Alanen sivalsi jälleen yli 60 metriä – Sipposelle seitsemäs mestaruus – Mestaruus maistui Oksaselle – Itälinna johtaa seitsenottelua

Oulun Pyrinnön Anni-Linnea Alanen heitti Kalevan kisojen naisten keihäänheiton finaalissa upeaa jatkoa vahvalle kaudelle. Uran ensimmäinen mestaruus tuli 60,30 kantaneella heitolla, joka entisestään pönkitti Espoon alle 23-vuotiaiden EM-mitalistin asemaa Budapestin MM-rankingissa.

– Halusin, että tulee kultaa ja että se tulee kuutosella alkavalla tuloksella ja siihen olen tyytyväinen. Espoon EM-kisojen jälkeen kroppa on ollut väsynyt, Alanen sanoi.

Alanen on tällä kaudella heittänyt ennätyksensä 62,45 ja on nyt kiinni paikassa Budapestin MM-kilpailuihin.

– Uskon, että ihmeitä pitäisi tapahtua, että joku tulisi vielä rankingissa ohi, Alanen sanoi.

Mestaruutta puolustanut Turun Urheiluliiton Sanne Erkkola oli toinen heitettyään 55,06 ja Erkkolan seurakaveri Jatta-Mari Jääskeläinen kolmas heitettyään 53,88.

– Olisin halunnut, että Helena olisi heittänyt pidemmälle jo aiemmin, Salla Sipponen tuumi.

Sipponen vastasi Leveelahden haasteeseen

Tampereen Pyrinnön Salla Sipponen venytti kiekonheiton Kalevan kisojen perättäisten voittojen putkensa viiteen Lahdessa perjantaina.

Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti meni viimeisellä kierroksella kilpailun johtoon 54,81 kantaneella heitolla, mutta Sipponen sivalsi viimeisellään 56,00 metriä ja voitti. Sipposella on nyt koossa kaiken kaikkiaan seitsemän Kalevan kisojen mestaruutta.

– Mietin, että haluan voittaa mestaruuden. Olisin halunnut, että Helena olisi heittänyt pidemmälle jo aiemmin. Olisi tullut säpinää kilpailuun, Sipponen kertaili aatoksiaan ennen kilpailun viimeistä kierrosta.

– Tulokseen en ole tyytyväinen, mutta se on aika lailla linjassa minun tämän kesän tekemiseni kanssa. Ei vaan ole lähtenyt.

Sipposen ennätys on viime vuonna heitetty 60,58. Kuluvan kauden paras on 58,07. Sitä Sipponen yrittää parantaa vielä Tampereen Motonet GP:ssä ensi viikolla ja syksyllä Tukholman Ruotsi-ottelussa. Paikka Budapestin MM-joukkueessa olisi vaatinut huippuheittoa Kalevan kisoissa.

– Kroppa on kunnossa, kisatekeminen vaan on vaan tällaista, Sipponen kuvasi tilannettaan.

– Olen enkkakunnossa, Universiadeihin Kiinaan seuraavaksi suunnistava Helena Leveelahti sanoi.

Leveelahti luottavaisena Universiadeihin: ”Olen enkkakunnossa”

Leveelahdelle Lahden kilpailu oli myäs kenraali ennen Kiinassa Chengdussa käytäviä universiadeja.

– Aika lähellä oli. Jäi harmittamaan tosi paljon, Leveleelahti maisteli SM-hopeaa oltuaan hetken kiinni  kilpailun voitossa.

– Kilpailun ensimmäiset kierrokset menivät täysin hätäillessä ja isoa kalaa hakiessa. Vasta viimeiseen sain rauhoitettua tekniikan ja sain kaiken tehtyä oikein, kuten treeneissäkin, Leveelahti sanoi.

Leveelahden kauden paras on 56,01, jota hän lähtee parantamaan Universiadeihin.

– Olen enkkakunnossa. Kauden parhaat heitot ovat menneet ohi sektorista tai yliastutuiksi, Leveelahti sanoi.

Joensuun Katajan Katri Hirvonen oli Lahdessa kolmas tuloksella 50,91 ja Janakkalan Janan Sanni Kuparinen neljäs tuloksella 50,74.

Vilma Itälinna johtaa tasaista naisten seitsenottelua

Seitsenottelun avauspäivänä tasainen neljän naisen ryhmä irtosi muista kilpailijoista satojen pisteiden karkumatkalle. Johdossa on Tampereen Pyrinnön Vilma Itälinna pistein 3308.

Itälinna voitti ylivoimaisesti sekä 100 metrin aitajuoksun että 200 metrin juoksun. Voittoajat vastatuuleen olivat 13,60 ja 24,18. Korkeushypyssä hän jäi kuitenkin heikkoon tulokseen 155. Kuula lensi kahden yliastutun jälkeen kolmannella yrityksellä 11,55.

Neea Käyhkö on vain 10 pistettä Itälinnaa jäljessä ja edellä omaa ennätyssarjaansa. Käyhkö voitti korkeushypyn ylivoimaisesti tuloksella 179 ja teki tasaiset tulokset muissa lajeissa.

Jessica Rautelin onnistui kolmessa ensimmäisessä lajissa hyvin, mutta 200 metrin aika 26,17 jäi lähes sekunnin hänen ennätyksestään. Rautelin vaanii ensimmäisen päivän jälkeen kolmantena pistein 3217.

Vain yhdeksän pisteen päässä Rautelinista neljäntenä on avauspäivän yllättäjä Emmi Valtonen, joka avauspäivän päätöslajissa 200 metrillä oli Itälinnan jälkeen toiseksi nopein ajalla 25,26.

Oksanen: ”Tavoite on jättää joku jälki suomalaiseen kuulantyöntöön”

Turun Urheiluliiton Nico Oksanen oli enemmän kuin tyytyväinen Kalevan kisojen voittoon. Se heltisi sadekelissä tuloksella 18,74, joka jää sentin Oksasen ennätyksestä.

– Pari työntöä meni liukkauden takia pieleen, mutta nekin kantoivat yllättävän pitkälle. Tuntui koko ajan siltä, että voisi tulla hyvä siivu ja viimeinen oli varmaan 19 metriä, mutta en saanut sitä rinkiin. Koivusen Jarno säästi siinä ison tilin, Oksanen viittasi Wilma Murron valmentaja Jarno Koivusen kanssa sovittuun veikkailuun Oksasen tuloksesta.

Mestaruus oli Oksaselle uran ehkä toiseksi suurin palkinto.

– Kun olen 15 vuotta kiertänyt SM-kisoja junioreiden SM-kisoista lähtien, enkä ole voittanut yhtään mestaruutta, nyt se sitten tulee Kalevan kisoissa, Oksanen hehkutti.

– Meillä on tosi hieno kuulantyönnön historia Suomessa ja minulla on ollut tavoitteena jättää joku jälki suomalaiseen kuulantyöntöön. Kalevan kisojen voitto on sellainen, että nimi näkyy siellä, vaikka tulos oli nyt aika vaatimaton.

Porin Yleisurheilun Eero Ahola oli toinen työnnettyään 18,33 ja Lielahden Kipinän Arttu Korkeasalo kolmas 17,97 kantaneella työnnöllä.