Asher-Smith ja Kilty käyvät ennätysten kimppuun Birminghamissa

Asher-Smith ja Kilty käyvät ennätysten kimppuun Birminghamissa

Tukku nimekkäitä poisjääntejä ja Mo Farahin valmentajan Alberto Salazarin ympärillä pyörivät dopingsyytökset varastivat median huomion Timanttiliigan Birminghamin kilpailun aattona.

Kotiyleisön silmänteriä sunnuntaina Birminghamissa ovat pikajuoksijat Dina Asher-Smith ja Richard Kilty. Kisan suomalaiskaksikko Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen kohtaa keihäspaikalla muun muassa hyvävireiset Vitezslav Veselyn ja Julius Yegon.

Samaan aikaan, kun brittimedia esitti julkisuudessa ”kysymyksiä, joihin Salazarin valmentamalta Farahilta odotetaan vastausta”, 19-vuotias Asher-Smith valmistautui kohtaamaan yhden lajinsa ikoneista, Yhdysvaltain Allyson Felixin. 

Lontoossa opiskeleva sprintteri juoksi talvella 60 metrillä maansa ennätyksen 7,08 ja voitti EM-hopeaa. Ulkoratakauden toinen kilpailu Hengelossa toi 100 metrin Britannian ennätyksen 11,02.

– Aivan mahtava tilaisuus, johon pitää tarttua, nuori juoksija hehkutti Guardianille mahdollisuudesta kohdata Felix.

Felix tulee Birminghamiin mainiossa kunnossa. Hän juoksi kolme viikkoa sitten Dohassa huikean ajan 21,98. Jos sää suosii Birminghamin kilpailua, Asher-Smithillä on oiva tilaisuus käydä ennätyksensä 22,61 kimppuun.

– Olen todella innossani. En ole koskaan juossut 200 metriä silloin kun olen ollut huippukunnossa, Asher-Smith sanoo.

Juoksijan ennätys on viime kesän EM-kisoista, mutta viime kaudella hän tähtäsi huippukuntonsa jo aiemmin Eugenessa käytyihin junioreiden MM-kisoihin, jossa hän voitti 100 metrin mestaruuden.

– 100 metriä on kiva ja lyhyt matka. Sen aikana ei tule sellaista ”kuoleman tunnetta” kuin 200 metrillä, mutta toisaalta 200 metriä on jotenkin rennompi matka. Olen nyt luottavaisempi pidempien matkojen suhteen, Asher-Smith tuumi.

Kilty kohtaa Collinsin, keihäskilpailussa kova taso

Kilty voitti EM-halleissa 60 metriä ja pudotti hiljattain Italiassa 100 metrin ennätyksensä lukemiin 10,09. Kesän mittaan tavoite on päästä alle 10 sekunnin.

Birminghamissa sähäkkä lähtijä kohtaa hiljattain myötätuulessa 9,97 juosseen Adam Gemilin, Chijindu Ujahin (10,09 tällä kaudella) sekä Saint Kitts ja Nevisin rivakasti liikkuvan nestorin Kim Collins (9,99).

– Uusi ennätys olisi aika mukava juttu, Kilty tuumi.

Pitkämäellä ja Ruuskasella piisaa haastajia. Vastassa on koko Rooman kilpailun kärkitrio: 88,14 Stadio Olympicolla heittänyt Vitezslav Vesely, 87,71 kiskaissut Julius Yego ja 86,20 paiskannut Keshorn Walcott. Mukana on myös uutterasti kilpaillut Saksan Thomas Röhler.

Farah juoksee Birminghamissa kilpailut päättävän 1500 metriä. Kestävyysjuoksuissa on tarjolla myös tasokas miesten 5000 metrin kilpailu sekä naisten 3000 metrin esteet.

Naisten 100 metrin aidoissa Roomassa epäonnistunut Jasmin Stowers yrittää päästä takaisin voittojen tielle kovassa seurassa. Kisajärjestäjien harmiksi Jessica Ennis-Hill jäi pois kilpailusta. Ennis-Hillin piti osallistua Birminghamissa aitajuoksuun ja kuulantyöntöön. Hän katsoi kuitenkin, ettei ole vielä palautunut Götzisin seitsenottelusta.

Kilpailusta poisjäävien listalle ovat liittyneet myös 800 metrin ME-mies David Rudisha, Jamaikan pikajuoksutähti Shelly-Ann Fraser-Pryce ja 400 metrin maailmanmestari Christine Ohuruogu.

Lähetys kilpailusta alkaa MTV Sport 1 -kanavalla ja katsomossa (katsomo.fi) kello 17.