Arttu Kangas jättää kuularingit: ”20 metrin ylitykset jäivät parhaiten mieleen”

Arttu Kangas jättää kuularingit. Viimeisin suomalainen 20 metrin ylittäjä ja kuulantyönnön moninkertainen Suomen mestari keskittyy nyt perhe-elämään sekä opintoihin Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella.

– Pitkään tätä mietin. Ratkaisevaa oli halu panostaa opiskeluun ja antaa enemmän aikaa perheelle. Kulunut vuosi on ollut aika hektinen, kun yritin yhdistää urheilua, opiskelua ja perhe-elämää. Aika meni paljolti urheiluun ja muusta jäi paljon uupumaan, Kangas sanoo.

Lempäälässä asuvan Kankaan, 28, perheeseen kuuluvat vaimo ja puolitoistavuotias tytär.

– Treenaamista olen muuten jatkanut, mutta kuulaan en ole tänä syksynä koskenut. Tämä oli ensimmäinen kerta minulle, kun mietin syksyllä uran jatkoa. En löytänyt sellaista motivaatiota jatkaa, kuin muina syksyinä. Se edesauttoi päätöstä, Kangas kertoo.

Urastaan Arttu Kangas jakaa kiitosta moneen suuntaan: – Iso kiitos perheelleni, Yrjölän Masalle, Halvarin Mikalle ja isälleni valmennuksesta. Lämmin kiitos myös kankaanpääläisille yhteistyökumppaneille ja kotiseuralle ja kaikille matkaani tukeneille, Kangas sanoo.

”Aloittaessani en olisi uskonut, että tällaisia juttuja saavuttaisin”

Kangas pelasi jääkiekkoa teinipojaksi. Hän aloitti kuulantyönnön isänsä Jarmo Kankaan ohjauksessa, mutta siirtyi pian Matti Yrjölän valmennukseen. Hän ehti olla myös kolme vuotta Mika Halvarin valmennuksessa ennen kuin palasi isänsä valmennukseen.

Kankaanpään seudun Leiskua läpi uransa edustanut Kangas työnsi ulkoradoilla 20,30 ja hallissa 20,18. Palkintokaapissa on yhdeksän Kalevan kisojen mitalia, joista seitsemän on kultaisia. Hallimestaruukilpailuista kultamitaleja heltisi kuusi.

– Silloin kun aloitin, en olisi uskonut, että tällaisia juttuja saavuttaisin. Luonnollisesti tavoitteet kasvavat matkalla, kun kehittyy urheilijana. Ihan kaikkea en saavuttanut, mitä sitten tavoittelin. Mutta pidemmälle pääsin, kuin aloittaessani koskaan ajattelin, Kangas sanoo.

Ruotsi-otteluista jäi Arttu Kankaalle hyviä muistoja.

Hienoja muistoja kotimaan mestaruuksista ja maaotteluvoitoista

Kangas ehti urallaan ottaa tuntumaa myös arvokilpailuihin. Hän edusti Suomea viidesti miesten EM-kilpailuissa joko ulkona tai hallissa. Alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa Kangas oli neljäs ja alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa seitsemäs. Ruotsi-ottelun voittoa Kangas tuuletti kolmesti.

Maaottelut mukaan lukien Kangas on edustanut Suomea 24 kertaa miesten sarjassa ja lisäksi seitsemän kertaa nuorten maajoukkueissa.

– 20 metrin ylitykset ja varsinkin se ensimmäinen ovat jääneet itselleni parhaiten mieleen. Hienot muistot minulle jäi myös Suomen mestaruuksista ja maaotteluvoitoista, Kangas sanoo.

Kuulantyöntöä Kangas aikoo seurata innolla myös jatkossa, mutta kiinnostaako valmennus?

– Ei se ihan mahdottomuus ole. Laji kiinnostaa, mutta tällä hetkellä valmentaminen ei ole millään lailla tähtäimessä, Kangas sanoo.

Lajin kotimaisen tulevaisuuden Kangas näkee valoisana.

– Minusta siellä on hyviä tyyppejä, kuten Arttu Korkeasalo, Eero Ahola ja kumppanit. Odottelen sieltä seuraavaa 20 metrin työntäjää. Heillä on siihen mahdollisuudet ja pidemmällekin, Kangas sanoo.