Åstrand sinetöi SE:n ja sai ruotsalaiset lämpenemään

Åstrand sinetöi SE:n ja sai ruotsalaiset lämpenemään

Pikajuoksija Jonathan Åstrand sai ruotsalaisurheilijat lämpenemään tuulettaessaan 4×200 metrin viestinjuoksun ankkurina, samalla kun kiri ruotsalaisjuoksijan ohi toiseksi.

– Sanoivat, että epäurheilijamaista käytöstä. Kävin pyytämässä anteeksi ja onnittelin heitä maaotteluvoitosta, Åstrand tuumi Norjan Bärumissa käydyn maaottelun päätteeksi.

Suomen ennätyksen 1.25,61 juossut 4×200 metrin nelikko Eetu Rantala, Ville Myllymäki, Petteri Monni ja Åstrand oli suomalaisillan kirkkain valopilkku, mutta hyvää jälkeä tekivät muutkin pikajuoksijat 60 metrin aitajuoksussa 8,04 juosseen Nooralotta Nezirin sekä 200 metriä voittaneiden Åstrandin ja Hanna-Maari Latvalan johdolla.

Ainoana uutena suomalaisena paikan Prahan EM-kilpailuihin Bärumista lunasti kuulantyöntäjä Arttu Kangas. Hän rikkoi tulosrajan ja otti maaotteluvoiton tuloksella 19,52.

Suomi sijoittui naisten maaottelussa Ruotsin jälkeen toiseksi ja miesten maaottelussa kolmanneksi. Tanskan-Islannin joukkue oli naisten maaottelun toinen Ruotsin jälkeen.

Kilpailuraportit ja tulokset ja maaottelupisteet:

 

Åstrand säästeli viestiin

Jonathan Åstrand tikkasi Bärumin nopealla mondopinnalla ensin makoisan voiton 200 metrillä loistoajalla 21,10, joka on kaikkien aikojen Suomen tilaston kakkonen. Edellä on vain hänen oma Suomen ennätyksensä 20,72.

– Löysäsin selkeästi lopussa, koska tiesin, että edessä on 45 minuutin päästä viesti. Jos olisin juossut henkilökohtaisen matkan täysillä loppuun, en olisi pystynyt juoksemaan samalla tapaa viestissä, Åstrand totesi.

Åstrandille kellotettiin viestissä epäviralliseksi ajaksi käsiajanotolla 20,7.

– Seuraavaksi juoksen torstaina Tukholmassa 200 metriä ja sitten SM-kilpailuihin Tampereelle, sprintteri setvi ohjelmaansa.

Latvala avasi kolmen lajin urakkansa juoksemalla toiseksi 60 metrillä hyvällä ajalla 7,34. Norjan Ezinne Okparaebo vei voiton kahdella sekunnin sadasosalla. 

– Juoksun alkuun jäi taas parantamiseen varaa, mutta loppu oli hyvä, Latvalan valmentaja Petteri Jouste arvioi.

Tappion Latvala kuittasi voittamalla 200 metriä vaivatta ajalla 23,74. Jonna Berghem varmisti Suomelle kaksoisvoiton.

 

Nezirin taso pitää

Nooralotta Nezirin vauhti 60 metrin aitajuoksussa riitti toiseen sijaan ajalla 8,04. Juoksu oli hyvää jatkoa viime vuoteen nähden kokonaan uudelleen tasolle nousseen Nezirin hallikaudelle. Maaottelun voittoon kiiti Norjan Isabelle Pedersen ajalla 8,01.

Miesten 60 metrillä Ville Myllymäki pinkoi ennätyksekseen 6,73 ja oli kolmas. EM-tulosraja on enää 0,03 sekunnin päässä. Eetu Rantala kompuroi 20 metrin kohdalla lähtökiihdytyksessä ja  jäi kuudenneksi ajalla 6,83, mutta oli kahdessa erässä juostulla 200 metrillä kolmanneksi nopein ajalla 21,32 ja teki hyvää työtä 4×200 metrin SE-viestissä, jossa 14 vuotta vanha SE koheni 0,60 sekuntia.

Elmo Lakka sivusi ennätystään 60 metrin aitajuoksussa. Hän oli toinen kotimaisella kärkituloksella 7,88.

 

Murto kävi taas EM-rajan kimppuun

Wilma Murto taivutti naisten seiväshypyssä kahden sentin päähän ikäluokkansa Suomen ennätyksensä ylitettyään 430. Se riitti toiseen sijaan.

– Ihan varmanoloisia hyppyjä, lähes kaikki korkeudet menivät ekalla, Murto kertaili.

EM-tulosraja 440 ei vielä tällä kertaa ylittynyt.

– Ensimmäinen yritys siitä oli ihan seipään kättelyä, mutta muissa en vaan saanut vauhdin loppua ihan kohdalleen.

Kuukauden kilpailutauolta palannut SE-nainen Minna Nikkanen käytti varmuuden vuoksi puolta vauhtia ja oli neljäs tuloksella 410. Hän palaa torstaina Tukholman kilpailussa täyteen vauhtiin.