Ärhäkkä myötätuuli siivitti sprinttereitä Kemissä: Sara Francis 11,63, Niilo Mustalahti 10,52

Ärhäkkä myötätuuli siivitti sprinttereitä 22- ja 19-vuotiaiden SM-kilpailujen 100 metrillä Kemissä. Sara Francis vei 22-vuotiaiden naisten mestaruuden ajalla 11,63 ja Johanna Kylmänen 19-vuotiaiden ajalla 11,92. Lasse Hämelahti ja Niilo Mustalahti pyyhälsivät miesten mestareiksi ajoin 10,68 ja 10,52.

Voittoajoista vain Kylmäsen voittojuoksu syntyi ennätyskelpoisessa myötäisessä, muut ajat painuvat tilastoihin tuulituloksina.

– En tiennyt, voitinko vai olinko neljäs, olni sen verran reunassa, kuutosrataa juossut Francis kertoi maalissa.

Mestaruus maistui Kiuruveden Urheilijoiden sprintterille, kun juoksu alkoi kulkea taas toissavuonna alkaneiden ja pitkään jatkuneiden vaikeuksien jälkeen.

– Juoksu tuli nyt hyvin ja kulki rennosti, Francis riemuitsi.

Terveysongelmien taltuttua Francis kamppailı keväällä koronaepidemian tuomien rajoitusten kanssa.

– Ulkona juostiin ja hevostallissa nostettiin puntteja, valmentaja Tapani Turunen sanoi.

Turun Kalevan kisoissa Francis oli viides ja juoksi Kemissä alkuerässään ravakassa 3,1 m/s myötätuulessa 11,85.

– Tämä on iso juttu minulle, varsinkin kun vertaa siihen mistä aloitettiin, Francis totesi mestaruudesta.

Larsmo IF:n ex-seiväshyppääjä Alina Strömberg oli toinen ajalla 11,66, joka alittaisi reilusti hänen ennätyksenä 11,84,  jos se olisi syntynyt ennätyskelpoisessa myötäisessä.

– Alkuerä tuntui paremmalta. Finaalissa oli vähän löysät jalat, totesi Strömberg, joka juoksi alkuerissä 11,92 (2,1 m/s).

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Sanni Mahonen oli finaalin kolmas ajalla 11,89.

Kylmänen: Välieräjuoksu tuntui paremmalta

Tyytyväinen oli Raision Kuulaa edustava 19-vuotiaiden mestari Kylmänenkin, joka otti paikkansa kilpailun suosikkina voittamalla välierät ajalla 11,97. Finaalissa hän kiihdytti muilta karkuun heti 30 metrin lähtökiihdytyksessä.

– Välierä oli hyvä helpontuntuinen juoksu. Finaalissa alkoi jo tuntua, että oli kaksi juoksua alla. Meille sattui tuohon finaaliin melkein nollatuulet. Jos ne olisivat olleet vähän paremmat, olisi saanut paremman ajan, mutta mestaruus oli ykkösjuttu, Kylmänen sanoi.

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kerttu Latvala oli toinen ajalla 12,01 ja Kuivasjärven Auran Sonja Stång kolmas ajalla 12,22.

Hämelahti: Hyvä juoksu tässä porukassa

22-vuotiaiden miesten 100 metriltä puuttui iso joukko kärkinimiä. Asepalvelusta suorittava Janakkalan Janan Lasse Hämelahti käytti tilaisuuden hyväkseen ja kiiti mestariksi ajalla 10,68, joka rikkoisi kirkkaasti hänen ennätyksensä, mutta finaalia siivitti 2,8 metriä sekunnissa puhaltanut myötätuuli.

– Tässä porukassa tuo oli hyvä juoksu. Se tuli rennosti, vaikka taisteltiin voitosta, Hämelahti sanoi.

– Tästä on myös hyvä jatkaa. Kun armeija on ohi, niin ensi kaudelle on hyvä lähteä tavoittelemaan ennätystä.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Viljami Hietaharju oli toinen ajalla 10,72 ja HIFK:n Pavel Mäkinen kolmas ajalla 10,75.

Mustalahti: Kultaa läksin hakemaan

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Niilo Mustalahti, 17, on tänä kesänä parantanut ennätyksensä aikaan 10,72. Kemissä 2,8 metriä sekunnissa hönkinyt myötätuuli siivitti hänet 19-vuotiaiden mestaruuteen huippuajalla 10,52, joka jää tilastoihin tuulituloksena.

– Läksin hakemaan kultaa, en ennätystä, mutta tosi hyvin kulki. Tuuli varmasti auttoi, mutta hyvä aika olisi tullut muutenkin, Mustalahti arveli.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Arttu Peltola ja Kuopion Reippaan Elias Sopo juoksivat 19-vuotiaiden hopean ja pronssin ajoin 10,66 ja 10,75. Sopon ennätys ennen kilpailua oli 11,18 ja on nyt 10,88, jonka hän juoksi Peltolan ajalla 10,76 voittamassa alkuerässä.