Berghem: Aidat saavat vielä odottaa

Berghem: Aidat saavat vielä odottaa

Pikajuoksija Jonna Berghemin toive paluusta pika-aitojen pariin ei näytä toteutuvan vielä ensi kesänä. Takareisivaiva estää aitajuoksun, mutta rivakasti kohentunut sileän nopeus paikkaa pettymystä.

– Kaksi vuotta sitten, kun Tampereella oli 22-vuotiaiden EM-kilpailut, en päässyt juoksemaan aitoja. Sanoin silloin, että kahden vuoden päästä otan mitalin, Berghem muistelee.

Tallinnassa heinäkuussa kilpailtavissa 22-vuotiaiden EM-kisoissa tuo toive ei ole toteutumassa. Kolme vuotta sitten junioreiden MM-kisojen pika-aidoissa kuudenneksi juosseen Berghemin kesän päätähtäin on edetä Tallinnassa 200 metrin finaaliin.

– Se harmittaa, kun on viimeinen junnuvuosi ja aidat olisi minulle selvästi parempi laji, mutta eihän tämä mitenkään huonosti ole mennyt, kun nopeus paranee, Berghem muistuttaa.

Hallikaudella Hangon Idrottsklubin juoksija pudotti 60 ja 200 metrin sisäratojen ennätyksensä lukemiin 7,45 ja 23,79.  SM-halleissa hän oli 60 ja 200 metriltä toinen. Hopeinen mitali heltisi myös 22-vuotiaiden SM-kisojen 60 metriltä.

 

Aitatekniikka vaatii muutoksen

 

Berghemin mukaan syksyllä ajatuksena oli juosta hallikaudella sileitä matkoja, mutta alkaa kesää kohti vaihtaa aitamatkoille.

 – Nyt mennään kuitenkin sileän matkoilla ainakin tämä kesä, jos ei mitään ihan outoa tapahdu, Berghem sanoo.

Aitajuoksussa ongelmana on kipu, joka iskee vasempaan takareiteen.

– Olen juossut aitoja suoralla etujalalla, joka kuormittaa takareittä. Sitä hoidetaan ja kuntoutetaan koko ajan. Viime vuonna jalka avattiin ja todettiin, että lihas on ok. Arpia ei ole, mutta lihaskalvo on paksuuntunut. Siellä oli myös kiinnikkeitä, joita poistettiin, Berghem kertoo.

Valmentajansa Anatoli Mihailovin kanssa juoksija on pohtinut keinoja, jolla ongelma saadaan jatkossa pois päiväjärjestyksestä.

– On mietitty sitä, että korjataan tekniikkaa, ja aletaan juosta etujalka hieman koukussa. Se olisi myös nopeampi tapa, mutta tarvitsen lisää nopeutta, että voin juosta niin, Berghem sanoo.

Helsingissä kosmetologiksi opiskelevalla sprintterillä riittää malttia rakentaa paluuta aitajuoksun pariin, tai vaihtoehtoisesti tavoitella menestystä sileillä pikajuoksumatkoilla.

– Siihen menee vuosi, että saa aitatekniikan korjattua ja vähän nopeutta lisää. Mutta onhan minulla vuosia jäljellä vaikka kuinka, Berghem sanoo.

– Moni haluaisi, että juoksisin 400 metrin aitoja. Sitäkään ei vielä tiedä, se voi olla tulevaisuudessa minun matkani. Nopeutta kuitenkin tarvitaan lisää jos aitajuoksussa haluaa menestyä