Aituritrio Harala, Hurske ja Lakka odottaa väkevää avausta EM-kesällä

Aituritrio Harala

Pika-aiturit Lotta Harala, Reetta Hurske ja Elmo Lakka odottelevat kilpailukauden ensimmäistä starttiaan uteliaana. Harjoitusten perusteella piikkarin pitäisi liikkua hyvin heti alkukaudesta. Se valaisi pohjaa onnistumiselle Berliinin EM-kisoissa elokuussa.

Haralan, 26, mukaan kesän ainoa tavoite on ehjä ja onnistunut kilpailukausi. Se alkaa hänellä jo lauantaina Belgian Oordegemesta 100 metrin aitojen startilla.

– Jos tuo tavoite toteutuu, se tuo sivutuotteena myös kovia aikoja. Itse en aikatavoitteita itselleni aseta, vaan keskityn hakemaan hyvää suoritusta 100 päivää Ruotsi-otteluun mediatilaisuuteen Tampereella osallistunut Harala sanoo.

Harala juoksi viime kesänä ennätyksekseen EM-tulosrajaa sivuavan 13,25. Nyt talven harjoittelussa oli edellytykset ottaa askelia eteenpäin, kun harjoituskausi sujui terveenä ilman isompia takkuja.

– Pystyin talvella toteuttamaan sellaisia harjoituksia, joita en ole tehnyt moneen vuoteen. En ole pystynyt loikkimaan ja käyttämään iskutusta. Ne ovat olleet uusia asioita, joilla ominaisuuksia on saatu kehittymään, Harala sanoo.

Harjoituksissa tehtyjen testien perusteella Harala on paremmassa kunnossa kuin koskaan.

– Nyt on tosi odottavaiset fiilikset kilpailujen suhteen Kunnon pitäisi olla hyvä ainakin sen perusteella mitä on mittailtu ja testattu. Miten se rutiini sitten löytyy juoksuun noissa ensimmäisissä kisoissa, Harala aprikoi.

Hurske hankki voimaa ja hioi tekniikkaa

Moni muistaa Hurskeen, 23, tulisen alkueräjuoksun Amsterdamin EM-kisojen 100 metrin aidoissa toissa vuonna. Se vei juoksijan välieriin ennätysajalla 13,16. Elokuussa Hurske haluaa juosta tarinalle jatkoa.

– EM-kisojen tulosrajan 13,25 ei pitäisi olla ongelma. EM-kisoissa haluan menestyä paremmin kuin viimeksi. Ainakin niin, että minulla olisi välierissä enemmän annettavaa kuin viimeksi, Hurske sanoo kauden tavoitteistaan.

– Sairastelin keväällä hallikauden jälkeen muutaman kerran, mutta sen jälkeen olen saanut tehtyä hyvin treenejä ja etelän harjoitusleirikin meni hyvin.

Hurske on harjoittelussa painottanut tekniikan terävöittämistä ja hankkinut lisää voimaa.

– Tekniikkaharjoittelulla on pyritty tekemään juoksusta sujuvampaa ja suoraviivaisempaa. Voiman toivon näkyvän starteissa, aidan ylityksessä ja aitojen välijuoksun tehossa, Hurske sanoo.

Hurskeen kausi alkaa lauantaina Tampereella seurajoukkueiden eurocupissa.


1dx_9032.jpg

,

Lakka: Tilanne on kutkuttava

– Tilanne on kutkuttava. Avaan kauden ensi viikolla Puolassa. Odotan hyvää avausta ja EM-kisojen tulosrajan 13,85 rikkomista heti alkukesästä. Sitten ei tarvitsisi sitä miettiä ja voisi rakentaa rauhassa kuntoa kohti EM-kisoja, Lakka sanoo.

Lakka, 25, juoksi toissa vuoden EM-kisojen 110 metrin aitojen alkueristä jatkoon ennätyksellään 13,72, ja pääsi välieriin. Viime kesänä hän rymisteli heti alkukesästä ennätyksensä 13,69. Kauden parhaat juoksut jäivät kuitenkin piippuun, kun polvivamma päätti kauden jo heinäkuussa.

Jalka kuntoutettiin ilman leikkausta ja Lakka juoksi jo hallikaudella sileitä pikajuoksumatkoja. Nyt Antti Haapakosken valmennettava on valmis ylittämään aitarivistön numerolappu rinnassa.

– Juoksuun on koetettu saada varmuutta. Ratkaiseva tekijä on, pysyvätkö aidat matkalla pystyssä ja jaksaako hyvin loppuun saakka. Se on monen tekijän summa. Toivottavasti pystyn juoksemaan rennosti liikaa puristamatta, Lakka sanoo.

Lakka on hieman muuttanut juoksuasentoaan ja lajiharjoittelussa on painotettu määrää.

– Asentoa on muutettu niin, ettei se kuormittaisi juoksua liikaa ja siten säästyisi energiaa.

Aitajuoksuharjoittelussa on Lakan mukaan painotettu ”määrän mättämistä”.

– Juoksun lähtöpää on jäänyt vähemmälle harjoittelulle, mutta se terävöityy kilpailuissa, kun tulee kavereita rinnalle, juoksija ennakoi.