Bolt Nurmen ja Lewisin rinnalle: "Olen paras", Stefanidi niukasti parempi

Bolt Nurmen ja Lewisin rinnalle: "Olen paras"

Usain Bolt päätti olympiauransa samaan tapaan kuin se alkoi Pekingissä 2008. Hän voitti 100 ja 200 metriä sekä 4 x 100 metriä. Rion tripla oli hänelle kolmas perättäinen ja viimeinen. Triplan sinetti oli Jamaikan pikaviestivoitto ajalla 37,27.

– Siinä se nyt on. Minä olen kaikkien aikojen paras, Bolt summasi olympiauraansa Riossa.

Boltin koko ura ei ole vielä ohi, mutta olympialaisissa häntä ei enää nähdä. Hän on luvannut juosta vielä Lontoon MM-kisoissa ensi kesänä, mutta alustavasti vain 100 metriä.

Jamaikalaisen supertähden uran viimein olympiajuoksu täytti Rion stadionin katsomot. Bolt antoi rahoille vastinetta komealla viestin ankkuriosuudella ja rennolla ja yleisöön menevällä esiintymisellään.

– Aika moni tuli tänne nimenomaan katsomaan minua. Minä nautin siitä, että voin esiintyä heille. Itse aion nyt pitää hauskaa ja olla jalkeilla aika myöhään, Bolt totesi.

Jamaikan pikajuoksutähdellä on nyt koossa yhdeksän yleisurheilun kultamitalia aivan lajin kahdella muulla legendalla Carl Lewisilla ja Paavo Nurmella.

Jamaika voitti Riossa pikaviestin nelikolla Asafa Powell, Yohan Blake, Nickel Ashmeade ja Bolt. Toiseksi kiiti Japani ajalla 37,60 ja kolmanneksi nousi Kanada ajalla 37,60, kun pronssille juossut Yhdysvaltain kvartetti hylättiin.

Morris ja Stefanidilla maukas kaksintaistelu

Naisten seiväshyppypaikalla Kreikan Jekaterini Stefanidin sydän jätti muutaman lyönnin väliin, kun Yhdysvaltain Sandi Morris nousi korkealle viimeisessä yrityksessään korkeudesta 490. Äärimmäisen täpärä pudotus sinetöi kreikkalaisen olympiavoiton.

Olympiakultaa Amsterdamin EM-tittelin jatkeeksi voittanut Stefanidi ja tilastoykkösenä kisaan tullut Morris, halasivat ja onnittelivat toisiaan kisan päätteeksi, ja hyvästä syystä. Kumpikin ylitti 485 ja toisellaan. Päinvastoin kuin kisan kreikkalaisella voittajalla, Morrisilla oli yksi pudotus korkeuksista 470 ja 480.

– Sain murtuman ranteeseen toukokuussa. Silloin en ollut varma kuinka selviän edes Yhdysvaltain olympiakarsinnoista. Siellä kilpaileminen oli juttu sinällään. Tämä oli sitten unelmien täyttymys. En olisi uskonut edes nousen hopealle ja nyt jo hieman harmittaa se, että kulta oli niin lähellä, Morris sanoi.

Kolmanneksi kilpailussa sijoittui Uuden-Seelannin 19-vuotias Eliza McCartney maansa ennätyksellä 480. Hän kohensi kilpailussa omaa ennätystään yhdeksän senttiä.

Suhr sairastui: Yskin verta ja oksensin

Lajin kansainvälisistä kärkinimistä hallitseva olympiavoittaja USA:n Jenn Suhr ja hallitseva maailmanmestari Kuuban Yarisley Silva jäivät 460:een ja jakoivat seitsemännen sijan. Suhrin kisan pilasi viimeisen viikon häntä kiusannut flunssa.

– Se on jonkinlainen ylähengitysteiden tulehdus. Tosi kehno tunne, kun neljän vuoden valmistautuminen valuu tällä tapaa hukkaan, Suhr sanoi.

– Yksin aamulla verta ja oksensin nyt kahdesti. Aika pelottavaa itse asiassa.

Felxille viides kulta

Allyson Felix voitti uransa viidennen olympiakullan taistellessaan Yhdysvaltain 4 x 100 metrin viestinelikon kanssa olympiavoiton. Yhdysvallat pääsi finaaliin alkueristä protestin ja uusintajuoksun jälkeen, ja oli siksi loppukilpailussa sisäradalla, josta se pinkoi voittoon huippuajalla 41,01.

Felixin kanssa viestissä juoksivat pituushypyn olympiavoittaja Tianna Bartoletta sekä English Gardner ja Tori Bowie, joka voitti aiemmin Riossa 100 metriltä hopeaa ja 200 metriltä pronssia.

Jamaika juoksi 100 ja 200 metrin olympiavoittaja Elaine Thompsonilla vahvistettuna, muttei kyennyt haastamaan amerikkalaisia. Jamaika oli toinen ajalla 41,36 ja Britannia kolmas (41,77).

– Kaksi kultaa ja yksi hopea, ei voi valittaa, Thompson summasi tuntojaan.

Ayana uuvahti, Cheruiyot voittoon

Naisten 5000 metrillä juostiin vaiheikas kilpailu. Sen voitti kaksi MM-titteliä urallaan pinkonut Kenian Vivian Cheruiyot, kun kisan suursuosikki, Etiopian Almaz Ayana alkoi lopussa hyytyä oltuaan hyvän tovin selvässä johdossa.

Cheruiyot voitti kisan olympiakisojen ennätysajalla 14.26,18. Hellen Obiri täydensi Kenian kaksoisvoiton (14.29,77). Aiemmin Riossa 10 000 metriä voittanut Ayana hiipui pronssille (14.33,59).

– Almaz johti, mutta alkoi sitten näyttää siltä, ettei enää liikukkaan lujaa, joten päätin mennä ohi, Cheruiyot kertaili.

Kilpailun ensimmäinen 1000 metriä juostiin kolmen minuutin kilometrivauhtia. Ayana lähti kärkeen, kun matkaa oli jäljellä 7 kierrosta, mutta alkoi sitten hiipua kaksi kierrosta ennen maalia ja kenialaiset nousivat ohi.