Aleksi Ojala rikkoi Tokion tulosrajan Poděbradyssä – Jerry Jokiselle roima ennätysparannus

Aleksi Ojalan pitkä piina päättyi 50 kilometrin kävelyssä Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa Poděbradyssa, Tshekissä. Ojala oli kilpailussa toinen hyvällä ajalla 3.48.25, joka alitti Tokion olympiakisojen tulosrajan 3 tuntia ja 50 minuuttia. Voiton vei Espanjan Marc Tur ajalla 3.47.40.

– Tuossa parilla viimeisellä kilometrillä huuhdottiin pois koko kahden vuoden taistelun tuska, Ojala sanoi.

Ojala viittasi selkä- ja lonkkavaivoihin, jotka ovat kiusanneet olympiapaikan tavoittelua. Viimeksi maaliskuussa Dudincen kilpailussa alaselkään iskenyt kova kramppi pakotti Ojalan siirtymään radalta sivuun 34 kilometrin jälkeen.

– Isot kiitokset fysioterapeutti Antti Hemmingille ja valmentaja Veli-Matti Rannalle. He ovat huolehtineet selkä- ja lonkkaongelmat kuntoon, Ojala hehkutti.

Poděbradyn kilpailussa Ojala lähti matkaan maltillisesti, ja alkoi sitten 20 kilometrin jälkeen ajaa kärkijoukkoa takaa ja käveli viidennen 5 kilometrin osuuden huippuvauhtia 22.25. Kärkijoukon Ojala saavutti hieman ennen 30 kilometriä ja kiri maaliin toisena.

– Valmentajan kanssa sovittiin, että lähden alussa rauhassa ja katson sieltä sopivan ryhmän, jonka kanssa kävelen ja sellainen sitten löytyikin, Ojala sanoi.

Ojala selvisi lonkankoukistajan kramppista

Aivan ongelmitta kisan loppu ei sujunut, vaikka maaliin Ojala tuli varsin hyvävoimaisena.

– Seitsemän kilometriä ennen maalia lonkankoukistaja kramppasi suhteellisen pahasti, mutta joukkueen hieroja Juha Pönniä huuteli juottopaikalta, että lantio ylös. Se helpotti ja pystyin iskemään viimeiset viisi kilometriä lujaa, Ojala kertoi.

Hyvä vauhti kisan lopussa oli yllätys Ojalalle. Hänen viimeinen 5 kilometrin osuus oli kilpailun nopein 22.13.

– Se oli toiveissa, että pystyn loppua kohden kiristämään, mutta en uskonut, että olisin pystynyt tällaiseen.

Ojala ohitti puolimatkan ajassa 1.55.35 ja käveli jälkimmäisen puolikkaan 2.45 minuuttia nopeammin 1.52.50. Ojalan viiden kilometrin osuudet olivat: 23.43 – 23.16 – 23.02 – 23.09 – 22.25 – 22.34 – 22.52 – 22.32 – 22.39 – 22.13.

Ojala oli tyytyväinen myös siihen, että tekniikka toimi hyvin.

– Kaksi huomautusta tuli. Mutta kun selkäongelmat poistuivat, sain kävelyyn takaisin sen itsevarmuuden, joka minulla Dudincessa oli, Ojala sanoi.

Ojalan, 28, ennätys on viisi vuotta sitten Dudincessa kävelty 3.46.25.

Seuraavaksi maantiekävelyn SM-kilpailut Urjalassa

Ojalan valmistautuminen Sapporossa kesällä kilpailtavaan olympiakisojen 50 kilometrin kilpailuun jatkuu kuluvan kuun lopussa hänen oman seuransa Urjalan Urheilijoiden järjestämissä maantiekävelyn SM-kilpailuissa, joissa miesten kilpailumatkat ovat 35 ja 20 kilometriä.

– Valmentajan kanssa tarkemmin katsotaan, miten tässä eteenpäin jatketaan, mutta kotiseuran kisoissa ollaan viivalla, Ojala sanoi.

Suomalaisista kävelijöistä Aku Partanen on jo valittu Tokion olympiakisojen 50 kilometrin kilpailuun, joka kilpaillaan Sapporossa.

Jokinen kiiti jo kevään toisen ennätyksen

Jerry Jokinen käveli Poděbradyn 19-vuotiaiden 10 kilometrillä kevään toisen ennätyksensä. Edellinen 10 kilometrin ennätys syntyi hiljattain Espoossa ja koheni nyt 52 sekunnilla aikaan 43,06. Se toi kilpailussa 11. sijan.

– Oli tosi hyvä kilpailu. Minun piti lähteä liikkeelle 4 minuutin ja 20 sekunnin kilometrivauhtia, mutta lähdin muiden mukana 4.17:n vauhtiin ja aika hyvin siinä myös pysyin, Jokinen kertoi.

– Vähän himmasin vauhtia välillä, mutta pääsin turkkilaiskävelijän peesiin. Kun vauhti alkoi 8 kilometrin kohdalla hidastua, menin ohi ja tulin aika lailla täysillä.

Ensimmäisenä maaliin saapuneelle ranskalaiselle Dimitri Durandille langetettiin viimeisellä kierroksella tekniikkavirheen vuoksi minuutin aikasakko ja voittajaksi nousi espanjalainen José Luis Hidalgo ajalla 41.35.

Naantalin Löylyä edustava Jokinen kilpailee seuraavaksi maantiekävelyn SM-kilpailuissa Urjalassa, mutta ajatuksissa välkkyvät jo 19-vuotiaiden EM-kilpailut Tallinnassa.

– EM-kisoissa pitää koettaa, jos saisi tuon tuloksen alle 43 minuutin. Nyt vähän harmitti, etten ihan siihen päässyt, Jokinen tuumi.

Ennätysajallaan Jokinen, 19, nousee ikäluokkansa Suomen kaikkien aikojen tilastossa neljänneksi.