Aaron Kangas moukaroi Somerolla upean ennätyksensä 77,09 – Katso video!

Kankaanpään seudun Leiskun Aaron Kangas ei yllättynyt Somerolla heittämästään huikeasta ennätyksestään 77,09. Se vähän yllätti, että heitto kantoi noin pitkälle heti kauden ensimmäisessä heitossa. Kankaan aiempi ennätys oli 74,59.

– Viime kesältä jäi varastoon ja harjoituskausi meni hyvin. Osasin odottaa sellaista 75 metrin heittoa. Mutten odottanut, että menisi näin pitkälle heti ensimmäisessä kilpailussa, Kangas hehkutti.

Kangas, 22, nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi ja tämän kauden maailmantilastossa samoin kuudenneksi. Maailman kärkitulos on vain 53 senttiä parempi. Sitä pitää hallussaan Ukrainan 19-vuotias Mihailo Kohan.

Somerolla Kankaan toiseksi pisin heitto kantoi 75,30, joka sekin olisi riittänyt voittoon. Pisin heitto syntyi viimeisellä kierroksella.

– Kilpailun alku oli vähän hankala, kuten aina, mutta heitto parani loppua kohden. Sain siihen hyvin imua ja sitä kautta se myös lensi pitkälle, Kangas sanoi.

Ominaisuudet ovat kehittyneet hyvin

Isänsä Jarmo Kankaan ja Jarmo Pöyryn valmennusoppeja kuunteleva Kangas oli viime kesänä 22-vuotiaiden EM-kilpailuissa viides ja Suomen tilastokärki tuloksella 74,40.

Tokion olympiakisojen siirtyminen kesäksi 2021 ja Pariisin EM-kilpailujen peruuntuminen ovat Kankaalle yhä pettymys, varsinkin Someron tuloksen jälkeen, vaikkei tuore ennätys aivan rikkonutkaan Tokion olympiakisojen tulosrajaa 77,50.

– Ymmärrän sen hyvin, että tässä tilanteessa kisat siirrettiin tai peruttiin, vaikka totta kai se silloin harmitti, Kangas sanoi.

Harjoitteluunsa Kangas ei ole antanut koronakevään vaikuttaa.

– Ominaisuudet ovat kehittyneet hyvin, niin kuin tässä nuorena pitääkin, Kangas sanoi.

Kangas heitti edellisen ennätyksensä 74,59 helmikuussa Barcelonassa.

Liipola: Pitäisi osata ottaa kilpailussa rennosti

Someron kilpailussa toiseksi Kankaan jälkeen sijoittui järjestävän seuran Someron Esan Henri Liipola tuloksella 74,04. Se on hänen paras tuloksensa kahteen vuoteen, mutta ei ollut vielä sitä mitä hän harjoitusten perusteella odotteli.

– Yritin liikaa ja heitto meni tuonne vasemmalle eikä kiertänyt. Teknisesti huonolla heitolla 74 metriä on hyvä tulos, mutta näitä huonoja heittoja ei pitäisi olla, Liipola sanoi.

– Treeneissä on kulkenut hyvin, mutta kilpailussa pitäisi vaan osata ottaa rennosti.

Kolmas oli Vehmaisten Urheilijoiden Aleksi Jaakkola, jonka tulos oli 69,30. Jaakkola on muiden kärkimiesten tapaan heittänyt pitkälle harjoituksissa ja on fyysisesti hyvässä kunnossa, mutta kilpailussa heitto ei vielä auennut.

– Nyt oli enemmän halua kuin taitoa. Unohtui se heittäminen. Tuonne Aaronin lukemille olisi pitänyt päästä, jos heitto olisi mennyt vähänkään sinnepäin, Jaakkola sanoi