Bäck janoaa Kuortaneelta huipennusta hallikaudelle

Bäck janoaa Kuortaneelta huipennusta hallikaudelle

Vasa IS:n pituushyppääjä Kristian Bäck ei ole ainoa yleisurheilun kotimaisista kärkinimistä, joka hakee huipennusta hallikaudelle Kuortaneella perjantaina alkavista nuorten SM-halleista.  

– Jos sellaisen 780 hyppään, olen tyytyväinen. Siitä olisi hyvä jatkaa kunnon rakentamista kohti kesää. Se on minulle realistinen tulos, Bäck sanoo.

Kuluvan talven kolmessa kilpailussaan Bäck on tuskaillut vauhdinjuoksun ja ponnistuksen yhteensovittamisen kanssa.

– Aluksi en saanut vauhtijuoksua tulemaan lankulle niin, että saisin hyvän ponnistuksen. Se oli kuin alkukesä viime vuonna, kun hyppäsin seitsemää ja puolta ja metriä, Bäck muistelee.

Tilanne koheni viikonvaihteessa SM-halleissa Helsingissä. Neljänneksi sijoittunut Bäck ponnisti ensimmäisellään kauden parhaansa 756, mutta loput hypyt painuivat rikki.

– Helsingissä tuli hyviä hyppyjä, mutta siinä kävi niin kuin Puolassa 22-vuotiaiden EM-kisoissa viime kesänä. Juoksu kulki koko ajan paremmin, siirsin askelmerkkiä taaksepäin, mutta astuin silti hypyt yli, Bäck sanoo.

– Kuortaneella koetan saada kaiken kohdilleen. Yritän tehdä neljä hyväksyttyä hyppyä. Jos se onnistuu, yritän ehkä mennä kaksi viimeistä riskillä.

Bäckin, 21, halliennätys on 763 ja ulkoratojen ennätys 795.

Opinnot ja urheilu istuvat nyt yhteen

Urheilu on vaasalaishyppääjän elämässä nyt ykkösasia, mikä näkyy myös siviilielämän ratkaisuissa.

– Opiskelin viime vuonna vielä sähköinsinööriksi, mutta urheilun takia tuli niin paljon poissaoloja, että valmistuminen olisi kestänyt 10 vuotta. Vaihdoin opiskelemaan kauppatieteiden tradenomin tutkintoa, joka sopii hyvin yhteen urheilun kanssa. Sitä pystyy tekemään paljon etänä, esimerkiksi harjoitusleireillä, Bäck kertoo.

Ensi kesän toiveissa Bäckillä on onnistua Berliinin EM-kisoissa elokuussa ja nousta kahdeksan metrin kerhoon. Fyysisten ominaisuuksien puolesta siihen on ollut edellytykset jo tovin.

Syyskauden treeneissä suorituskykyä on kehitetty edelleen, voimien osalta tosin vain maltilla

– Fyysisesti minulla ei ole enää niin paljon tarvetta parantaa. Voimat ovat silti kehittyneet hieman, kimmoisuutta, jotta nimenomaan halusin, on tullut lisää ja nopeuskin on kehittynyt, Bäck sanoo.

– Vaikeutena on ollut tehdä hyppy koventuneesta vauhdista. Siihen tottuminen kestää aikansa.

Purola, Andersson, Korkeasalo

Kuortaneella kilpaillaan 17, -19 ja 22-vuotiaiden sarjoissa. Bäckin ohella nuorten SM-hallien kärkinimiä ovat muiden muassa sprintteri Samuel Purola, joka juoksee 60 metriä, naisten seiväshypyn EM-rajaa 445 tavoitteleva Saga Andersson ja SM-hallien tuore 60 ja 200 metrin mitalisti Sara Francis.

Listoilla ovat myös seiväshypyn kärkinimet Tommi Holttinen (555 tällä kaudella) ja tuore SM-hallien mestari Urho Kujanpää (540), kahdeksan sekunnin rajaa jahtaava pika-aituri Viktor Kantele sekä talven 200 ja 400 metrin tilastokärki Aino Pulkkinen.

Arttu Korkeasalo janoaa 6-kilon kuulalla Mika Vasaran 19-vuotiaiden SE-tulosta 20,50. Lajin nuorista, tänä talvena mainiossa vireessä olleista nuorista lahjakkuuksista Kuortaneella kisaavat myös 16-vuotias kestävyysjuoksija Nathalie Blomqvist ja 15-vuotias pikajuoksija Johanna Kylmänen.

Nuorten SM-hallien aikataulut ja taustatietoja

Ilmoittautuneet