Blomqvist ja Kotiranta EM-maastojen parhaat suomalaiset, naisten 19-vuotiaiden joukkue yhdeksänneksi

Nathalie Blomqvist oli 25:s maastojuoksun EM-kisojen naisten 19-vuotiaiden 4,2 kilometrillä. Juoksun voitti mestaruutta puolustanut Italian Nadia Battocletti, jolle Blomqvist jäi minuutin ja kuusi sekuntia.

Lissabonin Bella Vista -puiston kapealla, mutkaisella ja mäkisellä radalla Blomqvist pysyi rohkealla juoksulla hyvän matkaa kärkikymmenikössä, mutta juoksun lopussa raskas reitti vaati veronsa.

– Sain hyvän startin. Siinä ei ollut paljon tönimistä. Reitin alussa nuo lyhyemmät kierrokset tuntuivat ihan hyvältä, mutta kun mentiin pidemmälle lenkille, alkoi jaloissa tuntua raskaalta. Ei lähtenyt kulkemaan, Blomqvist kertaili.

Kesällä 19-vuotiaiden EM-kisojen 3000 metrillä neljänneksi juossut Blomqvist kilpaili nyt syksyisen maastojuoksukauden ensimmäistä kertaa urallaan. EM-maastojen vaativalla reitillä niukka maastokisakokemus näkyi.

– Tuntui, ettei juoksuaskel ollut hyvä missään vaiheessa. Ei päässyt rullaamaan, kun koko ajan piti mennä ylös tai alas tai kääntyä johonkin suuntaan, Blomqvist totesi.

Kaikkiaan maastokilpailut olivat Blomqvistille positiivinen kokemus.

– Oli kiva kokeilla välillä vähän muuta. Ratajuoksuun verrattuna tämä on kuitenkin aika erilaista. Aion olla syksyn maastojuoksuissa mukana myös tulevaisuudessa, Blomqvist vakuutti.

Janette Vänttinen, Pinja Kotinurmi, Nathalie Bloqmvist ja Heljä-Viivi Unkila. Suomen 19-vuotiaiden joukkue oli EM-kisoissa yhdeksäs.

Joukkuekilpailun tavoite täyttyi

Muista suomalaisista Pinja Kotinurmi oli hyvällä juoksulla 47:s 1.31 minuuttia kärjestä, Janette Vänttinen 57:s (1.40 kärjestä) ja Heljä-Viivi Unkila 82:s (–2.22). Joukkuekilpailussa Suomi oli yhdeksäs.

– Tavoite oli päästä joukkuekilpailussa kymmenen joukkoon, joten se oli joukkueelta hyvä suoritus, EM-joukkueenjohtaja Rami Virlander totesi.

EM-hopean 19-vuotiaiden kilpailussa vei ikäluokan hallitseva 5000 metrin mestari, Slovenian Klara Lukan, joka hävisi mestaruuden kolmella sekunnilla. Kisan voittanut Battocletti käytti 4225 metrin reittiin aikaa 13.58.

Oskari Kangasniemi, Leevi Keronen ja Mika Kotiranta olivat EM-maastojen 19-vuotiaiden joukkuekilpailussa 15:s.

Kotirannalla nousujohteinen juoksu

Mika Kotiranta oli nousujohteisella juoksulla paras suomalainen 19-vuotiaiden miesten 6,2 kilometrillä. Hän oli 33:s jäätyään minuutin ja 18 sekuntia neljänteen perättäistä mestaruuteen juosseelle Norjan Jakob Ingebrigtsenille.

Ingebrigtsen karkasi haastajiltaan jo hyvissä ajoin ja voitti kilpailun 38 sekunnin turvin ennen Turkin Ayetullah Aslanhania. Mäkisellä ja mutkaisella reitillä Ingebrigtsen juoksi 6225 metrin radan ajassa 18.2  Joukkuekilpailun voitti Britannia, Suomi oli 15:s.

– Rankka kilpailu niin kuin oli odotettavissa. Pääsin lähdöstä hyvin liikkeelle, mutta jos keskimmäiset kierrokset olisivat menneet vähän paremmin, sijoitus olisi toinen. Juoksun loppu tuli kuitenkin hyvin. Siihen olen tyytyväinen, Kotiranta sanoi.

– Tällä radalla alkuvauhdin piti olla reipas. Se ehkä vähän kostautui noilla välikierroksilla, mutta kaikkiaan hyvä juoksun varsinkin loppukesän kisoihin verrattuna.

Muista suomalaisista Leevi Keronen oli kilpailussa 64:s (1.54 kärjestä) ja Oskari Kangasniemi 77:s (–2.06).

Antti Ihamäki oli 22-vuotiaiden 8,2 kilometrin kilpailussa sijalla 62. Hän jäi kaksi minuuttia ja 25 sekuntia kisan ylivoimaiselle voittajalle Jimmy Greissierille. Ranskalaisjuoksija vei mestaruuden jo kolmatta kertaa perättäin.

Robel Fisiha voitti miesten 10,2 kilometrin mestaruuden.

Fsiha juoksi mestaruuden Ruotsille, Can naisten nopein

Robel Fsiha jakoi voimansa oikein Lissabonin haastavalla reitillä ja voitti miesten 10,2 kilometrin kilpailun. Se oli Ruotsin kaikkien aikojen ensimmäinen EM-titteli miesten maastojuoksusta, ja tuli 11 sekunnin erolla ennen Turkkia edustavaa vuoden 2016 mestaria Aras Kayaa.

Fisha antoi Kayan tehdä vetojuhdan työt ja teki ratkaisevan eron viimeisellä 1,5 kilometrin lenkillä. Italian Yemaneberhan Crippa oli kolmas jäätyään 22 sekuntia kärjestä.

Eritrealaistaustainen Fsiha, 23, on asunut Ruotsissa kuusi vuotta ja sai Ruotsin edustusoikeuden viime vuonna. Hän on kuluvalla kaudella juossut 5000 ja 10 000 metrin ennätyksikseen 13.49,97 ja 28.59,62 ja pisteli maaliskuussa puolimaratonin 1.01.19. Syksyn kuntoaan hän on väläyttänyt mm. voittamalla Lidingöloppetin.

Naisten 8,2 kilometrin kilpailussa Turkin Yasemin Can oli vailla vastusta. Hän voitti jo neljännen perättäisen mestaruuden. Norjan Karoline Bjerkeli Grövdal  katkaisi neljän perättäisen EM-maastojen pronssin sarjan ja oli toinen 15 sekunnin erolla voittajaan. Kolmanneksi juoksi Ruotsin eritrealaistaustainen Samrawit Mengsteab 51 sekuntia voittajalle jääneenä.