Alasaari sivusi 19-vuotiaiden SE:tä ja taivutti MM-hopean – Lampinen moukaroi MM-hopean ennätyksellään

Suomen joukkue kahmi varhain perjantaina-aamuna Suomen aikaa maailmanmestaruuden ja kaksi MM-hopeaa yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuista Calista, Kolumbiasta.

Max Lampinen voitti pian Saga Vannisen seitsenottelun mestaruuden jatkeeksi MM-hopean moukarinheitosta. Lampinen ehti hetken aikaa olla jo kilpailun voittaja, kun Kreikan Ioánnis Korakídisin 79,11 kantanut heitto hylättiin. Kreikka jätti protestin, joka hyväksyttiin ja Korakídis nousi mestariksi.

– Nuo tapahtumat eivät haittaa. Olen tosi tyytyväinen hopeaan. Tämä kilpailu meni niin kuin pitkin, Lampinen sanoi.

Lampinen ajoitti kuntonsa mainiosti. Hän heitti karsinnassa ennätyksekseen 75,32 ja kohensi sen finaalissa kolmannella heitolla 75,75:een ja viidennellä 76,33:een, jolla heltisi hopeamitali.

– Ennätykset eivät varsinaisesti olleet yllätys. Tiesin, että olen siinä kunnossa, mutta ne tulivat täydellisessä paikassa, Lampinen sanoi.

– Onnistuin nyt yhdistämään heiton laajuuden ja nopeuden. Tänä vuonna on ollut vähän vaikeuksia saada tehoja heittoon. Nyt se onnistui.

Kolmanneksi sijoittui Kyproksen Iosif Kesidis niin ikään ennätyksellään 76,32. Kesidis hävisi Lampiselle vain yhden sentin.

Vantaalaista Kenttäurheilijat -58 seuraa edustava Lampinen, 17, on 19-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilastossa viides. Hän harjoittelee isänsä Tero Lampisen valmennuksessa.

Alasaarelta taktisesti erinomainen kilpailu

Juho Alasaari taivutti seiväshypyssä hopeaa sivuamalla Matti Monosen nimissä olevaa 19-vuotiaiden Suomen ennätystä 560. Oma ennätys koheni seitsemän senttiä. MM-hopea oli jo uran toinen. Edellinen tuli vastaavista kisoista Nairobista viime kesänä.

Alasaari kävi tiukan taistelun kilpailun tilastosuosikkia Ranskan Anthony Ammiratia vastaan. Viimevuotinen tämän ikäluokan Euroopan mestari Ammirati voitti maailmanmestaruuden 575:n ylityksellä.

Alasaari hyppäsi taktisesti  loistavan kilpailun. Hän meni 535 toisella, ja jätti sitten 540 ja 545 väliin ja ylitti ensimmäisellä 550. Sen jälkeen hän jätti 555 väliin ja ylitti sitten 560 ensimmäisellä.

– Tiesin, että Ammirati on ykköstykki tässä kisassa ja olisin voinut ottaa varovaisesti ja hakea mitalia, mutta läksin hakemaan voittoa, Alasaari setvi taktiikkaansa.

Calissa Alasaari sai hyppynsä kulkemaan.

– Siinä ei nyt alettu fiilistellä tekniikkaa. Ei muuta: täysillä kuopalle ja isompaa keppiä käyttöön, Alasaari myhäili.

Alasaari pudotti kerran 565:stä ja kahdesti 570:stä. Yrityksistä toinen oli lähellä onnistua. 560:n ylitys ei Alasaaren mukaan ollut sillä tapaa täydellinen hyppy, etteikö olisi vielä varaa parantaa.

– Tuntuu, että 570:een tuli parempia hyppyjä. Se oli nyt erikoista, että onnistuin ensimmäisillä yrityksillä. Usein minulla onnistuminen tulee toisella tai kolmannella.