”Äiti, mä heitin yli yhdeksän metriä!”

Ӏiti

Espoon Tapioiden eilisissä Silja Line Seurakisoissa oli mukana noin 80 lasta ja yhtä monta vanhempaa. Aurinkoisessa illassa vallitsi iloinen meininki ja sen aikana tehtiin monta omaa ennätystä.

– Äiti, näitkö – mä heitin yli yhdeksän metriä!

7-vuotiaan Tommy Dahlgrenin kolmas heitto sinkosi kiekon uusiin ennätyslukemiin. Kesällä Espoon Tapioiden yleisurheilukouluun siskonsa vanavedessä liittynyt Tommy harrastaa myös jalkapalloa ja on mukana monilajikoulussa.

– Mutta yleisurheilukin on kivaa. Tykkään eniten juoksusta, hän kertoo.

Juoksulajeista ja korkeushypystä pitää myös 12-vuotias Iiris Renvall, joka aloitti yleisurheilun kaksi vuotta sitten. Tytön Tommi-isä on harrastanut nuorena yleisurheilua ja innosti lapsensa tutun harrastuksen pariin.

– Yleisurheilu on hyvä ja monipuolinen laji. Näissä seurakisoissa parasta on paineettomuus. Kaikkia lajeja pääsee kokeilemaan, eikä epäonnistuminen haittaa.

Iskä huoltaa

Kentän laidalla reppujen ja kisaeväiden kanssa seisoi myös 90-luvulla kotimaisen kestävyysjuoksun kärkinimiin lukeutunut Juuso Sohlo.

10-vuotiaan Taran ja 7-vuotiaiden Milan ja Mikon edesottamuksia kentän laidalla yhdessä vaimonsa kanssa seurannut Sohlo sanoi lastensa saaneen yleisurheilukipinän Espoon Tapioiden liikuntakoulusta.

– Totta kai olen iloinen, että lapset ovat löytäneet hyvän harrastuksen. Kaikki he ovat olleet mukana Liikkarissa ja jääneet sen myötä mukaan seuran toimintaan. Yleisurheilun parista löytyneet kaverit ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin laji itse. Kilpailusuoritusten välillä heitetään kärrynpyöriä ja makoillaan seiväspatjoilla. Hyvä ilmapiiri ja innostavat ohjaajat saavat lapset viihtymään lajin parissa.

Silja Line Seurakisojen Sohlo sanoo madaltavan kilpailemisen kynnystä.

– Etenkin, jos lapsi on kova jännittämään, niin kuin meillä. Seurakisoissa pääsee kokeilemaan kaikkia lajeja ja niistä voi saada kipinän lähteä mukaan isompiinkin kilpailuihin.

Mitali kaulaan ja kotimatkalle

Espoon Tapioiden nuorisopäällikkö Perttu Örn ripusti Otaniemen kentän laidalla mitaleja kotimatkalle lähdössä olleiden lasten kaulaan.

– Kolmesta lajisuorituksesta saa pronssi-, viidestä hopea- ja kahdeksasta kultamitalin. Suoritusmerkintöjä on voinut kerätä kaikista kesän aikana pidetyistä Silja Line Seurakilpailuista, hän kertoo.

Örnin mukaan Silja Line Seurakilpailut ovat Tapioille tärkeä toimintamuoto.

– Seurakisat ovat kiinteä osa yleisurheilukoulun toimintaa. Kilpailut järjestetään yleisurheilukoulun harjoitusvuorolla, jolloin lapset tulevat harjoituksiin treenaamaan kilpailemista. Jos lapsi ei halua kilpailla, hänelle järjestetään muuta ohjelmaa.

Espoon Tapioiden neljissä Silja Line Seurakisoissa on ollut kesän aikana hyvin osanottajia. Runsaan 1600 jäsenen seurassa on 850 lisenssiurheilijaa. Uusia tulevaisuuden toivoja ohjataan lajin pariin ympärivuotisessa yleisurheilukoulussa sekä lukuisissa harrastus- ja valmennusryhmissä.

– Kun harjoittelu ja kilpaileminen eivät ole turhan tiukkapipoista, lapset ja heidän perheensä viihtyvät lajin parissa. Silja Line Seurakilpailuissa painopiste on eri lajien kokeilemisessa ja kilpailemisen harjoittelemisessa. Lasten ja vanhempien keskuudessa nämä ovat erittäin pidettyjä tapahtumia, Örn summaa.