Bolt: Oli vähän hidas olo, Harting jatkoi perheen perinnettä

Bolt: Oli vähän hidas olo

Sprintteritähti Usain Boltin ensiesiintyminen Rion olympialaisissa kilpailunumero rinnassa kirvoitti yleisöltä muhkeat suosionosoitukset.

Bolt palkitsi faninsa rutiininmakuisella juoksulla, jolla hän voitti 100 metrin alkueränsä vaisun startin jälkeen helposti ajalla 10,07.

– Ei ollut paras mahdollinen startti. Oli vähän hidas olo. En ole oikein tottunut juoksemaan näin aikaisin. Toivon mukaan huomenna on räväkämpi olo, Bolt tuumi.

Boltin ykköshaastaja, Yhdysvaltain Justin Gatlin otti alkueränsä varman päälle ja kiihdytti voiton erien parhaalla ajalla 10,01.

–  Aika hyvältä tuntui. Uskon, että pitää juosta kovempaa kuin aiemmin tällä kaudella (9,80) jos aikoo ottaa mitalin, Gatlin arvioi Rion kisojen pikamatkan tasoa.

Muista Rion pikamatkan kärkinimistä Kanadan Andre De Grasse pinkaisi helponoloisen erävoiton ajalla 10,04. Samaan tapaan juoksi jatkoon myös ”peto” lempinimestään luopunut Jamaikan Yohan Blake. Hän pinkoi erävoiton ajalla 10,11, joka ei vaatinut likimainkaan täyttä kaasua.

– Näihin kisoihin valmistautuminen on sujunut hienosti. Olen nyt viisaampi ja kypsempi kuin Lontoon kisoissa neljä vuotta sitten, Blake tuumi.

Pikamatkan ranskalainen EE-mies Jimmy Vicaut hiipui erässään neljänneksi ajalla 10,19, mutta mahtui välieriin aikojen perusteella.

Harting on kuin Kimi Räikkönen

Saksan Christoph Harting teki miesten kiekkofinaalissa saman kuin Michelle Carter naisten kuulantyönnössä. Viimeiselle heitolla syntynyt oma ennätys 68,37 nosti miehen mestariksi ja jatkoi perheen perinnettä.

Lontoossa olympiakultaa voittanut Hartingin isoveli Robert jäi Riossa karsintaan. Toiseksi Riossa heitti hallitseva maailmanmestari Piotr Malachowski ensimmäisen kierroksen heitollaan, joka kantoi 67,55. Olympiahopea oli puolalaisheittäjän uran toinen.

Harting on kuin kiekkomaailman Kimi Räikkönen. Urheilu kiinnostaa julkisuus ei.

– En ole mikään pr-mies. En pidä siitä, että joudun vastailemaan kysymyksiin. En myöskään etsi julkisuutta. Viihdyin stadioneilla, kaiken muun jätän muille, mediaa Riossa vältellut Harting totesi lajinsa pressitilaisuudessa.

Miesten kiekkofinaali oli Saksan juhlaa, kun kokenut Daniel Jasinski, 27, nousi pronssille heitettyään 67,16. Hän on aiemmin ollut pistesijoilla EM-kisoissa, mutta arvokisamitali oli 207-senttisen jätin uran ensimmäinen. Hän heitti viimeisellään 67,05, joka jää yhdeksän senttiä ennätystään.

Felix haki tuntumaa rataan

Viidettä olympiavoittoaan jahtaava Yhdysvaltain Allyson Felix juoksi naisten 400 metrillä helpon alkuerävoiton ajalla 51,24.

– Tärkeintä tässä oli saada yksi juoksu alle ja tuntuma rataan, Felix tuumi.

Erävoittoon juoksivat myös hänen kärkihaastajansa, tappioitta tämän kauden juossut Bahaman Shaunae Miller (51,16) ja Yhdysvaltain mestaruuskisojen kakkonen Phyllis Francis, joka juoksi alkuerien kovimman ajan 50,58.

Seitsenottelussa Belgian Natissatou Thiam voitti pituushypyn ennätyksellään 658 ja nousi ottelun johtoon 5018 pistettä koonneena. Ennätyshyppy syntyi kolmannella, jossa ponnistus osui aivan nappiin. Ottelussa toiseksi pudonnut britti Jessica Ennis oli toinen. Hän venytti vastatuuleen 634 (-1,2 m/s). Pisteitä hänellä on koossa 5013.

Britti Katerina Johnson-Thompson jatkaa kolmantena 46 pistettä Hillistä. Hän hyppäsi pituutta 651.

tuloksia