Avikainen Bryggaren opissa kohti EM-kisoja

Avikainen: Lähdöt oli heikot

Viivi Avikainen ei pitkään miettinyt jäätyään viime kesänä yllättäen ilman valmentajaa. Lahden Ahkeran pika-aituri otti yhteyttä miesten 110 metrin aitojen arvokisamitalisti Arto Bryggareen ja sai hänestä valmentajan.

– Loppukesästä aloin miettimään uutta valmentajakuviota, kun entinen valmentaja lopetti keskellä kesää. Soitin Bryggarelle elokuussa ja sitten nähtiin Lappeenrannan Eliittikisoissa, Avikainen muistelee harjoitusleirillä Italian Formiassa.

– Hetken mietittiin, miten saataisiin valmennussuhde toimimaan, koska Arto asuu osan aikaa Berliinissä. Mutta Arto luotti, että olen riittävän itsenäinen ja osaan tehdä asioita yksinkin. 

Avikainen, 29, on koulutettu liikuntaneuvoja, jolla on taskussa myös valmentajan ammattitutkinto. Valmennusosaamista on siis omasta takaa. Sitä ja muita liikuntapalveluja Avikainen myös myy yrityksensä Viivi Avikainen Sportin kautta.

Bryggaren kanssa juoksijan harjoittelu kääntyi uusille urille. Kontrasti syksyn perustekemisen ja kevään harjoittelun välillä kasvoi tuntuvasti.

– Syksyllä juoksua oli tosi paljon. Nyt keväällä määrät ovat pudonneet, mutta esimerkiksi sellaista ”frekvenssiaitaa” ei ole tehty, jota ennen painotettiin paljon. Systeemi on aika erilainen kuin mitä minulla oli edellisessä valmennuksessa, Avikainen sanoi.

Aiturin hallikausi kuivui vajaan parin viikon mittaiseksi pohkeeseen tulleen pienen repeämän vuodeksi, mutta kesän kynnyksellä kaikki näyttää hyvältä.

– Alkuvuodesta olin aika tukossa, kun syksyn harjoittelu oli niin määräpainotteista. Nyt kevät on sitten ollut aivan erilaista ja paljon pirteämpää, Avikainen sanoo.

Bryggare: Teho on tärkein, ei tunnollisuus

Bryggren silmissä on Avikainen on tunnollinen harjoittelija ja osaava aitajuoksija.

– Minun juttuna on kertoa Viiville, että tunnollisuus ei ole tärkeintä vaan tehon tuottaminen, Bryggare sanoo.

Käytännössä ex-huippuaituri rohkaisee Avikaista harjoitteluun, jolla vuosien treenaamisesta otetaan tulos ulos. Se vaatii levon ja tekemisen suhteen oikeaa säätelyä. Tässä Avikainen tuntee pienen piston sydämessään.

– Tiedän, että olen sellainen työmyyrä. Teen vaikka kuinka tuntuu ja koskee tai on väsymystä töiden ja treenien yhteensovittamisesta. Välillä voisi koettaa höllätä. Sitä Bryggare on painottanut, että välillä voi jättää tekemättäkin, jos siltä tuntuu.

Avikaisen 100 metrin aitojen ennätys on toissa kesänä juostu 13,50. Viime kesä olisi voinut olla askel eteenpäin, mutta keväällä todettu välilevyn pullistuma ja repeämä selässä vaativat veronsa, jota kesän repeämät etu- ja takareidessä täydensivät.

– Vaikea kesä kokonaisuudessaan,henkisesti ja fyysisesti, kun siihen tuli päälle vielä valmentajavaihtokuvio, mutta nyt tilanne on oikein hyvä, Avikainen sanoo.

Berliinin EM-kisat ajatuksissa

Avikainen on innokas näkemään mitä ensimmäinen kausi Bryggaren opissa tuo tullessaan. Toiveissa olisi päästä ennätyskyytiin ja luoda pohja yritykselle kamppailla paikasta Berliinin EM-kisoissa vuoden kuluttua.

– Taistelu EM-paikasta on realismia. Nyt tavoite on ottaa mitali Kalevan kisoista ja päästä Ruotsi-otteluun. Naisten aidoissa on laajasti hyvä taso, joten tiedän, etteivät nuo helpolla tule. Täytyy säilyä terveenä, niin hyvä tulee. On tosi mielenkiintoista nähdä miten tämä kausi menee, Avikainen sanoo.


Viivi Avikainen