Ankio ja Kataja seiväshypyn kunniagalleriaan

Ankio ja Kataja seiväshypyn kunniagalleriaan

Risto Ankio ja Erkki Kataja nimettiin seiväshypyn kunniakerhoon Hall of Fameen Seivästalli ry:n tilaisuudessa Liikuntakeskus Pajulahdessa.

Ankio, 79, ylitti syksyllä 1961 Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksen 458. Tulos jäi viimeiseksi terässeipäällä tehdyksi ennätykseksi. Ankio oppi nopeasti myös lasikuituseipään niksit. Hän ylitti jo kevättalvella 1962 Yhdysvalloissa epävirallisen sisäratojen Euroopan ennätyksen 476.

– Olin tavallaan väliinputoaja. Kausi 1960-61 oli ensimmäinen, jonka harjoittelin läpi vuoden ja olin juuri oppinut terässeipään niksit, kun seiväs vaihtui, Ankio muistelee.

Ankio kiittelee lajin aiempia suomalaismenestyjiä Eeles Landströmiä ja Erkki Katajaa uransa innoittajina.

– Erkki Kataja otti Lontoon olympialaisissa hopeaa ja sai minut siirtymään voimistelusta seiväshyppyyn, Ankio muisteli.

Voimistelua Ankio harjoitteli isänsä johdolla pikkupojasta lähtien, joten vaihdos seiväshyppyyn sujui kitkatta.

Landströmin vinkki siivitti

Nousua kansainväliselle tasolle siivitti Landströmin tekniikkavinkki.

– Kannoin pikkupoikana seivästä vasemmalla ja ponnistin vasemmalla jalalla. Hyppy oli sellainen outo puikkaus. Eeles sanoi, että kyllä tuolla tyylillä kolme ja puoli metriä hyppää, mutta siihen se jää. Eeleksen johdolla vaihdettiin sitten seiväs oikealle puolelle, Ankio muistelee.

Arvokisoista Ankio nappasi Belgradin EM-kilpailuissa 1962 neljännen sijan. Tokion 1964 olympialaisissa hän oli kahdestoista. Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa hän oli toinen 1961 ja kolmas 1963.

Huippu-urheilijaksi Ankio ryhtyi vasta valmistuttuaan ekonomiksi. Vuodet 1963-65 hän opiskeli ja työskenteli Yhdysvalloissa tietotekniikan parissa. Saman alan töitä hän teki Suomessa Nokialla ja eri pankeissa läpi työuransa.

Ankio edusti urallaan Viialan Viriä ja Lauttasaaren Pyrintöä.

Sininen pipo tavaramerkkinä

Erkki Kataja oli Lontoon vuoden 1948 olympiakisojen yllättäjä. Hän ylitti vesisateessa 420 ja nappasi olympiahopeaa.

Katajan tavaramerkki oli sininen pipo, joka hänellä olli päässä myös kesähelteellä. Siviiliammatiltaan hän oli poliisi.

Seiväshypyn SE-lukuja Kataja kohensi kolmesti. Hänen ennätyksensä oli 427. Uransa 14 maaottelussa hän otti seitsemän voittoa.

Kataja kuoli 1969. Hän edusti urallaan Lahden Kalevaa, Turun Urheiluliittoa ja Kuusankosken Urheiluseuraa.

Murto, Strömberg ja Koivunen palkittiin

Viime talvena junioreiden ME:n 471 ylittänyt Wilma Murto palkittiin Seivästalli ry:n tilaisuudessa Vuoden 2016 seiväshyppyteosta. 17-vuotiaiden EM-tittelin voittanut Alina Strömberg palkittiin Vuoden yllättäjänä ja Jarno Koivunen Vuoden valmentajana.