Arttu Korkeasalo kultaa ja Helena Leveelahti hopeaa Tbilisissä

Arttu Korkeasalo työnsi kuulaa 21

Kaksi 15-vuotiasta lahjakkuutta Lielahden Kipinän Arttu Korkeasalo ja Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti saavuttivat Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin poikien kuulantyönnössä kultamitalin ja tyttöjen kiekonheitossa hopeamitalin. Mitalit olivat Tbilisissä upeasti onnistuneelle Suomen yleisurheilujoukkueelle jo neljäs ja viides.

193-senttinen ja 110-kiloinen Korkeasalo voitti poikien kuulantyönnön uudella ennätyksellään 18,98. Arttua valmentaa hänen oma isänsä Kari Korkeasalo.

– Mahtavaa tämä on! Mutta nyt kun ajattelen, niin olishan se voinut mennä sen neljä senttiä vielä, niin olisin rikkonut Aholan Eeron nimissä olevan Suomen ennätyksen 19,02. Neljännen työnnön jälkeen meni jotenkin pasmat sekaisin ja sen jälkeen ei tullut enää ringissä pysyviä työntöjä. Vika työntö oli päälle 19 metriä, mutta astuin yli, Arttu kertoi. 

Toiseksi sijoittunut israelilainen Ariel Atias hävisi ylivoimaiselle suomalaismestarille 1,31 metriä. Kuulantyöntö työnnettiin suoraan finaalina ilman karsintaa.

– Karsinta olisi voinut olla, niin olisi tottunut tähän menoon aluksi, Arttu itse arvioi.

– Oikein rauhallinen esitys Artulta ja upea kultamitali. Veryttelyssä tultiin jo samoihin tuloksiin kuin voittotyöntö. Silloin tiedettiin, että hyviä työntöjä on tulossa, yleisurheiluvalmentaja Ari Koivisto kertoi.

Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin poikien kuulantyönnöstä ovat suomalaisista aiemmin mitaleita voittaneet myös Teijo Kööpikkä hopeamitalin Lissabonissa vuonna 1997 ja Matti Sivonen niinikään hopeamitalin Trabzonissa vuonna 2011.

 

Helena Leveelahti heitti hopeamitalin

Virtain Urheilijoiden 15-vuotias lahjakkuus Helena Leveelahti sijoittui toiseksi tyttöjen kiekonheitossa. Leveelahti sinkautti hopeatuloksen viidennellä heittokierroksella. Kultamitalin voitti moldovalainen tämänkesäinen 17-vuotiaiden maailmanmestari Alexandra Emelianova tuloksella 51,93. Leveelahden nimissä oleva 16-vuotiaiden ikäkausiennätys on 50,44.

– Nyt on tosi hyvät fiilikset. Alussa oli vähän tasapaksua ja tökköistä. Kun sain jalat toimimaan ja jaksoin odottaa, että jalka kiertää tarpeeksi kaukaa, niin kahella vikalla heitolla alkoi kulkemaan. Tänään olisi ihmeen heitto tarvittu, että olisin ottanut kultaa. Tämä hopea on tosi hyvä, tyytyväinen Helena kertoi.

– Suuret kiitokset valmennuksesta Anssi  Mäkiselle ja äitilleni Tiina Leveelahdelle.

Edellisen kerran suomalaisväriä nähtiin kiekonheiton palkintokorokkeella Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa vuonna 1997, kun Niina Kelo voitti kultamitalin Lissabonissa.

Suomalaiset selviytyivät finaaliin sekä poikien että tyttöjen 200 metrin juoksuissa. Oulun Pyrinnön Samuel Purola sijoittui seitsemänneksi ajalla 22,35 ja Helsingin IFK:n Nea Mattila kahdeksanneksi ajalla 25,41.

 

Mitalien lisäksi neljä pistesijaa

Useat muutkin suomalaiset Korkeasalon ja Leveelahden lisäksi onnistuivat hyvin. Espoon Tapioiden Matti Hyyppä ylitti seiväshypyssä uuden ennätyksensä 445 ja sijoittui viidenneksi. Hyyppä yritti kolmesti myös korkeutta 460, mikä tulos lopulta olisi oikeuttanut aina hopeamitaliin asti.

Suomalaiset saavuttivat pistesijat poikien ja tyttöjen 200 metrin juoksuissakin. Oulun Pyrinnön Samuel Purola sijoittui seitsemänneksi ajalla 22,35 ja Helsingin IFK:n Nea Mattila kahdeksanneksi ajalla 25,41.

Joni Heikkinen Oulun Pyrinnöstä saavutti poikien kolmiloikassa kahdeksannen sijan. Heikkinen hyppäsi 2,1 sekuntimetrin vastatuuleen 13,56. Viime hetken varamiehenä Suomen joukkueeseen kutsuttu Kruunupyyn Åsarnan Victor Hongell heitti poikien viisikiloista moukaria 55,46 ja sijoittui moukarikarsinnassa 11:nneksi.

Perjantai-illan päätteeksi myös Suomen molemmat 4×100 metrin viestijoukkueet selviytyivät finaaliin. Aleksandra Niiranen, Viivi Lehikoinen, Ellinoora Karvinen ja Nea Mattila juoksivat tyttöjen alkuerässään toiseksi Norjan jälkeen alkuerien viidenneksi nopeimmalla ajalla 47,97. Vesa Kittilä, Samuel Purola, Kalle Kompuinen ja Eetu Melanen olivat poikien alkueränsiä kolmansia alkuerien kuudenneksi nopeimmalla ajalla 44,13.

Lämpötila perjantaina Tbilisissä kohosi 25 astetta korkeammaksi, kuin Kalevan kisoissa Porissa samana päivänä.

LIVE-Tulospalvelu:


helena_leveelahti_tbilisissa_2015.jpg