Åstrand: En pysty jatkamaan, jos nyt ei tule tulosta

Åstrand: En pysty jatkamaan

Jonathan Åstrand oli syksyllä karujen tosiasioiden edessä. Elanto oli nostettava etusijalle harjoittelun sijaan. Nyt talven uuvuttavat työpäivät ovat takana ja juoksija keskittyy vain valmistautumaan kilpailukauteen, joka saattaa olla aktiiviuran uran viimeinen.

– Voi olla, että tämä kausi on viimeinen. Se riippuu siitä miten kesä menee. En pysty jatkamaan, jos nyt ei tule tulosta, Åstrand sanoo.

Uran lopettaminen ei silti pyöri sprintterin mielessä. Päinvastoin. Hän päätti hiljattain syksyllä alkaneet työt raskasta kuljetuskalustoa sekä jätteiden keräys- ja kuljetuslaitteistoa valmistavassa NTM-yhtiössä Närpiössä.

– Nyt edessä on kolme viikkoa kovenevaa treeniä, että olen valmis lähtemään leirille jenkkeihin. Olen toki treenannut tähänkin asti, mutta se ei ole ollut niin säännöllistä, Åstrand sanoo.

Syksyllä kokenut, 30-vuotias maajoukkuejuoksija oli tiukassa paikassa.

– Urheilurahaston tililtä oli rahat loppu. Oli pakko hankkia töitä, että sai laskut maksettua. Olin töissä melkein neljä ja puoli kuukautta, Åstrand kertoo.

Kahdeksan tuntia betonilattialla

Työpaikat ovat kiven alla, mutta Åstrand työllistyi kotipaikkakunnallaan, jonne hän palasi asuttuaan hyvän aikaa Vaasassa.

– Olin sähköpuolella kokoamassa jäteautoja. Seison betonilattialla kahdeksan tuntia päivässä. Töiden jälkeen oli jalat tukossa ja aika väsynyt olo. Ei työpäivän jälkeen jaksanut sataprosenttisesti treenata, Åstrand sanoo.

Vuosi sitten Åstrand pinkoi 100 metriä 10,51 ja 200 metriä 21,17. Juoksijan ennätykset ovat 10,26 ja 20,50.

– En oikeastaan tiedä, mikä viime kesässä oli. Ei mitään erikoista, vähän huonompi kesä. Ei mitään isompia vammoja, vain pieniä juttuja, mitä on aina ollut, Åstrand sanoo.

Talven mittaan Åstrand on tehnyt käytännön syistä yhteistyötä vanhan valmentajansa Jan-Erik Bergmanin kanssa. Juoksija on ollut yhteydessä myös viime vuosien valmentajaansa Petteri Jousteeseen, jonka kanssa on tarkoitus jatkaa kevään harjoittelua.

Viime aikojen treeneissä Vaasassa Åstrandilla on ollut kirittäjänä Aleksi Ala-Prinkkilä. 

– Vielä on vähän jumissa totta kai, mutta se menee ohi. Kyllä se juoksu sieltä tulee, Åstrand uskoo.

EM-kisat ajatuksissa

Keväämmällä Åstrand lähtee leirille pikaviestiryhmän kanssa. Ajatuksissa välkkyvät EM-kisat niin pikaviestiryhmässä kuin 200 metrillä, jolla tulosraja on 20,95.

– EM-kisat on päätavoite. En sano, että tulen kesään ennätyskunnossa, mutta tiedän, että pystyn parempaan kuin viime kesänä, Åstrand linjaa mahdollisuuksiaan.