Aituri Vainio-Kaila harppoo tasaisesti kohti EM-kisatasoa

Aituri Vainio-Kaila harppoo tasaisesti kohti EM-kisatasoa

Joni Vainio-Kaila on löytänyt kultajyväsen. Toimiva harjoittelukonsepti vie 400 metrin aiturin kehitystä eteenpäin karkeasti puolen sekunnin vuositahdilla. Näkymä on valoisa, kun sileän 400 metrin vauhti harppasi viime kesänä pidemmän kehitysloikan kuin aitojen ennätys. 

– Viime kesän aikatavoite 400 metrin aidoissa oli päästä alle 51 sekunnin. Siitä vähän jäätiin, mutta sileällä tavoite oli juosta alle 48 sekunnin, ja se sitten meni, Laitilan Jyskeen juoksija sanoo.

Muistot alkukesän koleista ja tuulisista säistä saavat juoksijan yhä liki hytkähtämään. Kylmä kevätkesä selitti osin sen, että 400 metriä ennätys romahti lukemiin 47,72 vasta elokuun puolivälissä 22-vuotiaiden SM-kisoissa Lahdessa. 

Sama pätee siihen, että 400 metrin aidoissakin tulosta alkoi rapista syyskesästä. Kauden paras juoksu tuli vasta Tampereen Eliittikisoissa syyskuun alussa. Vainio-Kailan 400 metrin aitojen ennätys on nyt 51,09.

 – Olihan se hirveää juosta 400 metrin aitoja sellaisiin keleihin, aituri muistelee alkukesää. 

Mikko Rinteen valmentama juoksija on Pato-nimisen kylän kasvatteja Laitilan kupeesta. Vainio-Kaila, 21, tunnustaa, että pitkien aitojen erikoismies hänestä tuli valmentajan ansiosta.

– Lajivalinta tuli valmentajan kautta. Hän pisti minut juoksemaan ensin 200 metrin ja sitten 300 metrin aitoja. Taisin sanoa ensimmäisen 300 metrin aitojen kisan jälkeen, että näitä en juokse enää ikinä, mutta siitä se kehittyi. Siitä tuli mielekästä, kun aidat alkoivat kulkea, juoksija myhäilee.

Kolmissa viimeisissä Kalevan kisoissa Vainio-Kaila on juossut mitalin. Niistä kirkkain on Porin viimekesäinen hopea. Noiden vuosien aikana 400 metrin aitojen ennätys on tullut liki 53 sekunnista nykylukemiin.

– Viime harjoituskaudella tavoite oli saada tekniikkaa, pääasiassa juoksutekniikkaa paremmaksi. Minulla on ollut sitä vikaa, että askel vähän tökkää, eikä ole niin rullaava ja vetävä kuin pitäisi. Ennen Lahden (22-v.) SM-kisoja askel sitten napsahti kuntoon. Sitä kautta tuli se 400 metrin ennätysjuoksu, Vainio-Kaila sanoo.

Kohti ensimmäisiä 13 askeleen aitavälejä

Juoksu- ja aitatekniikan kehittäminen jatkuu jo hyvään vauhtiin päässeellä harjoituskaudella kuten myös ominaisuuksien työstäminen.

– Mieluusti juoksisin jo jonkun aitavälin 13 askeella, mutta se ei ole vielä mahdollista. Voimatasot eivät siihen riitä, Vainio-Kaila sanoo.

Tällä haavaa Jyskeen juoksija pinkoo viisi ensimmäistä aitaväliä 14 askeleella ja loput 15 askeleen rytmillä. 

– Joissain vaiheessa se 13 askelta täytyy saada mukaan. Sitä varten täytyy kehittää myös liikkuvuutta. Askelpituus kasvaa sitäkin kautta ja aitominen sujuu kevyemmin, Vainio-Kaila linjaa talven haasteitaan.

– Luonnollisesti myös nopeutta pitää kehittää. Pantiin ensi kesäksi 400 metrin tavoitteeksi juosta alle 47,5:n sekunnin ja 400 metrin aitoihin alle 50,5:n. Noiden matkojen ero on suunnilleen tuo kolme sekuntia.

Osa-aikaopiskelija viihtyy Turussa

Vainio-Kaila katsoo, että kehitykselle on nyt erinomaiset edellytykset. Hän aloitti harjoituskauden terveenä, takana on hyvä kesä ja alkamassa on toinen vuosi matematiikan opiskelijana Turussa. Uusissa koti- ja harjoitusmaisemissa kaikki on jo tuttua. 

– Nyt oli selkeä lähteä tekemään harjoittelua, kun tietää paikat. Asun hallin viereissä, ja lähellä on uimahalli ja hyvät punttisalit, Vainio-Kaila sanoo. 

Vainio-Kaila aikoo matematiikan opettajaksi, mutta sitä ennen tavoitteena on katsoa mihin rahkeet riittävät juoksijana

– Opiskelu tasapainottaa hyvin harjoittelua, kun opiskelen vain ”osa-aikaisesti”. Tahti on vain sellainen 35 opintopistettä vuodessa, kun se normaalisti olisi 60 opintopistettä.

Leirit Mörön kanssa iso apu 

Vainio-Kaila on kasvanut maajoukkueaituriksi lajin kotimaisten kärkinimien Oskari Mörön ja Jussi Kanervon varjossa. Hän on käyttänyt lajin kärjen hyvää tasoa avukseen hakemalla lisäpuhtia harjoitteluun ulkomaan leirien yhteistreeneistä Mörön kanssa. 

– Viime harjoituskaudella olin kahdesti Espanjassa Oskun kanssa. Nyt tammikuussa mennään yhteiselle leirille Etelä-Afrikkaan. Onhan se paljon parempi treenata yhdessä tuollaisen kaverin kanssa, joka on minua edellä kuin puurtaa yksin, Vainio-Kaila sanoo.

– Nyt kun Saarisen Roope ja Erik Back ovat myös Turussa opiskelemassa, pitäisi alkaa suunnitella heidän kanssaan yhteistreenejä.

Ensi kesän tavoitteita Vainio-Kaila ei tarvitse pitkään miettiä. Heinäkuisten Amsterdamin EM-kisojen 400 metrin aitojen tulosraja on 51 sekuntia ja sileällä 400 metrillä se on 46,70.

 – EM-kisat on kauden päätavoite. Ja, kun kunnossa pitää tulosrajojen tekoon olla heti alkukesästä, pitää harkita ulkomaan kisoja keväällä. Suomen kevätsäistä, kun ei tiedä.


kaila_vainio_joni_venyttelee_pysty_2015-1.jpg

– Joissain vaiheessa se 13 askeleen aitaväli täytyy saada mukaan. Sitä varten täytyy kehittää myös liikkuvuutta, Joni Vainio-Kaila sanoo.