Aleksi Jaakkola moukaroi SE:n ja Alisa Vainio juoksi Euroopan kärkiajan

Aleksi Jaakkola moukaroi SE:n ja Alisa Vainio juoksi Euroopan kärkiajan

19-vuotiaiden SM-kilpailujen ensimmäinen päivä oli varsin korkeatasoinen Savonlinnassa lauantaina. Aurinkoisissa, mutta ajoittain melko tuulisissa olosuhteissa tehtailtiin useita tämän ikäluokan kotimaisia kärkituloksia. Alisa Vainio teki estejuoksussa jopa Euroopan kärkituloksen.

Nokian Urheilijoiden Aleksi Jaakkola moukaroi kuuden kilon moukarinheiton Suomen ennätyksen 77,93 parantaen aiemmin kauden aikana heittämäänsä ennätystään 2,33 metriä. Jaakkola nousee tuloksellaan 19-vuotiaiden Euroopan tilastokuutoseksi ja maailmantilastossakin yhdeksänneksi.

Jaakkolaa pidemmälle 19-vuotiaiden ikäluokassa ovat heittäneet aiemmin Samu-Petri Simo ja miesten Suomen ennätyksen omistava Olli-Pekka Karjalainen.

Simo viskaisi silloisella 6,25-kiloisella lekalla lukemat 78,06 vuonna 1997. Miesten 7,26-kiloisella moukarilla Karjalainen heitti vuoden 1999 Seinäjoen Kalevan kisoissa voittolukemat 78,33.

– Olosuhteet olivat hyvät, joten mikäpä oli heitellessä. Kyllä ennätyksiä pystyn vielä korottamaan ja ensi vuonna ovat 19-vuotiaiden MM-kilpailut Venäjällä. Sieltä lähden mitalia hakemaan, Jaakkola suunnitteli.

Moukarikisan taso oli kaiken kaikkiaan loistelias, vaikka heittäjiä oli mukana vain kuusi. Hopeamitalisti Kankaanpään Seudun Leiskun Aaron Kangas linkosi ennätyksensä 73,05 ja Kristiinan Urheilijoiden Aapo Laine otti pronssin tuloksella 66,87.

 

Alisa Vainio voitti yli minuutin erolla

Kalevan kisojen 10000 metrillä säväyttänyt Lappeenrannan Urheilu-Miesten Alisa Vainio sooloili päivän ylivoimaisimman mestaruuden 3000 metrin estejuoksussa. Hän jätti kilpailun hopeamitalistiakin pitkälti toista minuuttia.

Vainio kellotti komean oman ennätyksensä ja 19-vuotiaiden Euroopan kärkituloksen 10,03,97. Vainio on vasta 18-vuotias ja afrikkalaisten hallitsemassa 18-vuotiaiden maailmantilastossakin hän nousi viidenneksi.

– Raskaalta kyllä tuntui. Ennätystäni lähdin hakemaan, mutta rennosti ilman paineita. Ärsyttäisihän se, jos ei tulosta tulisi, kun olen niin paljon tehnyt töitä, Vainio vastasi kysymykseen loistavasta vauhdistaan tänä kesänä.

Espoon Tapioiden Sofia Muinonen juoksi hopeaa ja Turun Urheiluliiton Hanna Uski pronssia ajoin 11.15,50 ja 11.48,91.

Miesten estejuoksussa Sjundeå IF:n suunnistajana paremmin tunnettu Topi Raitanen oli Vainion tavoin täysin suvereeni. Rohkeasti matkaan lähtenyt Raitanen juoksi uransa ensimmäisessä 3000 metrin estekisassaan 9.04,10, millä hän nousee Suomen vuositilastossa neljänneksi.

Raitaselle ratastartti oli vasta kauden toinen. Maanantaina hän juoksi 1500 metrillä ikäluokkansa kärkiajan 3.51,84, mutta ei ole ilmoittautunut sunnuntaiksi SM-kilpailujen 1500 metrille.

 

Bäck 761 aavistuksen liiallisessa myötäisessä

Miesten pituushypyssä saatiin kilpailla erinomaiseen myötätuuleen ja tulostaso oli sen mukainen. Vasa Idroottssällskapin Kristian Bäck venytti voittoon loistavalla tuloksella 761, mutta myötätuulta oli harmillisesti 2,1 metriä sekunnissa. Siksi tulos ei ole tilastokelpoinen.

Kristian Bäckin äiti ja valmentaja Natalia Bäck (o.s. Kilpeläinen) on edustanut Suomea 2000-luvun kansainvälisissä suurkilpailuissa sekä pituushypyssä että kolmiloikassa.

Kangasalan Urheilijat -68:n Topias Koukkula ponkaisi myös komeasti 727, peräti kolmeen otteeseen ja jokaisen kerran sallituissa tuulissa. Kolmiloikan tilastoykkönen Koukkula kohensi pituushypyn ennätystään kahdeksalla sentillä. Myös Helsingin Kisa-Veikkojen Joni Heikkilä ylitti seitsemän metriä lukemin 702.

 

Kaksi naista loikki yli 13 metriä

Naisten kolmiloikan kärkikaksikko, Imatran Urheilijoiden Senni Salminen ja Vaasan Vasaman Emma Pullola, pomppivat omat ennätyksensä 13,12 ja 13,06. Kummankin tulokset syntyivät tilastokelpoisessa tuulessa.

Salmisen hypyssä tuuli pyörähti itse asiassa vastaiseksi 1,9 metriä sekunnissa, mikä nostaa Kalevan kisojen pronssimitalistin ja 19-vuotiaiden EM-viitosen tuloksen arvoa.

Ylivoimaisen kärkikaksikon takana kaikki muut kilpailijat jäivät alle 13 metrin tuloksiin.

 
Hilla Uusimäki tyylitteli mestariksi

Naisten 400 metriä voitti Kalevan kisoissakin voiton vienyt Vantaan Kenttäurheilijat -58:n Hilla Uusimäki, joka kellotti tuuliseen säähän kelpo voittoajan 55,54. Uusimäki ei silminnähden antanut aivan kaikkeaan, sillä sunnuntaina odottaa vielä 400 metrin aitajuoksu, mahdollisesti myös 200 metriä.

Turun Urheiluliiton Maiju Niemelä juoksi hopeaa ennätyksellään 56,62. Myös pronssimitalisti, Esbo IF:n Eliisa Räsänen ja neljänneksi juossut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Kristiina Halonen rikkoivat naisten A-luokan tulosrajan. Heidän aikansa olivat 57,07 ja 57,68.

Kuopion Reippaan Juho Pirskanen rutisti miesten ratakierroksen voittajaksi ennätystään hiponeella ajalla 49,06. Jalkapalloilua aikaisemmin päälajinaan harrastanut Pirskanen juoksee kilpaa vasta toista kauttaan.

Tilastoykkönen Helsingin Kisa-Veikkojen Julius Uutela taipui niukalla 0,08 sekunnin erolla toiseksi. Kolmas oli Gamlakarleby IF:n Filiph Johansson ajalla 49,35.

 

Oskari Lehtonen ja Netta Myllynen päivän nopeimmat

Pikamatkojen mestaruudet ratkottiin lauantaipäivän päätteeksi. Järjestävän seuran Savonlinnan Riennon Netta Myllynen antoi kotiyleisölle aihetta juhlaan voittamalla naisten 100 metriä ennätyksellään 12,03.

Muut mitalit ratkaistiin maalikamerakuvan perusteella. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Emma Koistinen heittäytyi kahden sekunnin tuhannesosan turvin hopealle ennen tilastoykköstä, Iisalmen Visan Milla Heiskasta. Molemmille merkittiin aika 12,09. Alkuerissä Heiskanen juoksi myötätuuleen 12,04.

Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kilpailuiden 100 metrin aitajuoksussa viidenneksi sijoittunut Koistinen paransi roimasti ennätystään. Savonlinnassa neljänneksi juossut Tampereen Pyrinnön Sara Jokinen alitti hänkin naisten A-luokan tulosrajan ajalla 12,15.

Miesten mestaruuden voitti Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen, joka kellotti voittoajakseen 10,88. Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Aleksi Lehto oli toinen ajalla 10,85 ja Lappajärven Veikkojen Teemu Veteläsuo kolmas ajalla 10,98.

Kolmen startin iltapäivä painoi pikajuoksijoiden jaloissa. Vielä välierissä Lehto ja Veteläsuo juoksivat finaalia selvästi nopeammin 10,81 ja mestari Lehtonen myötätuuleen 10,74. Finaalin neljäs mies Porvoon Akilleen Willem Kajander sai välierissä myötätuuleen ajan 10,84 ja finaalissa 11,07.

Molemmat satasen loppukilpailut juostiin hentoiseen myötätuuleen.

 

Kyrönviita voitti kuulantyönnön ja Paakkala kiekonheiton

Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Kyrönviita voitti kuulamestaruuden hyvällä tuloksella 17,91. Kyrönviita takoi viisi työntöään välille 17,56–17,91.

Hopeaa otti Pihtiputaan Tuiskun Matti Kahilainen (16,60) ja pronssia sivulajissaan moukarinheiton voittaja Aleksi Jaakkola (16,15). Jaakkolalla on ennestään myös kuulantyönnöstä kaksi SM-kultaa ja -hopeaa.

Naisten kiekonheitossa Espoon Tapioiden Vilma Paakkala piti tilastokärkenä pintansa. Kiekkoa heitettiin hankalaan myötätuuleen, mikä verotti tulostasoa. Paakkalan paras kaari kantoi 47,69.

Toiseksi heitti Laitilan Jyskeen Krista Uusi-Kinnala, joka viimeisen kierroksen 46,20:lla ohitti siinä vaiheessa kakkossijaa pitäneen ja lopulta pronssimitalilla palkitun Kenttäurheilijat -58:n Johanna Lehtiön, joka nakkasi parhaallaan 45,06. Naantalin Löylyn Sonja Jokiranta oli neljäs tuloksella 41,48.

 

Jiri Karjalainen ja Johanna Matintalo kirivoittoihin

Turun Urheiluliiton Johanna Matintalo voitti Suomen mestaruuden naisten 1500 metrillä. Kun tilaston kärkikolmikko oli jäänyt kilpailusta pois, Matintalo kiri vaivattoman näköiseen mestaruuteen ajalla 4.46,14.

Joensuun Katajan Jiri Karjalaisen voitto miesten samalla matkalla oli vieläkin helpomman näköinen. Kennedy Charichan ja Samu Mikkosen poissaollessa Karjalainen ei löytänyt vastusta. Voittoajaksi tuli rauhallisen alkupuoliskon myötä 4.01,57.

 

Koponen voitti seiväshypyn ja Klemola korkeushypyn

Naisten seiväshypyn hallimestari Leppävirran Virin Soile Koponen voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa ulkona tuloksella 345. Koponen kilpaili vasta toisen kerran tänä kesänä, sillä nilkkavamma piti hänet poissa kilpakentiltä aina viime viikonloppuun saakka. Hallikaudella Koponen taivutti 367.

Tapanilan Erän Sara Heikkilä oli toinen ja ensimmäisen SM-kilpailuiden mitalinsa voittanut HIFK:n Ida Turunen kolmas samalla tuloksella 335. Myös 4-6:nneksi päätyneet Maria Kytölä, Linnea Marttala ja Piia Peets ylittivät naisten A-luokan tulosrajan 320.

Ullavan Kilpaa edustava Aleksi Klemola floppasi miesten korkeushypyn mestariksi tuloksella 198. Klemola voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa. Porin Kalevan kisoissa hän oli neljäs.

(Joni Jäntti. Savonlinna.)

SAVONLINNA 15.-16.8.2015 Junioreiden (19-v.) SM-kilpailut

LIVE-Tulospalvelu:


alisa_vainio.jpg

Alisa Vainio juoksi 3000 metrin estejuoksussa ikäluokkansa Euroopan kärkiajan ja 3000 metrin sileällä suomalaisurheilijoiden kauden kärkiajan.

,


salminen_senni.jpg

Senni Salminen.