Alasaari taivutti MM-hopeaa: Otin isomman kepakon ja leiskautin yli – Kosonen, Koppeli ja Mononen finaaliin

Seiväshyppääjä Juho Alasaari kirkasti heinäkuisten alle 20-vuotiaiden EM-kisojen neljännen sijan hopeaksi saman ikäluokan MM-kisoissa Nairobissa perjantaina. Alasaari meni tiukassa paikassa kolmannellaan 535, joka toi hopean. Kilpailun voitti 545 ylittänyt Valko-Venäjän Matvei Volkov.

– Ne kaksi edellistä yritystä 535:stä menivät kikkailuksi pienemmällä seipäällä. Kolmanteen otin isomman kepakon ja sillä leiskautin yli, Alasaari kertaili.

Ylitys varmisti mitalin, mikä kuului ja näkyi Alasaaren railakkaissa tuuletuksissa.

– Hurrasin aika kovaa, mutta sitten piti fokusoitua, kun kilpailu oli vielä kesken, Alasaari muisteli.

Alasaari pudotti sitten kahdesti 545:stä ja siirsi kolmannen yrityksen 550:een. Hyppy nousi korkealla, mutta riman ylitys ei onnistunut.

– Niissä stadionin tuulissa kaksi ensimmäistä hyppyä menivät taas vähän kikkailuksi, mutta kolmanteen hyppyyn, joka oli 550:stä, sain tehtyä hyvän hypyn, Alasaari sanoi.

Valmentaja-Latvala: Juho pystyy 550-560:n ylitykseen

Alasaari, 17, asuu Kuortaneella ja opiskelee urheilulukiossa. Viimeistä kaksi vuotta hän on harjoitellut Mikko Latvalan valmennuksessa. Latvala seurasi kilpailua Suomessa ja osasi odottaa hyvää tulosta.

– Juho on hyvässä kunnossa. Hän pystyy 550-560 ylitykseen. Nyt tuli puhdas ylitys 535:stä vaikeassa paikassa, mikä oli hienosti. Noissa 545:n yrityksissä juoksu vähän vaihteli, mutta 550:n yritys oli pientä vaille ylitys, Latvala sanoi.

– Juho taitava ja monipuolinen hyppääjä. Monista muista hän eroaa siinä, että hän on taitava reagoimaan. Jos harjoituksissa pyydän häntä tekemään jonkun hypyn vaiheen eri tavalla, hän pystyy siihen lähes saman tien.

”Verkassa oli 15 astetta lämmintä”

Nairobissa miesten seiväshypyn finaalin piti olla jo torstaina, mutta se siirtyi rankkasateen tuoman aikataulumuutoksen takia perjantaille ja iltapäivästä aamuun. Se ei ollut aivan Alasaaren mieleen.

– Aamukilpailu oli vähän nihkeä. Verkassa meinasin jo heittää pyyhkeen kehään, kun oli 15 astetta lämmintä, mutta kun aurinko nousi ja pilvet väistyvät, ilma ja mies lämpenivät, Alasaari veisteli.

Alasaaren seiväshyppymitali on Suomen miesten ensimmäinen koskaan 19-vuotiaiden MM-kisoista. Naisista siihen ovat pystyneet hopealle 2006 sijoittunut Minna Nikkanen ja pronssia 2016 taivuttanut Wilma Murto.

– Kyllä mitali tuntuu hyvältä erityisesti EM-kisan jälkeen, Alasaari muisteli EM-kisoja, jossa hän oli lähellä ottaa mitalin.

Alasaari edustaa Laihian Lujaa. Hän ylitti ennätyksensä 542 Vaasassa toukokuussa

Kosonen: Aika  hyvä fiilis

Silja Kosonen, Aada Koppeli ja Ilona Mononen etenivät vaivatta finaaliin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Nairobissa perjantaina.

Kosonen voitti karsinnan heitettyään ensimmäisellä 68,46. Ikäluokan tuoreena Euroopan mestarina ja ME:n 73,43 haltijana Kosonen lähtee suosikkina lauantain finaaliin.

– Aika hyvä fiilis. Finaalipaikkaa läksin hakemaan ja hyvää rentoa tekemistä. Ensimmäisellä tuli 68-metrinen, joten tyytyväinen olen, Kosonen tuumi.

Koppeli oli karsinnassa kuudes ja yksi seitsemästä heittäjästä, joka rikkoi 60 metrin karsintarajan. Koppeli heitti ensimmäisellään 58,97 ja toisellaan 60,14. Koppelin kesän paras on 61,91.

Monoselta taktisesti vahva juoksu

Naisten 1500 metrin alkuerissä Mononen oli taktisesti hyvällä juoksulla erässään viides ajalla 4.29,68. Sillä hän meni jatkoon aikavertailuun parhaalla ajalla. Torstaina 3000 metrin finaalissa  Mononen oli viides

– Tosi hyvä fiilis jäi. Jalat tuntuivat yllättävän hyvältä eilisen 3000 metrin jälkeen. Tässä ei ollut kilpailujen välissä kuin 12 tuntia, mutta sain nukuttua hyvin, Mononen kertaili.

Mononen tiesi alkuerään lähtiessä, että alle 4.30:n täytyy juosta, että pääsee aikavertailusta finaaliin. Hän teki juuri sen, eikä lähtenyt yrittämään kisan kärkinelikon vauhtiin.

– Oli hyvä tuuri, kun pääsin kakkoserän. Tiesin juoksuun lähtiessä, että minkä ajan finaaliin pääsy vaatii. Ensimmäinen erä oli vielä hidas, joten pystyin juoksemaan rennosti ja säästelemään voimat sunnuntaille.

Naisten 1500 metrin finaali kilpaillaan sunnuntaina

Stång ja Kokkonen aitoivat välieriin

Sonja Stång ja Tanja Kokkonen juoksivat 100 metrin aitojen välieriin, jotka kilpaillaan myöhemmin tänään. Stång oli erässään kolmas ajalla 13,82 ja Kokkonen neljäs 13,97. Kumpikin eteni jatkoon suoraan eräsijoituksen perusteella.

– Verryttelyssä tuntui hyvältä ja harjoituslähdöt kulkivat, mutta kilpailussa aitavälit tulivat aika huonosti. Aika väkisin joutui juoksemaan ja meinasin istua yhden aidan päälle. Ei oikein lähtenyt juoksu rullaamaan, Stång kertaili juoksuaan.

Kokkonenkaan ei ollut täysin tyytyväinen juoksuunsa, vaikka jatkopaikka tuli.

– Tuntui hyvältä, mutta oli taas tekniikan kanssa vähän ongelmia. Alku meni hyvin, mutta lopussa pitää saada juoksu paremmin menemään eteenpäin. Se on pienistä asioista kiinni.

Savolainen ja Toivonen sijoilla neljä ja viisi

Aleksi Savolainen on kymmenottelussa neljäs ja Ville Toivonen viides kolmen lajin jälkeen. Savolaisella on koossa 2358 ja Toivosella 2297 pistettä. Kilpailua johtaa Belgian Jente Hauttekeete 2632 pisteellä,

Savolainen avasi ottelun 100 metrin ennätyksellään 11,22, joka riitti kolmanteen sijaan. Aiempi neljäs tuloksella 704, jolla ennätys oma ennätys koheni 13 senttiä. Kuulassa Savolainen jäi tuntuvasti parhaansa ja oli viides työnnettyään 13,91

Toivonen teki tasaista sarjaa: hän oli 100 metrillä seitsemäs ajalla 11,45 ja pituushypyssä kolmas ponnistettuaan ensimmäisellä 708 ja kuulassa seitsemäs tuloksella 13,56.

tuloksia