Alasaari ja Mononen rikkoivat 19-vuotiaiden SE:t – Naisille toinen ja miehille kolmas sija Uppsalasta

Juho Alasaari ja Ilona Mononen rikkoivat Sara Kuiviston juokseman naisten 800 metrin halliratojen SE:n jatkeeksi 19-vuotiaiden SE:t Pohjoismaisessa hallimaaottelussa sunnuntaina Uppsalassa, Ruotsissa.

Alasaari oli seiväshypyssä toinen tuloksella 552. Se on sentin parempi, kuin Alasaaren nimissä ollut aiempi 19-vuotiaiden Suomen halliennätys, jonka hän taivutti Kuortaneella viikko sitten.

– Se oli sellainen aika perushyvä hyppy. Siinä ei ollut mitään hirvittävää latausta. Oli hyvä paikka hypätä ja käytössä isoin seiväs, joka tuntui menevän läpi. Pitää hommata vähän isompia kepakoita, Alasaari tuumi.

Alasaari päätti kilpailun kolmeen yritykseen korkeudesta 562, joka olisi rikkonut kahdella sentillä Matti Monosen nimissä olevan 19-vuotiaiden ulkoratojenkin SE:n. Ylitys oli lähellä.

– Hypyllisesti paras yritys oli toinen, vaikka ensimmäinen ja kolmas olivat lähempänä onnistua. Toinen yritys oli niin hyvä, että seiväs meni niin sanotusti liiaksi läpi, Alasaari sanoi.

Seuraavaksi Alasaari kilpailee Kuopion SM-kilpailuissa viikon kuluttua.

– Minulla on surullisen kuuluisa sarja 4.-6. sijoja aikuisten SM-karkeloista. Koetetaan jos Kuopiossa onnistuisi, Alasaari sanoi.

Miesten seiväshypyn voitti Norjan Pål Haugen Lillefosse maansa ennätyksellä 583. Edellisen ennätyksen 581 hän taivutti samassa hallissa alkuviikon seiväshyppygaalassa.

Mononen: ”Olen tyytyväinen, vaikka olisin pystynyt parempaan”

Ilona Mononen siirsi Uppsalassa historiaan Nathalie Blomqvistin nimissä olleen 1500 metrin halliratojen 19-vuotiaiden SE:n kahdeksalla sekunnin sadasosalla ajallaan 4.19,69. Aika toi Monoselle toisen sijan Ruotsin Sara Christianssonin vanavedessä. Christianssonin voittoaika oli 4.18,68.

– Vähän jäi hampaankoloon. Minusta tuntuu, että olisin voinut juosta paljon kovempaa, Mononen tuumi.

Monosen mukaan juoksun alku ei mennyt suunnitelmien mukaan. Se harmitti, vaikka ennätys lämmitti mieltä.

– Minun olisi juoksun alussa pitänyt ottaa tiukasti paikan Saran perässä, kun hän lähti jäniksen perään. Luulin, että siihen kiilannut tanskalainen olisi tehnyt niin ja nyt avauskierros jäi hitaaksi. Jouduin siksi juoksemaan koko matkan yksin, joka ei tietysti ole optimaalia, Mononen sanoi.

– Harmitti, kun olisi ollut jänis ja hyvät olosuhteet. Olen silti tyytyväinen, vaikka tiedän, että olisin pystynyt juoksemaan kovempaa.

Pidemmillä matkoilla viihtyvä Eero Saleva paransi miesten 1500 metrillä roimasti ennätystään lähes seitsemän sekuntia aikaan 3.46,85 sijoittuen kuudenneksi.

– Olin itse ajatellut 3000 metriä. 1500 metriä vähän jännitti. Mietin verryttelyssä, osaanko tarpeeksi hyvin verrytellä 1500 metrille. Alkumatkasta tuntuikin, ettei se ihan onnistunut, Saleva kertoi.

 

Ruotsi voitti molemmat maaottelut

Suomi sijoittui naisten maaottelussa toiseksi ja miesten maaottelussa kolmanneksi. Ruotsi voitti molemmat maaottelut. Miesten maaottelussa Ruotsi kokosi 154, Norja 139 ja Suomi 120 pistettä. Naisten ottelussa Ruotsi sai kasaan 148 pistettä ja Suomi 128.

Lajivoittoja miesten ja naisten joukkueet ottivat kolme: Sara Kuivisto 800 metrillä. Silja Kosonen voitti painonheiton lauantaina ja Ilari Manninen 60 metrin aitajuoksun sunnuntaina ajalla 7,77. Ensi viikonvaihteen SM-kilpailuja ajatellen kilpailu toi myös tukun hyviä tuloksia, kuten Viljami Kaasalaisen 400 metrin ennätys 47,67.

– Hallikausi on aika lyhyt, joten oli hyvä, että moni urheilija sai täällä hyvän kilpailun alle ennen viikonvaihteessa kilpaitavia Kuopion SM-kilpailuja. Ne saattavat monelle olla jo hallikauden viimeinen kilpailu, totesi Suomen Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen.

– Uppsalassa nähtiin muutamia hienoja onnistumia ja ennätyksiä, joita odotettiin, Salonen tiivisti.