Ayana huippujuoksulla ME:n tuntumaan, Barshimille riitti 238 Shanghaissa

Ayana huippujuoksulla ME:n tuntumaan

Etiopian Almaz Ayana pinkoi naisten 5000 metrillä häikäisevän kauden kärkituloksen 14.14,32 Timanttiliigan Shanghain kilpailussa. Se on maailmantilaston kaikkien aikojen kolmanneksi nopein aika. Matkan MM-pronssimitalisti kiristi viimeisen kilometrin huikealla vauhdinpidolla aivan ME:n tuntumaan.

– Kolme sekuntia ME-tuloksesta, Ayana hämmästeli kilpailun jälkeen.

Etiopilainen, 23, ei juoksun aikana tiennyt, että nousi niin lähelle maannaisensa Tirunesh Dibaban vuonna 2008 juoksema maailmanennätystä 14.11,15.

– En koskaan mieti ME-aikaa, enkä tiennyt, että olin niin lähellä sitä. Lähdin matkaan 14 minuutin ja 20 sekunnin loppuaikaan tähtäävää vauhia. Kisan aikana menin sitten koko ajan vaan lujempaa. Yllättyin, että kroppa oli valmis tähän, juoksija tuumi.

Ayana oli juoksussa täysin omaa luokkaansa. Kenian Jelegat Kibiwot ehti maaliin toisena ajassa 14,40,32.

Mutaz Essa Barshimin ja Bohdan Bondarenkon välisessä korkeushypyn titaanien taistossa peli on ensimmäisen erän jälkeen 1-0 Barshimille. Qatarilainen riisti Shanghaissa kauden kärkituloksen Bondarenkolta sentillä ylittämällä 238.

Barshim meni 238 ensimmäisellään ja päätti sitten lopettaa kilpailun, kun vastusta ei enää ollut.

– Kausi on vasta alussa. On liian aikaista yrittää hypätä korkeammalta, tuumi Barshim ja kertoi, että oikea hyppytuntuma löytyi kolmen-neljän hypyn jälkeen.

– Pystyn ilman muuta parempaan, qatarilainen arvioi kuntoaan.

Bondarenko ylitti 232 ensimmäisellään, mutta pudotti kahdesti korkeudesta 238 ja jätti viimeisen yrityksen korkeuteen 241, joka sekin jäi ylittymättä. Odotettua vaisummaksi jääneessä kilpailussa kolmas oli kiinalainen Guowei Zhang, joka meni 232 toisellaan.

Grenadan Kirani James vankisti Shanghaissa asemiaan varttimailin tämän hetken valtiaana. Olympiavoittaja viiletti ratakierroksen voittoon ajalla 44,66.

– Aika rankkaa, mutta olen tyytyväinen, James tuumi juoksustaan.

Se oli Jamesin kauden kolmas kilpailu ja samalla kolmas 45 sekunnin alitus. Yhdysvaltain Tony McQuay oli toinen ajalla 45,54 ja kuntoaan vielä rakenteleva LaShawn Merritt kolmas (45,58).

Okagbare yllättävän ylivoimainen

Hallitseva Afrikan mestari, kenialainen Jairus Birech, 22, pinkoi 3000 metrin esteissä kauden kärkiajaksi 8.05,36. Miesten 110 metrin aidoissa hallitseva maailmanmestari, Yhdysvaltain David Oliver rymisteli aitoja kaataen voittoon. Voittoaika liki tuulettomassa säässä (+ 0,4 m/s) oli 13,17.

– Ei mikään hyvä kisa, Oliver huokaili.

Kuuban Orlando Ortega oli kilpailussa täpärästi toinen ajalla 13,19. Kilpailun jälkeen aiturit osallistuivat uransa päättäneen kiinalaisen huippuaituri Liu Xiangin kunniaksi järjestettyyn seremoniaan.

Blessing Okagbare juoksi vastustamattomasti muilta karkuun naisten 100 metrillä. Voiton nigerialainen pituushypyn olympia-ja MM-mitalisti nappasi ajalla 10,98.

– Keskityin lähtöön ja se menikin hyvin. Yleensä startti ei ole vahvuuksiani, mutta nyt olin kärjestä alusta lähtien, Okagbare ihmetteli.

Naisten pikamatka juostiin 0,9 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa. Tulostaso jäi kuitenkin nimekäs juoksijajoukko huomioiden rutiinitasolle: Yhdysvaltain Tori Bowie oli toinen ajalla 11,05 ja Norsuluunrannikon Michelle-Lee Ahye kolmas ajalla 11,13.

– Lähtötelineet olivat hankalat, melkein kaaduin lähdössä. Muuten juoksu kulki hyvin, Bowie tuumi.

Jamaikan kokeneiden arvokisamenestyjien Veronica Campbell-Brownin ja Shelly-Ann Fraser-Prycen juoksu ei kulkenut. Kaksikko jäi sijoille neljä ja viisi ajoin 11,22 ja 11,25.

Gong kärkitulokseen, Ibarguen varmassa kunnossa

Naisten kolmiloikan kolumbialainen maailmanmestari Caterine Ibarguen, 31, on varmassa kunnossa. Hän loikki Kingstonissa hiljattain kauden kärkituloksen 14,87. Shanghaissa ulkoratakauden toisessa kilpailussaan hän vei voiton tuloksella 14,85. Voitto oli hänelle jo 23. perättäinen.

Tuuli pyöri Shanghain stadionilla, mutta Ibarguen sai parhaaseen hyppyynsä myötäistä 1,2 metriä sekunnissa. Sarjan toiseksi ja kolmanneksi parhaat hypyt kantoivat 14,70 ja 14,71.

Toiseksi ylsi toinen lajin konkarikaartin kilpailija, vuoden 2011 maailmanmestari ukrainalainen Olha Saladuha. Hänen parhaansa kantoi 14,62.

Naisten kuulanringissä kiinalainen olympiamitalisti Gong Lijiao työnsi kauden kärkituloksen 20,23. Se oli hänen pisin työntönsä sitten vuoden 2009. Tuolloin hän työnsi ennätyksekseen 20,35.

Tulokset: http://shanghai.diamondleague.com/lists-results/timetable-2015/#contentT…


mutaz_essa_barshim_2873.jpg