Blomqvist väkevässä vireessä – Hämäläisen kiri puri – Helander omaa luokkaansa

Kurikassa maastojuoksun SM-kilpailujen nuorten sarjoissa Nathalie Blomqvist oli loistovireessä kantapäävaivan kiusaaman kesän toisessa kilpailustartissaan. Mainiosti kulki myös Kalevan kisojen 5000 metrin mestarin Konsta Hämäläisen sekä Eemil Helanderin juoksu.

Pedersören Falkenia edustava Blomqvist puolusti viimevuotista 19-vuotiaiden mestaruuttaan menestyksellisesti ja juoksi ylivoimaiseen voittoon ajalla 13.30.

Blomqvistille kilpailu oli kauden toinen, kun koko  kesän ratajuoksukausi jäi väliin kantapään faskiittivaivan takia.

– Taktiikkana oli lähteä kovaa ja reitti sopi minulle hyvin, kun se oli aika tasainen. Tiesin, että olen hyvässä kunnossa, mutta kilpailuvauhdista en ollut ihan varma, Juoksussa hyvä fiilis ja meno tuntui hyvältä, Blomqvist sanoi

Toiseksi juoksi 52 sekuntia hävinneenä Blomqvistia vuoden nuorempi Lauttakylän Lujan Lotta-Maria Maine. Aiemmin tänä vuonna Maine oli 1500 metrilläkin SM-kilpailuiden toinen ja 3000 metrillä kolmas.

Pronssimitalin vei Lahden Ahkeran Pinja Kotinurmi, joka on saavuttanut eri ikäluokissa ja eri matkoilla jo yhteensä 22 henkilökohtaista SM-mitalia. Neljäs oli Porvoon Urheilijoiden Janette Vänttinen, joka vuosi sitten sijoittui 17-vuotiaiden ikäluokassa toiseksi.

Blomqvistin kovaan alkuvauhtiin erehtynyt Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Alisa Virtanen uupui puolessamatkassa niin, että joutui keskeyttämään.

19-vuotiaiden naisten joukkuemestaruuden voitti Lahden Ahkera. Toinen oli Lauttakylän Luja ja kolmas Lempäälän Kisa.

Helander: Oli yllättävän hyväntuntuinen jalka

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander voitti 19-vuotiaiden miesten 6 kilometriä ylivoimaisesti. Mestaruus oli Helanderille eri ikäluokissa joko radalla, maastossa tai maantiellä jo peräti 17:s. Hallimestaruuskilpailuihin hän ei ole kertaakaan osallistunut.

– Pikkaisen oli epävarma olo, kun jalat tuntuivat tahmealta viikon mittaisten ylioppilaskirjoitusten jälkeen. En siksi ollut ihan varma millaista vauhtia pystyn pitämään, mutta tavoite oli juosta mahdollisimman kovaa, Helander sanoi.

– Itse kilpailussa oli kuitenkin yllättävän hyväntuntuinen jalka. Oli hyvä ratakin.

Helanderin voittoaika oli 17.26. Toiseksi sijoittunut Lahden Ahkeran Walte Hautala hävisi hänelle 47 sekuntia ja Ikaalisten Urheilijoiden Oskari Kangasniemi 57 sekuntia. Kangasniemi on kärkikaksikkoa vuoden nuorempi.

Viimevuotinen 17-vuotiaiden mestari Tuure Haapanen Turun Urheiluliitosta oli neljäs. Nuorten maajoukkuehiihtäjä Alexander Ståhlberg IF VOM:sta erehtyi alkumatkasta Helanderin vauhtiin ja putosi juoksun toisella puolikkaalla toiselta tilalta viidenneksi.

– En taaksepäin kauheasti katsellut, mutta kuulin kuulutuksesta, että Alexander lähti peesiin ekalla kierrokselle, Helander sanoi.

19-vuotiaiden miesten joukkuemestaruuden voitti Joensuun Kataja.

Konsta Hämäläinen (402) nousi kiritaistossa voittoon. Matkalla kärjessä kiitivät kolmanneksi ja toiseksi sijoittuneet Wilho Hautala ja Mika Kotiranta.

Hämäläinen: Ei se helppoa ollut

Joensuun Katajan Konsta Hämäläinen putosi kahdesti kärkijoukosta mutaiseksi vettyneellä nurmiosuudella, mutta kamppaili viimeisessä nousussa vielä kerran kärkiryhmään ja voitti kirissä 22-vuotiaiden miesten 6 kilometriä ajalla 17.33.

–  Luotin siihen, että jos tuossa lopussa olen samassa ryhmässä muiden kanssa, niin jaksan kiriä. Muttei se helppoa ollut, Hämäläinen sanoi.

Kalevan kisoissa 5000 metrin yllätysvoiton juosseelle Hämäläiselle maastomestaruus oli mainio päätös uran läpimurtokaudelle. Hän osallistui nyt ensi kerran arvokilpailuissa 5 kilometriä pidemmälle matkalle.

– Oli mukava lopettaa voittoon nyt, kun pääsin vielä viimeisen kerran nuorten sarjaan. Maastojuoksu ei ole viime vuosina ollut lempilajini, mutta mukavaa vaihtelua se on ratajuoksulle, Hämäläinen sanoi.

Lähes koko matkan töitä tehnyt Mika Kotiranta varmisti Katajan kaksoisvoiton viisi sekuntia hitaammalla ajalla. Kolmanneksi sijoittunut Lahden Ahkeran Wilho Hautala hävisi Kotirannalle kahdeksan sekuntia.

– Yritin juosta kirimiehiltä vähän jalkoja alta. Konstaan se ei ihan tehonnut, mutta tyytyväinen pitää olla, kun tuli kaksoisvoitto, Joensuun Katajalle, Kotiranta sanoi.

Neljänneksi ja viidenneksi sijoittuivat Loviisan Torin hiihtäjäveljekset Remi Lindholm ja Kevin Lindholm.

Joukkuekilpailun kärkisijat menivät samoille seuroille, kuin henkilökohtaisenkin kilpailun. Kataja voitti mestaruuden, Tor oli toinen ja Ahkera kolmas.

Kuuttinen uskoi, että kulta tulee

Närpiön Kraftin Heidi Kuuttisen erittäin terävä loppukiri ratkaisi 22-vuotiaiden naisten mestaruuskamppailun hänen edukseen. Ampumahiihtäjänäkin maajoukkueessa kilpailevan Kuuttisen voittoaika oli 14.07.

– Oli minulle tosi hyvä kilpailu vauhdinjaon kannalta. Lähdettiin liikkeelle aika rauhassa ja kiristettiin koko ajan. Se sopi minulle hyvin. Minulla on yleensä on lopussa hyvin voimia, mutta nyt vähän epäröin, kun en ole kilpaillut. Mutta hyvin se tuli, Kuuttinen sanoi.

– Tiesin, että minulta puuttui se kulta ja ajattelin, että ihan sama kuka minun rinnalle tänään juoksee, mutta nyt se tulee.

Kuuttisen voittoaika oli osin maltillisen alkuvauhdin vuoksi 37 sekuntia hitaampi, kuin Nathalie Blomqvistilla 19-vuotiaiden ikäluokassa.

Kuurojen Suomen mestari Sara-Elise Ruokonen Kuusjoen Humusta hävisi Kuuttiselle kirissä viisi sekuntia ja Kannuksen Uran Emma Katajalaakso 11 sekuntia.

Maltillisesti aloittanut Savonlinnan Riennon Reetta Joronen nousi lopussa neljänneksi.

Vasa Iddrottssällskap voitti 22-vuotiaiden naisten joukkuemestaruuden pienimmällä mahdollisella yhden sijalukupisteen erolla Jyväskylän Kenttäurheilijoihin. Kolmas oli Espoon Tapiot-

IF VOM:lle kakkoisvoitto

IF VOM:n Leonard Markén ja Aaron Häggman juoksivat 17-vuotisten poikien kaksoisvoiton. Viime vuonna he olivat samassa ikäluokassa vasta 16:s ja 17:s. Häggman veti alkumatkan ja Markén nykäisi viimeisellä kilometrillä kuuden sekunnin eron seuratoveriinsa. Voittoaika oli 12.34.

Markén on aiemmin voittanut 1500 ja 3000 metrillä kolme eri ikäluokkien Suomen mestaruutta. Häggblom on maastohiihdon ohella keskittynyt kilpailemaan vain maastojuoksussa.

Viipurin Urheilijoiden Karlos Kemppaala nousi viimeisellä kilometrillä muiden takaa kolmanneksi ajalla 12.42. Kemppaala ohitti Lahden Ahkeran Aleksi Rajaniemen vasta loppuheittäytymisessä Kurikan urheilukentän loppusuoralla.

800 metrin juoksija Otto Vilpponen Joensuun Katajasta jaksoi hänelle hieman liian pitkällä matkalla viidenneksi.

IF VOM voitti myös 17-vuotiaiden poikien joukkuemestaruuden. Viipurin Urheilijat oli toinen ja Lahden Ahkera kolmas.

Viskarille voitto ensimmäisessä maastokilpailussaan

Valkealan Kajon Nelli Viskari voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 4 kilometriä täydellisesti onnistuneella vauhdinjaolla. Viskari johti juoksua hitaasti kiihdyttäen puolimatkasta asti ja kiri suvereeniin voittoon.

–  Tämä oli minun ensimmäinen maastojuoksukilpailuni ikinä. Ihan ilman mitään paineita läksin juoksemaan. Rata oli aika helppo, kun ei ollut paljon mäkiä. Eikä rata ollut niin liukas, kun edellispäivänä, kun kävin sitä kokeilemassa, Viskari sanoi.

Viskari oli kesällä 16-vuotiaiden SM-kilpailuissa 1500 ja 3000 metrin toinen, joka innosti mukaan myös maastokilpailuun.

– Läksin kisaan, kun oltiin treeneissä kokeiltu maastovetoja ja pitkät juoksumatkat ylipäätään tuntuvat hyvältä, Jarmo Viskarin valmentama juoksija sanoi.

Toiseksi sijoittunut Euran Raiun Vilma Pere hävisi Viskarille 7 sekuntia ja kolmanneksi kamppaillut Kuivasjärven Auran Ronja Koskela 18 sekuntia. Pere on 17-vuotiaiden estejuoksun hallitseva Suomen mestari ja Koskela sijoittui kesällä 400 metrin aitajuoksun SM-kilpailussa toiseksi.

17-vuotiaiden joukkuekilpailussa tasaväkinen kärkikolmikko jakoi mitalit keskenään kaukana muiden edellä. Mestaruuden voitti Lempäälän Kisa, toinen oli Jyväskylän Kenttäurheilijat ja kolmas Kuivasjärven Aura.

Kontro: Se oli hyvä taktinen juoksu

Luukas Kontro Jyväskylän Kenttäurheilijoista kiri 15-vuotiaiden poikien mestariksi ajalla 13.08. Tätä ennen hänen paras saavutuksensa oli pronssimitali 15-vuotiaiden 2000 metriltä.

– Se oli hyvä taktinen juoksu. Ajattelin, että alussa yritän pysyä siinä kolmen kärjessä ja sitten vikaan nousuun kaikki paukut peliin ja silleen tein, Kontro sanoi.

Mikkelin Kilpa-Veikkojen 14-vuotias Eetu Valtola hävisi Kontrolle kuusi sekuntia ja kolmanneksi sijoittunut Koiviston Kipinän Anssi Mustonen 18 sekuntia.

– Onnistunut juoksu. Taktiikkana oli lähteä kovaa alussa, kun loppukiri ei oikein pure. Se toimi aika hyvin, Valtola sanoi

Joukkuemestaruudesta käytiin tasainen kaksinkamppailu, jonka voitti vantaalainen Kenttäurheilijat -58 ennen Helsingin Kisa-Veikkoja. Lempäälän Kisa oli kolmas.

Hannikaisen vauhti liian kovaa muille

Viime vuoden kolmonen Elma Hannikainen Helsingin Kisa-Veikoista irtosi viimeisellä kilometrillä vakuuttavaan voittoon 15-vuotiaiden tyttöjen 4 kilometrillä. Hannikaisen voittoaika oli 14.29. Hän on aiemmin tänä vuonna voittanut myös 15-vuotiaiden estejuoksun mestaruuden.

– Oli taktiikkana lähteä kovaa alusta asti ja sen mukaan menin. Läksin vetämään ja ajattelin, että muut tulee perässä, mutta näin kävi, hiihtoa ja juoksua harrastava Hannikainen sanoi.

– Tavoitteena oli päästä kolmen joukkoon, voittoa en ihan ollut ajatellut. Reitti oli tosi hyvä.

Toiseksi kiri Heidi Paasonen Ristiinan Urheilijoista kymmenen sekuntia Hannikaiselle hävinneenä. Paasonen on aiemmin tänä vuonna saavuttanut kaksi muutakin hopeamitalia 14-vuotiaiden estejuoksussa ja 2000 metrillä.

Mestaruutta puolustanut Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Saana Lappalainen uupui viimeisen nousun jälkeen ja oli tänä vuonna kolmas. Neljäs oli elämänsä ensimmäisessä yleisurheilukilpailussa hiihtäjä-taitoluistelija Sissi Oikkonen Lapin Lukosta.

Joukkuemestaruuden voitti Elma Hannikaisen johdolla Helsingin Kisa-Veikot, toinen oli Espoon Tapiot ja kolmas Mikkelin Kilpa-Veikot.