Baas janoaa 54 sekunnin alitusta kotikisoissa – Useita Kalevan kisojen mestareita nuorten SM-kilpailuissa Kemissä

Mette Baas on yksi Kalevan kisojen mestareita, joka kilpailee perjantaina Kemin uusitulla Sauvosaaren kentällä alkavissa 22- ja 19-vuotiaiden SM-kilpailuissa. Kilpailut järjestävää Veitsiluodon Kisaveikkoja edustavalle torniolaiselle mittelöt ovat käytännössä kotikisat.

– Kyllä siellä on ystäviä ja sukulaisia katsomassa. Periaatteessa ne ovat kotikisat, vaikka Kemissä kilpaillaan, Baas sanoo.

Baas, 19, ei ole vielä päättänyt, juokseeko hän Kemissä kaksi vai kolme matkaa.

– 400 metriä ja 400 metrin aidat juoksen ainakin. Juoksenko myös 100 metriä, se ratkaistaan valmentajan kanssa perjantaina, Baas sanoo.

Turun Kalevan kisoissa 400 metriä voittanut Baas, 19, on vaikean viime kauden jälkeen palannut väkevästi kotimaiseen varttimailin kärkikaartiin. Hän pudotti 400 metrin ennätyksensä 54,03:een ja juoksi 400 metrin aitajuoksun kesän toistaiseksi ainoassa kilpailussaan 60,76.

– Kemissä tavoite 400 metrillä on juosta alle 54 sekunnin. 400 metrin aitajuoksusta haen vain hyvää, ehjää juoksua ja onnistuneita aitojen ylityksiä, Baas sanoo.

Hirsivaara: Perusharjoittelun määrän kasvu loi pohjan

Kuluvan kesän kisoissa Baas, 19, on rikkonut 400 metrin ohella ennätyksensä myös 100 ja 200 metrillä ajoin 11,98 ja 24,04.Vuosi sitten Baasilla oli ravinnon imeytymiseen liittyviä ongelmia, jotka saatiin kuntoon rautalääkityksellä ja ruokavaliolla.

– Viime kaudella Kalevan kisat jäivät väliin, mutta nuorten SM-kilpailuissa Mette pystyi juoksemaan ja viime hallikaudella meno oli jo hyvää, Baasin valmentaja Jani Hirsivaara sanoo.

Kuluvan kesän tulokset Baas pohjusti lisäämällä harjoitusviikkoon kahden treenin päiviä syksyn ylioppilaskirjoitusten jälkeen ja tekemällä matalatehoista peruskuntotreeniä aiempaa enemmän syksyn ja kevään peruskuntokausilla. Kevään peruskuntokausi venytettiin kahden kuukauden mittaiseksi, kun koronakriisi siirsi kilpailukauden alkua.

– Maalis -ja  huhtikuu olivat peruskuntokautta, jonka aikana juoksumäärät olivat kovimmillaan 60 kilometriä viikossa. Se on pikajuoksijalle aika paljon ja siihen päälle muu liikunta. Yksittäiset  lenkit olivat pisimmillään 40 minuuttia, Hirsivaara sanoo.

 400 metrin vauhti ja Kalevan kisojen mestaruus yllättivät

Hirsivaaran mukaan lisääntynyt aerobinen harjoittelu rakensi varttimailerin pohjakuntoa, muttei syönyt nopeutta.

– Kun kauden ensimmäinen 100 metrin startti kulki 11,98, se kertoi minulle, ettei nopeus ollut päässyt tippumaan, Hirsivaara sanoo.

Vaikka harjoituskausi sujui ilman takkuja, kesän menestys oli Baasille yllätys.

– Ennen kauden alkua en todellakaan osannut odottaa, että menisi noin varsinkaan 400 metrillä, Baas viittaa Kalevan kisojen voittoon.

Useita Kalevan kisojen mestareita – Kosonen jahtaa pitkää heittoa

Baasin ohella Kalevan kisojen mestareista Kemiin ilmoittautuneiden joukossa ovat myös varttimaileri Tommi Mäkinen, 400 metrin aituri Tuomas Lehtonen, kestävyysjuoksija Konsta Hämäläinen, seiväshyppääjä Mikko Paavola, kävelijä Anniina Kivimäki, kuulantyöntäjä Eero Ahola sekä tällä kaudella ennätyksensä 71,34:ään parantanut moukarinheittäjä Silja Kosonen.

– Nuorten SM-kilpailut ovat minulle tosi tärkeä kilpailu. Olen valmistautunut samalla tavalla kuin Kalevan kisoihin, Kosonen sanoo.

Odotan Kemistä hyviä, tasaisia heittoja. Tarkoitus on saada kauden 10 parhaan heiton keskiarvo yli 68 metriin. Tämän viikon treenissä katsottiin vielä tekniikkaa kuntoon.

Kisoihin ilmoittautui lähes 600 urheilijaa

Kilpailunjohtaja Sami Zerni odottaa SM-kilpailuja luottavaisena. Sauvosaaren kenttä on saanut tuliterän novotan-pinnoitteen, joka on testikilpailuissa ja harjoituksissa todettu hyväksi.

– Kisoihin on ilmoittautunut lähes 600 urheilijaa. Olen tyytyväinen, että tulijoita on niin paljon, Zerni sanoo.

SM-kilpailujen nettisivut