Blomista Ruuskasen valmentaja: Mielenkiintoinen ja kova projekti

Blomista Ruuskasen valmentaja: Mielenkiintoinen ja kova projekti

– Mielenkiintoinen ja kova projekti. Ei tällaistä tule vastaan joka päivä, eikä jokaiselle valmentajalle koskaan, Jyrki Blom sanoo uunituoreesta valmennusyhteistyöstä keihäänheittäjä Antti Ruuskasen kanssa.

Blom, 55, on entinen huippuheittäjä, joka työskentelee Kuopion klassillisen lukion urheilukoordinaattorina ja liikunnanopettajana. Hänen oman aktiiviuransa huippuhetki osui vuoden 1986 Stuttgartin EM-kisoihin, jossa hän heitti neljänneksi silloisella SE-tuloksella 80,48. Vanhalla keihäsmallilla hän silpaisi parhaimmillaan 85,30. 

Oma ura päättyi 1990-luvun alussa. Sittemmin hän on valmentanut parhaimmillaan 82,10 heittänyttä Valkealan Kajon Jari Hartikaista sekä Kaavin Kaiun Harri Hakkaraista tämän uran loppupuolella.

Palo olla mukana huipputason keihäänheittovalmennuksessa on Blomin mukaan ollut kova.

– Olin kotona jo aiemmin sanonut, että jos tulee mahdollisuus olla mukana huippuvalmennuksessa, haluan kokeilla ja katsoa kuinka se onnistuu, Blom sanoo.

Yhteistyö alkaa Turkin leirillä

Blomin ja Ruuskasen yhteistyö alkaa Turkissa harjoitusleirillä, jonne Ruuskanen lähtee torstaina ja Blom ensi viikolla. Blom pääsee matkaan sen jälkeen, kun on haastatellut Kuopion Klassisen lukion urheilulinjalle pyrkivät nuoret.

– Tämä menee hyvin, kun Antti pääsee Turkissa ensimmäisen viikon heittämään nurmikolta ja toisella viikolla mennään sitten yhdessä kunnon heittopaikalle katsomaan tekniikkaa, Blom sanoo.

– Tämä meidän suhde on vielä sen verran tuore, että jokainen hetki, joka päästään touhuamaan yhdessä, on tärkeää.

Blomin mukaan keskeinen tavoite on se, että Ruuskanen pystyy kesällä heittämään rennosti ja ilman huolta.

– Heittäminen on saatava sellaiseksi kuin se on ollut. Se edellyttää, että käsi toimii hyvin ja, että Ruuskanen luottaa siihen niin kuin täysvauhtisessa heitossa pitää.

Blom ei ennustele missä vaiheessa Ruuskanen pääsee heittämään ensimmäisen kilpailunsa. Hänen mukaansa sen määrittelevät kevään harjoitukset.

– Toivon mukaan päästään kilpailemaan ennen juhannusta.

Ruuskasen ja hänen pitkäaikaisen valmentajansa Jarmo Hirvosen yhteistyö päättyi aiemmin tällä viikolla.