Aaron Kangas ehdolla Vuoden Sykähdyttävin Urheiluhetki -äänestyksessä

Moukarinheittäjä Aaron Kangas on yksi tammikuisen Urheilugaalan Vuoden Sykähdyttävin Urheiluhetki top10 -ehdokkaista. Kategorian voittaja valitaan yleisöäänestyksellä ja palkitaan 14.1. Urheilugaalassa, jota juhlitaan suorana tv-lähetyksenä YLE TV2:lla. Käy antamassa äänesi Urheilugaalan sivuilla/

Kangas heitti ennätyksensä 79,05 metriä Espoon Motonet GP:ssä 5. elokuuta, eli samana päivänä kuin Tokiossa olisi kilpailu olympiafinaali, ellei kisoja olisi siirretty.

– Itselleni jäi kesästä parhaiten mieleen hyvä tulostaso ja tosi kova keskiarvo. Siihen olen tyytyväinen, Kangas sanoo.

Kangas palasi moukarinheittäjän syysarkeen enemmän kuin tyytyväisenä. Läpimurtokausi nosti hänet iskuetäisyydelle 80 metrin rajasta ja Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Samalla kokemuspankkiin kertyi arvokasta tietoa.

– Kun on monta vuotta urheillut, on pikkuhiljaa oppinut pieniä asioita, jotka ovat vieneet eteenpäin. Nytkin niitä tuli, kuten että treenasin suhteellisen kovaa koko kesän, ja se tuotti hyvää tulosta, Kangas sanoo.

– Myös kisoihin valmistautuminen rupesi onnistumaan.

”Ei tarvitse ajaa pitkiä matkoja”

Urheilijalla on harvoin kilpailukautta, jolloin kaikki onnistuu ja karikot tulevat kierrettyä. Kangas pääsi sellaista maistelemaan. Hän kilpaili kesän tappioita, voitti Kalevan kisoissa ensimmäisen mestaruutensa ja uusi Tampereella toissavuotisen Ruotsi-ottelun lajivoiton.

– Kaikki se, mitä syksyllä kesäksi suunniteltiin toteutui, ja lisäksi onnistuin kaikissa kesän tärkeissä kilpailuissa, mikä tietenkin oli kaikkein tärkeintä, Kangas kertailee.

’Syksyllä Kangas käänsi katseen olympiakesään 2021. Hän muutti vanhempiensa luota Kankaanpäästä Tampereelle, mikä helpotti tuntuvasti harjoittelua, koska Kankaanpäässä ei ole talviheittopaikkaa. Kangas teki aiemmin heittotreenit Porissa, Tampereella tai Kuortaneella.

– Harjoittelupaikkana Tampere on minulle ihanteellinen. Se on yleisurheilun rinkilajien harjoituskeskus, jossa on maajoukkueleirit, ja kun asun lähellä Pirkkahallia, ei tarvitsee ajaa pitkiä matkoja ja pääsee tekemään kaikkea mahdollista, Kangas sanoo.

Paljon heittoja, räjähtävyyttä lisää

Kankaan tapauksessa kaikkea mahdollista tarkoittaa ennen muuta heittämistä eri painoisilla moukareilla ja monipuolista voimaharjoittelua. Fyysisiltä ominaisuuksiltaan Kangas on kansainvälisen tulostason vaatimissa raameissa. Lisämetrejä haetaan lajiharjoittelusta.

– Aika samalla kaavalla harjoittelussa mennään kuin edellisellä harjoituskaudella. Paljon heittämistä, mutta samalla koetetaan viedä ominaisuuksia maltilla eteenpäin. Heitoissa määrää ei enää lisätä, mutta tehoa parannetaan, Kangas sanoo.

– Viime kesänä onnistuttiin hyvin kehittämään juuri niitä asioita, joita haluttiin. Niistä tärkein oli räjähtävyyden parantaminen. Se on ykkösasia edelleen.

Kangas jatkaa isänsä Jarmo Kankaan valmennuksessa. Kaksikon apuna toimii kokenut moukarinheittovalmentaja Jarmo Pöyry.