Aiturit, pituushyppääjät ja Richardsson kärkinimet Lapinlahdella- linkki livetuloksiin

Aiturit

Aituri Oskari Mörö hakee tasapainoista juoksua takkuisen alkukauden jälkeen Lapinlahden Eliittikisojen 400 metrin aidoista. Pika-aidoissa Lotta Harala ja Elmo Lakka tavoittelevat jatkoa kauden ennätysjuoksuilleen.

Sama tavoite on pituushyppääjä Arttu Pajulahdella ja Kristian Pullilla. Hiljattain Sierra Nevadassa kahdeksan metrin rajan rikkonutta kaksikkoa ovat Lapinlahdella haastamassa Kristian Bäck ja Roni Ollikainen. 

Yleisurheilun kotimaiselle kärkikaartille on Lapinlahdella tarjolla loistosää ja sopivan tasokkaita ulkomaisia kirittäjiä. Kisojen aikataulu, starttilistat ja livetulokset tästä linkistä. Lähetys Ylen TV2 -kanavalla alkaa kello 16.30.

Viime vuonna EM-kisoissa neljänneksi ja Rion olympialaisissa välieriin juossut Mörö on kevään ja kesän mittaan kamppaillut erilaisten vaikeuksia kanssa. Kevään leirillä kiusasi vatsatauti ja sitten oli murheita hiertyneen varpaan kanssa.

– Tuntuu siltä, että aina kun on päässyt hyvään fiilikseen, tulee joku uusi terveydellinen tai fyysinen takapakki, Mörö sanoo.

Tuorein kiusa on ollut flunssa, joka söi juoksuterää viimeksi tiistaina, kun Mörö juoksi Luzernissa 400 metrin aidat 50,67. Kauden paras on edelleen juhannuksena Vaasassa juostu 50,38.

– Juhannuksen jälkeen piti tehdä sellaista täsmätreeniä, joka keväällä jäi tekemättä, mutta se oli nyt flunssan takia enemmän verryttelyä ja lepoa.

Ongelmat harjoittelussa tuntuvat juostessa.

– Juoksu ei tule rennosti, ja kun aitominen ei ole sulavaa, se näkyy juoksun jatkumisessa aidan jälkeen. Se taas näkyy siinä määrässä energiaa, joka on käytössä viimeisellä sadalla metrillä, joka on yleensä ollut minun vahvuuteni, Mörö sanoo.

Nyt flunssa on hellittänyt otettaan, ja Mörö odottelee hyvää kilpailua Lapinlahdelta.

– Viime vuonna täällä juostiin huonoissa oloissa, mutta radasta jäi hyvä kuva. Nyt on luvassa tasainen kisa.

Harala: Lähdössä parannettavaa

Lotta Harala juoksi Joensuun Eliittikisoissa keskiviikkona uransa nopeimmat pika-aitatulokset 13,31 ja 13,25. Joensuussa juostiin koleassa sadesäässä, Lapinlahdelle on luvassa aurinkoista.

– Itse en halua miettiä ilmaa kisapäivinä, mutta täytyy myötää, että aika innolla olen odottanut Lapinlahden kilpailua, kun olen sääennusteita katsonut, Harala tunnustaa.

Haralan mukaan Joensuun juoksuihin jäi petraamisen varaa.

– Kun olen katsonut juoksuja videolta, irtoaminen telineistä oli järkyttävän huono. Se on ollut minun vahvuus, mutta viime vuonna iski peikko varaslähdöstä. Nyt pitää lopettaa se telineissä miettiminen, Harala sanoo.

Harala uskoo, että kunto on terävöitynyt sitten Joensuun kisan.

– Tein ennen Joensuuta vähän kovemman harjoitusjakson. Nyt on ollut paremmin aikaa palautua siitä, joten sikälikin odotan hyvää juoksua, Harala tuumi.

Lapinlahdella Haralaa ja juoksuunsa pikkuhiljaa terävyyttä hakevaa Nooralotta Neziriä kirittää tänä kesänä 12,92 juosseen Yhdysvaltain Evonne Brittonin johtama neljän ulkomaisen juoksijan ryhmä. Heistä kolme on urallaan juossut pika-aidat alle 13 sekunnin.

Camilla Richardsson juoksi kevätkesästä 3000 metrin esteissä ennätyksekseen 9.41,73. Lapinlahdella on tarjolla juuri sopivan tasokas juoksu sen rikkomiseen.

– Tavoitteena on 9.40:n alitus. Joensuussa, kun juoksin sileän 3000 metriä (9.14,35) tunsin, että se oli ehkä liian äkkiä vuoristoleirin jälkeen. Nyt leiristä on sopivasti aikaa, ja olen palautunut hyvin Joensuun juoksusta, Richardsson sanoo.

Mikkonen: Kesän tasokkain kisa minulle

Samu Mikkonen yrittää kohentaa 1500 metrin ennätystään juoksussa, jossa kärki lähtee hakemaan 3.40:n alitusta. Kuopiolaisena Mikkosella on Lapinlahdella pientä kotikenttäetua.

– Varmasti täällä on normaalia enemmän kannustusta minulle kuin jossakin muualla. Nyt olisi hyvä saada tästä kisasta sellainen fiilis, joka toisi itsevarmuutta ensi viikon Kalevan kisoihin, Mikkonen sanoo.

Mikkonen on tänä kesänä pudottanut 1500 metrin ennätyksensä 3.45,54:een. Viime kauden päätteeksi se oli vielä 3.50,70. Mikkosen mukaan parantamisen varaa tälle kesälle on edelleen olemassa.

– Lapinlahden kisa on tasokkain, johon olen tänä kesänä päässyt. Mielenkiintoista kokeilla miten menee, kun lähdetään vähän räväkämmin eli alle minun ennätysvauhdin liikkeelle, Mikkonen sanoo.

Elmo Lakka pääsee Lapinlahden 110 metrin aidoissa hyvätasoiseen seuraan, samoin Linda Sandblomin naisten korkeushypyssä. Miesten keihäänheiton tähtinimi on olympiavoittaja Keshorn Walcott.