Arttu Kangas toi treeniin lisää kilpailuelementtiä

Seppänen moukaroi ennätyksensä 76

Kotimaan kärkimörssäri Arttu Kangas sai viime talven SM-halleissa maistiaiset 20 metrin työnnöstä numerolappu rinnassa. Kuluvan vuoden kisoissa niistä olisi tarkoitus nautiskella useammin.

– Ei se vielä täydellistä ole, mutta parempaan suuntaan on menty, Kangas kuvailee kuluvan harjoituskauden edistysaskelia.

Kangas ja hänen valmentajansa Matti Yrjölä pitivät viime kauden päätteeksi tiukan analyysipalaverin. Siinä mietittiin, miksi työntö ei kulkenut kauden tärkeimmissä kisoissa kuten EM-halleissa ja 22-vuotiaiden EM-kisoissa, vaikka vuosi toi ulko- ja sisäratojen ennätykset 19,79 ja 20,09.

– Palaverissa haettiin kehityskohteita, joilla varmistetaan, että tuollaista ei pääsisi tapahtumaan uudestaan, Kangas muistelee istuntoa.

Yksi kehityskohde Kankaan mukaan on palautumisen seuranta ja siihen liittyen kilpailujen määrän miettiminen. Hallikaudella Kangas pukee kilpailuasun näillä näkymin vain neljä kertaa.

– Harjoitteluun on haettu myös lisää kilpailunomaisuutta, jotta kilpailuihin olisi helpompi lähteä, Kangas sanoo.

Käytännössä se tarkoittaa, että harjoituksissa on enemmän työntöjä, joissa Kangas ei astu ringistä ulos ja treenien parhaat työnnöt koetetaan saada irti aiempaa aikaisemmin.

– Yleensä minun parhaat työnnöt ovat tulleet harjoituksissa vasta treenin loppua kohden. Kilpailussa taas ei voi tehdä kuin muutaman lämmittelytyönnön, Kangas sanoo.

Herkisteltiin kesällä liikaa?

Kolmas kehityskohde on kropan voimantunteen ylläpito kilpailukaudella. Syksyn ja syystalven pitkän harjoitusjakson jälkeen kropassa on Kankaan mukaan hallikaudelle mentäessä hyvä, vahva olo. Viime kesän kilpailukaudella se pääsi kuitenkin ajoittain karkaamaan.

– Herkisteltiin kesällä vähän liikaa. Sitä pitää nyt katsoa ja keväällä on tarkoitus jatkaa kunnollista voimaharjoittelua pidempään, Kangas sanoo.

Hallikauden avauskilpailuaan Kangas ei ole vielä päättänyt. Se on joko Vaasan Botnia Games (8.2.) tai Tukholman liepeillä Sätrassa käytävä kilpailu.

– Sen lisäksi kilpailen Tampereen SM-halleissa ja mahdollisesti sitten maaliskuun alussa vielä yhden kilpailun ulkomailla, Kangas sanoo.

Hallikausi on välietappi matkalla EM- ja olympiakesään. Kankaan mukaan hallikisojen keskiarvoa pitää kuitenkin hilata parikymmentä senttiä eteenpäin viime talveen nähden.

– Kesän tavoite on saada ennätykseen puoli metriä lisää, Kangas sanoo.

Kotimaan leirit isossa roolissa

Heinäkuisten Amsterdamin EM-kisojen tulosraja on 19,75, kun Rio de Janeiron olympialaisten raja on 20,50.

– EM-kilpailut on minulle kauden pääkilpailu. Finaaliin jos siellä pääsisi, tulisi varmaan olympiapaikkakin, Kangas laskee.

Liikunta-aliupseerina Niinisalossa työskentelevä Kangas kiittää Puolustusvoimia pestistä, joka mahdollistaa seuraavan kolmen vuoden ajan huippu-urheilun työnteon lomassa.

– Nyt ei tarvitse miettiä opiskeluja tai työpaikkoja. Aloitin tässä hommassa toukokuussa. Se oli silloin uutta ja ehkä vaikutti kilpailemiseen, mutta tulevaan kauteen on nyt hyvä lähteä, kun systeemi on tuttu, Kangas sanoo.

– Kevätalvella on tarkoitus mennä kahden viikon harjoitusleirille Portugaliin, muuten harjoittelen Suomessa. Olen pitänyt Kuortaneella ja Pajulahdella keskimäärin kolmen päivän leirejä noin kahden viikon välein.

Valmentaja Yrjölä käy seuraamassa suojattinsa tekniikkatreenejä kerran viikossa ja on leireillä paikalla kaikissa harjoituksissa. Kankaan mukaan harjoittelun kokonaisuus on liikahtanut askeleen oikeaan suuntaan.

– Normaalin harjoittelun ohella on tehostettu henkistä puolta, on opeteltu kuinka voisi olla stressaamatta niin paljon kilpailussa. Lepoon ja ravintoonkin olen hakenut vähän uusia juttua. 

,


kangas_arttu_treenaa-1.jpg