Baas ja Lehikoinen ennätysmurskajaisten sankarit: ”Sai taistella loppuun asti” – Richardsson juoksi kärkiajan – Junnila sivusi kisaennätystä – Kangas mestariksi

Kalevan kisojen naisten 400 metrin finaalista tuli varsinaiset ennätysmurskajaiset. Veitsiluodon Kisaveikkojen Mette Baas vei voiton ennätyksellään 52,74 ja HIFK:n Viivi Lehikoinen oli toinen niinikään ennätyksellään 52,99.

– Mahtavaa, kun Suomessa 400 metrin taso on mennyt näin paljon eteenpäin, että kaksi juoksee alle 53 sekunnin. Nyt sai taistella loppuun asti, 400 metrin mestaruuden uusinut Baas  hehkutti.

Ennätyksillään kaksikko nousee 22-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa sijoille neljäs ja viides. Edellisen kerran kovempaa on Suomessa juostu vuonna 1999, kun Petra Söderström viiletti 52,47.

Baas on kuluvan kauden aikana juossut alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa seitsemänneksi ja pudottanut ennätystään rajusti. Vielä viime kesän jälkeen se oli 53,42.

– Olen pystynyt harjoittelemaan pitkälle ehjänä ilman vammoja, tulostakin alkaa tulla, Baas kertaili kehityksen taustoja.

Baasin edellinen ennätys oli Tallinnan EM-kilpailuissa juostu 53,26. Ennen Kalevan kisoja hän voitti viikko sitten Turussa ikäluokkansa Suomen mestaruuden.

– Turun jälkeen oli ensin vaikeaa, mutta loppuviikkoa kohden alkoivat jalat kevenemään ja mieli virkistymään ja juoksukin onnistui. Tavoite oli aloittaa rauhassa ja tarkkailla Viiviä ja lopussa pystyi sitten kiristämään.

Back onnistui viimein voittamaan mestaruuden

Miesten 400 metrillä HIFK:n Erik Back onnistui uransa yhdeksännessä Kalevan kisojen finaalissa voittamaan mestaruuden. Hän kukisti toiseksi tulleen juoksun tilastosuosikin Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Viljami Kaasalaisen ajoin 47,63 – 47,81.

– Tästä olen unelmoinut, Back hehkutti.

Back, 27, on ollut Kalevan kisoissa kerran kolmas ja neljä kertaa neljäs. Hän juoksi hiljattain Helsingissä ennätyksensä 47,36.

Gamlakarleby IF:n Filiph Johansson oli kolmas ajalla 48,29.

Richardsson juoksi kauden kärkiajan ja Ruokonen kuurojen ME:n

Naisten 3000 metrin estejuoksun Suomen mestaruuden voitti Esbo IF:n Camilla Richardsson kauden kotimaisella kärkiajalla 10.02,27.

– On hienoa, että olen taas viivalla. Tuntuu aina hyvältä voittaa ja varsinkin tällaisen harjoituskauden jälkeen, Richardsson sanoi.

Richardsson karkasi muilta kilpailijoilta jo ensimmäisellä kierroksella. Hänen kilometriaikansa olivat 3.17,76 – 3.19,40 – 3.25,11.

– Loppumatkasta säästelin voimia sunnuntaina juostavaan 5000 metrin kilpailuun, kertoi Richardsson.

Lappeenrannan Urheilu-Miehien Moona Korkealaakso ja Lahden Ahkeran Emma Katajalaakso juoksivat pitkään yhdessä, kunnes 19-vuotias Korkealaakso irtosi pitkään 600 metrin kiriin ja oli toisena maalissa ajalla 10.14,50.

Katajalaakso juoksi uuden ennätyksensä 10.19,82 ja saavutti Tampereelta jo toisen pronssimitalinsa. Edellisen hän juoksi perjantaina 1500 metrillä.

Kirikamppailun neljännestä sijasta voitti Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 18-vuotias Venla Saari ajalla 10.30,07.

Ratinassa syntyi myös uusi maailmanennätys, kun viidenneksi sijoittunut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Sara-Elise Ruokonen paransi kuurojen ME:tä aikaan 10.30,53. Entinen ME oli Venäjän Olga Jakubovskajan vuonna 2009 juoksema aika 10.34,95.

Kuudenneksi sijoittunut Turun Urheiluliiton 19-vuotias Lotta-Maria Maine juoksi myös ennätyksensä 10.31,20.

Junnila lähellä 195:n ylitystä: ”Se oli hyvä kisa”

Järjestävän seuran Tampereen Pyrinnön Ella Junnila voitti kotistadionillaan naisten korkeushypyn Suomen mestaruuden. Voittotulos 191 sivusi Minna Vehmaston 38 vuotta vanhaa Kalevan kisojen ennätystä. Samalla Junnila ylitti myös kauden kotimaisen kärkituloksen.

Junnila ponkaisi parhaan tuloksensa sitten maaliskuisten Euroopan hallimestaruuskilpailujen, missä hän ylitti SE:n 196. Junnila voitti uransa toisen Suomen mestaruuden ylitettyään 191 ja oli lähellä mennä ulkorataennätystään sivuavan korkeuden 195.

– Itsekin luulin, että se menee yli, mutta pikkaisen oli hitaat lajit, Junnila kertaili toista yritystään korkeudesta 195.

– Kaikkiaan se oli hyvä kisa.

Junnilan kausi jatkuu viikon kuluttua Tukholmassa Ruotsi-ottelussa ja sen jälkeen vielä Saksassa.

– Toivon, että voin Ruotsi-ottelussa jatkaa siitä mihin nyt jäin ja päästä hyppäämään niistä korkeammista korkeuksista, Junnila sanoi.

Lahden Ahkeran Heta Tuuri oli toinen kesän parhaalla tuloksellaan 187. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Sini Lällä ja Turun Urheiulyliiton Viivi Voutilainen jakoivat pronssimitalin 178:n ylityksellä.

Kangas sai heiton toimimaan keskikesän harjoitusjaksolla

Kankaanpään seudun Leiskun Aaron Kangas palasi Kalevan kisoissa kilpailuihin ensimmäisen kerran sitten kesäkuun lopun. Kangas heitti alkukesästä 76,85, mutta ajautui sitten ylikuntoon, joka söi terän olympiapaikan tavoittelulta.

Kesän kilpailutauon Kangas käytti harjoitteluun ja uusi moukarinheiton Suomen mestaruuden heitettyään 73,51.

– Pieniä viitteitä ylikunnosta oli, mutta oli vaikea tilanne, kun selviä viitteitä siitä ei ollut. Oli vaikea miettiä, mitä tehdä kesäkuussa. Levon kautta hain tulosta. Olisiko sitten pitänyt treenata kovempaa, mutta tämä on jossittelua, Kangas kertaili kesän ongelmia.

– Tämä kausi on kasvattanut. Edellinen kausi meni suunnitelmien mukaan ja ylikin.

Ennen Kalevan kisoja Kangas treenasi kovaa.

– Kun kesäkuussa ei lähtenyt, otettiin kova treenijakso. Se oli oikea jakso. Nyt voittotulos oli vähän pettymys.

Someron Esan Henri Liipola oli toinen heitettyään 72,76.

– Ei kestä sipuli kun tulee joku ohi, Liipola veisteli kilpailustaan, jossa hän menetti johdon Kankaalle viimeistä edellisellä kierroksella.

Porin Yleisurheilun Tuomas Seppänen oli tasaisen kilpailun kolmas tuloksella 71,90.

Koilahti lyhensi vauhtia ja ponnisti mestariksi

Turun Weikkojen Taika Koilahti voitti uransa toisen pituushypyn Suomen mestaruuden ponnistettuaan viidennellä yrityksellään 618.

-– Se oli vähän vaikeampi kilpailu. Voittohyppy tuli sieltä. Siihen olen tyytyväinen. Otin neljä askelta pois vauhdista ja pystyin paremmin hallitsemaan hyppyä tuosta vauhdista, Koilahti sanoi.

Esbo IF:n Kira Kytölä oli toinen kesän parhaalla tuloksellaan 615 ja 100 metrin aitajuoksussa toiseksi sijoittunut Espoon Tapioiden Saara Keskitalo kolmas tuloksella 601.

https://live.time4results.com/yu/2021/kalevankisat/