondarenko ja Kanadan Derek Drouin.

tuloksia