Kangasniemi työnsi hopeaa Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa – Touru kuudes keihäänheitossa – Kolme suomalaista finaaleihin

Suomen joukkue saavutti tiistaina ensimmäisen mitalinsa alle 18-vuotiaiden Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa Mariborissa, kun Aatu Kangasniemi sijoittui toiseksi kuulantyönnössä.

– Karsinnasta tuli pieniä paineita. Mutta finaalissa onnistuin, Kangasniemi iloitsi.

– Ekalla perusvarma työntö 19½ metriä ja tokalla paras 20,15. Lopussa alkoi lataus laukeamaan, korkea ilmankosteus alkoi ehkä painaa.

Kangasniemi työnsi finaalissa lähes kaksi metriä karsintatulostaan pidemmälle ja johti finaalia, kunnes Kreikan Dimítrios Antonátos pukkasi voittotulokseksi 20,72. Kuulan paino tässä ikäluokassa on viisi kiloa.

– Täällä on ollut tosi isot myrskyt. En ole ikinä ollut sellaisessa myrskyssä kuin viime yönä. Onneksi kilpailupäivänä oli puolipilvistä. Aiemmin viikolla kaikki kamat kastuivat reeneissä, Kangasniemi sanoi.

– Haasteita vähän on ollut. Lähin heittorinki valmistaville harjoituksille on 25 kilometrin päässä toisessa kaupungissa. Stadionilla on rakennustelineitä ja moni asia vaiheessa, vettä tulee läpi katsomorakenteista, Kangasniemi kuvasi vaiherikkaita tapahtumia matkan varrella kohti hopeamitalia.

Kangasniemi osallistuu Mariborissa myös moukarinheittoon. Se kilpaillaan perjantai-iltana suoraan finaalina.

Touru kuudes keihäänheitossa

Keihäänheittäjä Juho Touru sijoittui kuudenneksi korkeatasoisessa kilpailussa, jonka voitti Puolan Roch Krukowski tuloksella 79,40.

Tourun paras heitto kantoi 67,95. Se on hänen uransa neljänneksi paras kilpailutulos poikien 700-grammaisella keihäällä.

Pronssimitaliin Mariborissa piti heittää 73,95. Tourun ennätys 74,39 on toukokuulta Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailuista.

Halonen kaatui aitajuoksussa – Nisulan lähtö hylättiin

100 metrin välierissä Axel Nisulan suoritus hylättiin, kun ajanottolaitteisto näytti reaktioajan olleen joitakin sekunnin tuhannesosia alle 0,1 sekunnin.

– Ei ollut minun mielestäni vilppilähtö, vaan erittäin hyvä ”reettahurskemainen” lähtö, arveli Suomen joukkueen valmennusportaasta Aapo Räntilä hämmästyneenä.

Kymmenottelija Olavi Halosen hyvä lauantaipäivä ei jatkunut sunnuntaina yhtä onnekkaasti.

Halonen kaatui toisen päivän avauslajissa 110 metrin aitajuoksussa seitsemännellä aidalla, löi päänsä, loukkaantui hieman ja keskeytti kilpailun.

Vamma ei alustavien tutkimusten mukaan onneksi olisi vakava.

Aamukarsinnoista kolme suomalaista finaaliin

Estejuoksija Alisa Emaldynova ja moukarinheittäjä Pinja Kärhä selviytyivät suoraan finaaliin, kun heidän tiistain alkukilpailunsa peruutettiin.

400 metrin aitajuoksun alkueristä Hannu Sjöblom eteni finaaliin ennätyksellään ja alkuerien neljänneksi parhaalla ajalla 53,80. Mila Heikkonen karsiutui kahdeksan parhaan finaalista äärimmäisen niukasti.

Heikkosen aika 60,33 oli alkuerien kahdeksanneksi nopein, mutta hän jäi aikavertailussa 0,04 sekunnin päähän finaalista.

(Mikko Nieminen. Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA.)

MARIBOR (SLO) Alle 18-v. Euroopan nuoriso-olympiafestivaali 25.7.2023

Finaalit:

Pojat,

Kuula (5 kg): 1) Dimítrios Antonátos Kreikka 20,72, 2) Aatu Kangasniemi Suomi 20,15, 3) Kelson de Carvalho Saksa 19,77 … 7) Jacob Sederholm Hoff Norja 18,00 (äiti Katarina Sederholm voitti Suomen hallimestaruuden 1996 & 1997.)

Keihäs (700 g): 1) Roch Krukowski Puola 79,40, 2) Illia Saievskyi Ukraina 76,11, 3) Tom Teršek Slovenia 73,57 …  6) Juho Touru Suomi 67,95.

10-ottelu (100 m, pituus, 5 kg kuula, korkeus, 400 m, 110 m aj 91,4 cm aidoin, 1,5 kg kiekko, seiväs, 700 g keihäs, 1500 m): 1) Hubert Trościanka Puola 7354 (11,23, 629, 13,37, 187, 49,40, 14,26, 49,04, 350, 57,53, 4.36,69), 2) Daniel Hanzelka Tshekki 7342, 3) Leon Clair Saksa 7340 … Olavi Halonen Suomi (3365) keskeytti (11,81, 645, 14,04, 175, 53,17, keskeytti).

Alkukilpailut:

Pojat,

100 m, välierät (8 finaaliin): 1) Ylann Bizasene Ranska 10,57, 2) Ido Peretz Israel 10,70, 3) Jakob Kemminer Saksa 10,73 … Axel Nisula Suomi hylättiin.

400 m aj (83,8 cm), alkuerät (8 finaaliin): 1) Joel von de Ahe Tanska 52,76, 2) Vladímiros Andreádis Kreikka 52,97, 3) David Davitt Irlanti 53,02, 4) Hannu Sjöblom Suomi 53,80 (2. erän 2:nen).

Tytöt,

400 m aj, alkuerät (8 finaaliin): 1) Alexandra Uta Romania 56,54, 2) Olha Mashanienkova Ukraina 57,49, 3) Meta Tumba Ranska 58,30 … 9) Mila Heikkonen Suomi 60,33 (1. erän 4:s).

2000 m ej, alkuerät peruutettiin: Alisa Emaldynova Suomi finaaliin.

Moukari (3 kg), karsinta peruutettiin: Pinja Kärhä Suomi finaaliin.