Raitaselta väkevä näyttö talven vireestä – Viljola pisti Rinteen tiukoille – Monosen kiri puri

Topi Raitanen väläytti vahvaa talven juoksuvirettään 3000 metrillä Kuopion SM-hallissa lauantaina. Lahden Ahkeran Ilona Mononen puolestaan sinetöi terävällä kirillä jo toisen mestaruuden Kuopio-hallissa. Lauantaina Mononen voitti 1500 metriä.

Raitanen kuorrutti 3000 metrin mestaruuden hyvällä ajalla 7.57,46. Hänen halliennätyksensä on lyhyillä radoilla juostu 7.55,71.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander piti 8 minuutin loppuaikaan tähtäävää matkavauhtia. Raitanen irtosi ryhmästä kaksi kierrosta ennen maalia ja juoksi viimeisen kilometrin loistavasti 2.33,6.

– Mukava kilpailu, jossa sain lopussa ahistettua hengitystä, Helsingin Kisa-Veikkoja edustava Raitanen tuumi.

Vuosi sitten Raitasen talven kilpailut vuoristoleirin jälkeen olivat takkuisia. Nyt juoksu kulkee.

– Se on tietysti pääasia, että on kunnossa kesällä. Mutta tämä kisa kertoo, että nyt olen tasapainoisemmassa tilassa kuin viime vuonna samaan aikaan. Silloin olin vähän liian väsynyt, Raitanen muisteli.

– Tänä vuonna vuoristoleirillä palattiin perusasioiden pariin eikä lähdetty kikkailemaan liian kovilla tehoilla.

Ennätysvauhti yllätys Kotirannalle

Joensuun Katajan Mika Kotiranta oli kilpailussa toinen pitkien ratojen halliennätyksellään 8.00,57.  Kotirannan aika on 22-vuotiaiden kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi paras.

– Tiesin, että olen hyvässä kunnossa. En silti osannut odottaa ihan näin kovaa tulosta, vaikka treenikausi on mennyt hyvin ja Eemil veti ihan täydellistä vauhtia, Kotiranta kertaili.

HKV:n Eero Saleva ja vetotyöt tehnyt Eemil Helander olivat kolmas ja neljäs ajoin 8.03,30 ja 8.06,95.

– Varmaan vähän vielä viime viikonvaihde painoi, Helander viittasi Uppsalassa käytyyn hallimaaotteluun.

Mononen: ”Kovaa saatiin juosta molemmat ”

Lahden Ahkeran Ilona Mononen voitti naisten 3000 metriä ajalla 9.14,06, joka jäi vain 0,69 sekuntia 19-vuotiaiden SE:stä, jonka Annemari Sandell juoksi jo vuonna 1993.

Vasa Iddrottssällskapin Nathalie Blomqvist oli toinen häviten Monoselle vain 0,07 sekuntia. Blomqvistin aika 9.14,13 on 22-vuotiaiden kaikkien aikojen tilaston kuudes.

Kärkikaksikko eteni vuorovedolla ja Mononen sinetöi voiton juostuaan viimeisen kilometrin alle kolmen minuutin 2.58,9.

– Oltiin sovittu, että 62-63 sekunnin kierroksia vedetään aina kaksi kierrosta kerrallaan, ettei mene ihan kävelyksi. Se meni just niin kuin suunniteltiin. Kovaa saatiin juosta molemmat, Mononen hehkutti.

– Hallikausi on ollut tosi positiivinen. Kesästä on menty selkeästi eteenpäin. Se antaa treeneihin motivaatiota ja näkökulmaa, että kesällä voi mennä vieläkin kovempaa.

Tyytyväinen kilpailuun oli Blomqvistkin.

– Vauhti oli koko ajan tasaista ja tuntui pitkään aika rennolta. Juoksun loppuun en löytänyt ihan niin kovaa loppukiriä, kuin olisi pitänyt. Vaikka aika hyvä se oli, Blomqvist sanoi.

Kolmanneksi juossut Vantaan Kenttäurheilijat-58:n Laura Manninen, 48, paransi sekä 40-vuotiaiden että 45-vuotiaiden Suomen ennätystä peräti 20 sekuntia aikaan 9.42,40.Tulos on Suomen ennätyksen ohella myös 45-vuotiaiden Pohjoismaiden ennätys.

Joonas Rinne: ”Olin ihan varma, että Niko menee ohi”

Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne joutui tiukoille miesten 800 metrin kiritaistossa. Rinne sinetöi keskimatkojen tuplamestaruuden ajalla 1.49,74, vaikka HKV:n Niko Viljola piti hänet tiukoilla ja oli toinen pitkien halliratojen ennätyksellään 1.49,98.

– Olin ajatellut, että ottaisin kärkipaikan ja koettaisin hallita juoksua. Näin jälkikäteen ajatellen olisi ollut parempi hakea paikkaa ryhmästä, mutta oli tiukkaa. Olin ihan varma loppusuoralla, että Niko menee ohi, Rinne kertaili.

– Samaa vauhtia tultiin Nikon kanssa ja sain just pidettyä sen verran. eroa, että mestaruus tuli.

Kilpailussa kuudenneksi sijoittunut Tampereen Pyrinnön Konsta Uuttera juoksi 17-vuotiaiden SE:n 1.53,88, sekä pitkät että lyhyet radat huomioon ottaen. Entisen SE:n 1.54,41 juoksi Juuso Sohlo jo vuonna 1991.

Määttänen: ”Oli jotenkin rento juoksu” 

Aitajuoksusta 800 metrille siirtynyt Espoon Tapioiden Eveliina Määttänen voitti naisten 800 metrin mestaruudella halliennätyksellään 2.06,01. Kiritaistossa kukistui toiseksi ajalla 2.07,17 juossut Turun Urheiluliiton Viola Westling.

– Se oli jotenkin aika rento juoksu. Loppu irtosi parhaiten verrattuna näihin tämän talven aiempiin juoksuihin. Tiesin kyllä odottaa tiukkaa taistelua, Määttänen sanoi.

Kolmanneksi kirinyt Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Erika Utriainen juoksi 35-vuotiaiden SE:n 2.08,83. Utriainen paransi ikäluokkansa SE:tä tänä talvena jo kolmannen kerran.

LIVE-Tulospalvelu: https://live.time4results.com/yu/2022/smhallit/